начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Avtorsko i Patentno pravo - daite savet molq

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Avtorsko i Patentno pravo - daite savet molq

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 27 Апр 2003, 20:03

Zdraveite. Uchenik sam v 12 klas na NFSG. (Nazionalna-Finansovo stopnaska gymnaziq) Za kraq na u4ebnata godina imame za zada4a da izgotvim pratki4eski menajerski proekt, sled koeto uspeshnod a go zashtitim. Az se sprqh na "Virtualen indiiski restorant" t.e. pravq reklama na indsiiski restorant 4rez Internet straniza. Interesuva me neobhodi mi li sa mi nqkakvi avtorksi prava za smata straniza i za materqlite koito polzvam za neq. Iskam da kaja 4e pri zashtitata shte mi zadadat takav vapros i tbrvqa da sam podgotven . S drugi dumi me interesuva kak moga da zashtita stranizata kqoto sazdam s avtorksdo pravo, kakvi neobhodimi dikumenti mi tbrvqbvat, kakva e zenata i t.n. Vaobshte vsqko neshto svarzano s avotrskoto i patentno pravo otnostno internet stranizite bi mi bilo v polza. Blagodarq mnogo predvaritelno.
Kaloyan Atanasov

Re: Avtorsko i Patentno pravo - daite savet molq

Мнениеот Vtorokursnik » 27 Апр 2003, 21:43

Nikakvi dokumenti ne ti trjabvat. Avtorskoto pravo vaznikva ot fakta na sazdavane na njakavo proizvedenie, koeto podleji na zakrila - roman, statia, kartina...
Vtorokursnik

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 28 Апр 2003, 00:09

Ami sled kato sazdavam "proizvenenie" t.e. vse pak internet stranizata e inlelektualna sobstvenost t.e. ne bil i sledvalo da e zashti ta s avtorsko pravo i koe po to4no v neq imam pravo da zashtita?
Kaloyan Atanasov

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 29 Апр 2003, 00:45

Molq, koito znae neshtata kak stoq to4no s tezi prava da kaje
Kaloyan Atanasov

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 29 Апр 2003, 02:53

Може би не бях достатачно ясен първият път. Нека уточня
Ситуацията, ако може да се нарече така, е следната:
Имам за задача, или по скоро дипломната ми работа е направа на рекламна страница на ресторант. Условията са че аз представлявам малка дизаинерска фирма, ООД като правна форма. Проекта започва от там, че сме получили заявка от ресторант Х за изготвянето на виртуален ресторант (като и-нет страница), представявящ и рекламиращ гореспоменатият ресторант. Като цало проекта е почти завършен, но ми бешен зададаен въпроса:"Как стоят нещата с авторското право", а до тогава бях пренебрегнал този момент. Най-лошото е че нямам никаква представа в действителност как стоят нещата, за това ако може някой кратко да ми обесни как да запазя правата си над създаденото, документи за това, цени и т.н. Също, как да съм сигурен че използвам съвсем законно информацията, която е прилагам като съдържание на станицата? Благодаря предварително.
Kaloyan Atanasov

Мнениеот Второкурсник » 29 Апр 2003, 16:37

Нали ти казах - никаква процедура няма! Ставаш носител на авторско право по силата на това, че си създал произведение подлежащо на защита. Предполагам, че в тази категория влиза и сайтът. Ако използваш чуждо произведение - обект на авторско право си длъжен да имаш съгласието на носителя на съответното право, изключенията са уредени изрично в ЗАвПСП (чл.23-27, ако не се лъжа). За повече подробности - Закон за авторското право и сродните му права и "Авторско право" на проф.Цветана Каменова. Отиваш в най-близката библиотека и ги искаш.
Бих желал да ти дам по-подробна информация, само че АвП се учи в 4-ти курс и сега не ми е до него. Успех!Kaloyan Atanasov написа:
Второкурсник

Мнениеот Kaloyan Atanasov » 29 Апр 2003, 21:26

Mersi mnogo otnovo, no si zadadoh vaprosa vrpti pat zashtoto mi kazaha slednoto:

"Po princip, kogato edno proizwedenie /wkl. computer-na programa/ se
izpolzwa za u4ebni celi, nqma problem, ako se poso4i koj e awtoryt. T.e.,
ako iska6 da si iljustrira6 diplomnata rabota s gotow site, mozhe - samo
trjabwa da kazhe6 4ij e i pr. Syshtoto - ako izpolzwa6 elementi ot site i
t.n.
Problemyt za men e, 4e site-owete ne sa samo computer-na programa. Ima
izobrazitelno izkustwo i pr. Vsqko neshto ima osobenostite pri swobodnoto
izpolzwane. Mislq, 4e w slu4aq po-wazhnoto e, 4e IDEQTA kato takawa ne e
obekt na awtorskoto prawo, t.e. nqma zashtita, + 4e go prawi6 za u4ebni
celi."

I ne sega sab abs nrazvdoen t.e. znam sasigurnsot 4e shiftovete koit go gi polzvam sa zashtite s avtosko pravo, no tova e edistvenoot neshto za koeto sam siguren. Sega ne razbrah ideqta za smaatar straniza obekt li e ili ne na avtorko pravo t.e. moga l ida e zashtita, ako NE, koe ot stranizata moga da zashtita? I sashto taka kato firma izpalnitel na reklama za dadeniq restirant, zapazvam li avroskite si prava (ako ima takiva), sled kato az sam sve pak prosto firma na koqto e vazlojen napravata na internet straniza....
OT sega se izvinqvam za mn vaposi koito imma i zatrudneniqta koito navqrno ti sazdavam no iskam da znehs 4e sam mn blagodaren kakto i na vseki drug, koito uspee da mi razqsni pone 4ast ot pitaniqta mi.
Kaloyan Atanasov

Мнениеот ??????? » 30 Апр 2003, 11:02

Вестник "Труд", бр. 50 от 1.03.1994 г., стр. 11

чл. 5, чл. 6 ЗАПСП

В отговор на читателски въпрос, авторката Емилия Първанова посочва, че в Закона за авторското право и сродните му права е предвидена възможност за нотариална регистрация върху определено произведение. Тя подчертава, че реалната защита на авторските права върху дадена творба започва от момента на афиширането й, но за по-голяма сигурност, авторът може да прибегне и до нотариална заверка на заглавието, тематиката и т.н.
Kaloyan Atanasov написа:
???????

Назад към Интелектуална собственост