начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Отговорност при обир

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отговорност при обир

Мнениеот neli_neli » 20 Юни 2016, 12:53

Здравейте!Понеже не намерих информация по темата,имам следния въпрос.Обраха ме на работното ми място-служебни и лични пари и документи.Въпросът ми е каква е отговорността ми пред работодателя?Може ли да иска от мен да върна всички служебни пари,които взеха?
neli_neli
Нов потребител

Re: Отговорност при обир

Мнениеот bludniq_sin » 20 Юни 2016, 14:50

По принцип не, освен ако не сте участвал/а в обира :roll: и все пак - дайте малко повече информация.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neli_neli » 20 Юни 2016, 15:10

bludniq_sin написа:По принцип не, освен ако не сте участвал/а в обира :roll: и все пак - дайте малко повече информация.

На работа съм.Влизат двама мъже,след малко още един - "клиенти",добре облечени,относително големи мъже.И започват да ме разпитват за стоката в магазина,показвам им това, от което се инетерсуват - в единия ъгъл.Виждам двама от тях,третия-не.Тръгвам към другата част на помещението и единият от тях ме дърпа,за да му "покажа" още нещо.Непосредствено след това двамата излизат,малко след тях и третия. След не повече от 5 минути разбирам,че всичко е изчезнало.След това други клиенти не са влизали,преди тях всичко си беше на мястото.Въпросните бяха видени от колеги от други обекти.Звъня веднага на 112,изпратиха ме в районното и това беше.
neli_neli
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 20 Юни 2016, 15:28

Аз не виждам правно основание да търси от вас въпросните пари. Каква е сумата?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neli_neli » 20 Юни 2016, 15:48

Служебни - малко над 1000 лева.
neli_neli
Нов потребител

Мнениеот potrebitel777 » 20 Юни 2016, 15:57

neli_neli написа:Здравейте!Понеже не намерих информация по темата,имам следния въпрос.Обраха ме на работното ми място-служебни и лични пари и документи.Въпросът ми е каква е отговорността ми пред работодателя?Може ли да иска от мен да върна всички служебни пари,които взеха?

По принцип не. Особено ако е докладвано за нея в полицията, описано е всичко с протоколи...
Иначе да, има я практиката при ревизии и установени стокови или парични липси, да се приспадат от заплатите на служителите/смяната. Друг е въпросът дали и как е уредено това "приспадане" в трудовите договори на служителите или просто се действа устно и на добра воля-"не излизат на ревизията 2 бутилки уиски и ще ти ги спра от заплатата-ами добре ще внимавам другия път".

Има и друг сюжет...да си представим магазин, от който често се краде стока, но на сравнително ниска стойност и примерно всеки месец не излиза по една бутилка Джак. Обяснението естествено е че се краде, но не е заснето и не е докладвано в полицията. В този случай какво правим? Според мен е редно служителите да бъдат "мотивирани" да бъдат по-бдителни, но пък как ще бъде правно оправдано получаването на по-малко от договореното заплащане, заради липсите :?
potrebitel777
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 21 Юни 2016, 20:36

Баси колко лесно се изпират липси ...

П.П. Не знам за останалите, но, на място, където по правило могат да влизат външни лица и не бих могъл да ги контролирам, аз лично не оставям пари, ценности и пр. неща на достъпно за външните лица място, тоест - на произвола. Още повече ако нещата са служебни. Тоест - не правя подаръци. Въпрос на мислене, отношение, социална зрялост и т.н.

Та, в случая, както е описан, ако бях работодател, щях да търся отговорност от _ _ _. Разбира се, с уговорката, че не прочетох за разбити шкафове и/или касови чекмеджета...

... а, да, не разбрах вметката "големи мъже" :roll:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Юни 2016, 08:08

Има бригадна имуществена отговорност (БИО). Формулата там е - според възрастта, осигурителния стаж и т.н. се прави разпределение на липсите. Сега тук това е деликт, тоест - едно извънредно събитие. Не е някаква "фира", примерно - изсъхване на сиренето от тенекиите, да кажем понижава грамажа. Изсъхването на продуктите понижава първоначално определения грамаж. Тоест - едно получаваш като грамаж на склада - друго става по-късно. Тук обаче има кражба, което - може да се окачестви като независещо от служителя събитие.

Моето мнение е, че не може да се вменява вина, още повече - няма сейф, поставен от работодателя, няма вина.
Сега работодателя може да квичи, че трябва да си ги пъхате в чорапите парите - нали и да се завивате с одеало.

Не виждам трудова изцепка тук.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот elichkaa » 22 Юни 2016, 13:32

Няма начин да Ви търси отговорност работодателя, още повече, че и другите Ви колеги са сигнализирали за същите мъже. Щом веднага сте се обадили на 112 няма да имате проблем с шефа, а и в крайна сметка работодателя е този, който следва да осигури безопасни условия на труд и за служители и за имуществото си ...
elichkaa
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 22 Юни 2016, 19:32

Каква бригадна отговорност, какви липси? :mrgreen: Престъпление, извършено от трето лице (грабеж, кражба) се приравнява на непреодолима сила. Даже не е нужно да има и влязла в сила присъда. При установяване на кражба / грабеж, веднага се прави инвентаризация....

Дребните кражби при търговските обекти, в които посетителите имат пряк достъп до стоката, са нормативни уредени (нам-колко-си процента бяха, който го интересува - да си ги търси), но този случай няма нищо общо.
Последна промяна teogeo на 22 Юни 2016, 21:01, променена общо 1 път
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 22 Юни 2016, 20:52

elichkaa написа:Няма начин да Ви търси отговорност работодателя, още повече, че и другите Ви колеги са сигнализирали за същите мъже. Щом веднага сте се обадили на 112 няма да имате проблем с шефа, а и в крайна сметка работодателя е този, който следва да осигури безопасни условия на труд и за служители и за имуществото си ...

Ат-така... Ново двайсе :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Юни 2016, 00:21

Не може да е дисциплинарно - да ти ограбят парите от оборота - санженце, това е станало.
Момчетата-извършители ще ги охладят с водна струя, както и да е.
Не виждам къде е отговорен личният отговорник - разсеяли са го, няма сейф, въобще.
Да намерим практика нещо - да видим, че ми стана интересно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ