начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Масов достъп по ЗУТ.

Казуси за недвижими имоти

Масов достъп по ЗУТ.

Мнениеот alex4o » 30 Яну 2006, 17:55

Колеги имам следния въпрос:
Според чл.39, ал.2 от ЗУ При промяна на предназначението на част или на цяла сграда в жилищни, курортни или вилни зони, когато преустройството е свързано с масов достъп на външни лица и наднормено за зоната шумово и друго замърсяване, освен спазване на изискванията по чл. 38 е необходимо и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици и носители на ограничени вещни права в съседни поземлени имоти.
Ясно е че съгласие ще се изисква при две кумулативно дадени предпоставки - 1. преустройството да е свързано с масов достъп на външни лица и 2. наднормено за зоната шумово и друго замърсяване.
При промяна на предназначението от магазин в кафе-аперитив следва ли да се прилага тази разпорезба при положение, че в ЗУТ дефиниция за масов достъп няма.
И после как ще може реално да се направи преценка на наднормено за зоната шумово и друго замърсяване, при положение, че гл. архитект не е компетентен да се произнася по този въпрос, а той трябва да разреши това преустройство.
alex4o
Потребител

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 10:19

ами аз поне не съм срещал дефиниция за масов достъп и това от своя страна води до субективизъм при преценката дали промяната на предназаначение попада в тази хипотеза на чл.39, ал.2 на ЗУТ или не
Гост

Назад към Имотни казуси