Здравейте,
имам нужда от помощ по казуса с преустройството на апартамента ми. Закупих жилището в началото на 20013 г. като старите собственици бяха остъклили наскоро балкона и бяха премахнали стената на балкона граничеща с хола. Освен това бяха пробили 20 см. дупка в носещата стена на банята и бяха извели вода в хола за направата на кухненски бокс. За тези промени нямаме оставени от тях документи и разрешителни, проста така взехме апартамента. Ремонта ни се проточи и съседите нададоха глас, че ще ни обадят в общината за извършените преустройства. В този случай при закупуване на апартамента при свършен факт с преустройствата могат ли да ни глобят и мога ли сега да извадя някакви разрешителни за тези ремонти?
- Дата и час: 05 Дек 2024, 05:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преустройство на апартаммент???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Преустройство на апартаммент???
Ами ... купили сте си нещо, което не отговаря на чертежите на сградата. Някакъв друг апартамент. Малко подобно на моя случай - в един сравнително важен документ ми бяха сменили една буква от името... после дълго време доказвах "че нямам сестра"
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
rossi8403 написа:Здравейте,
В този случай при закупуване на апартамента при свършен факт с преустройствата могат ли да ни глобят и ...
Не.
rossi8403 написа:.... и мога ли сега да извадя някакви разрешителни за тези ремонти?
Не.
- probcho
- Активен потребител
А как мога да докажа, че не аз съм направила преустройството като снимките от преди покупката са без дати?
- rossi8403
- Нов потребител
"Ремонта ни се проточи и съседите нададоха глас, че ще ни обадят в общината за извършените преустройства."
Факт е, че съседите са надали вой по време на ВАШИЯ РЕМОНТ. Какво точно отремонтирахте ? Не се ли опитвате да припишете всички преустройства на бившия собственик ?
Снимки има, пишете. Със сигурност този, който ги е правил знае кога са правени.
Факт е, че съседите са надали вой по време на ВАШИЯ РЕМОНТ. Какво точно отремонтирахте ? Не се ли опитвате да припишете всички преустройства на бившия собственик ?
Снимки има, пишете. Със сигурност този, който ги е правил знае кога са правени.
- rts
- Активен потребител
Ремонта се проточи, защото сами си правим всичко - махане на стари шпакловки и поставяне на нови, махани на стари плочки и слагане на нови, смяна на част от тръбите в банята, мебелиране, което е свързано с дупчене на стени за поставяне на рафтове. Блока е панелен и всичко се чува. Спазваме позволените часове, но можем да работим само вечер от 18 до 20 часа, че сме иначе на работа. Преустройството е направено от старите собственици, но четох статия, че независимо от кой е правено собственика в момента отнася глобата. Времето на реконструкциите в нашия случай е недоказуемо.
Интересува ме има ли някакъв шанс сега да го узаконим.
- rossi8403
- Нов потребител
rossi8403 написа:Ремонта се проточи,...Времето на реконструкциите в нашия случай е недоказуемо.
Щом времето е недоказуемо, комшиите също нямат доказателства, че у вас има нещо "нередно". Няма как да го узаконите, а явно комшиите се мъчат да ви направят мръсно не защото са загрижени за преустройствата, а защото им вдигате шум. Обяснете им човешки, че след еди-коя-си дата шума ще спре и няма да има други проблеми от вас. (При мен с подобен на вашия ремонт свърши работа по една кутия с бисквити, като минах на долните 2 етажа да почерпя и да се извиня, че им изпилих нервите с ремонт на кухня, хол, баня едновременно - циклене, къртене и всички екстри). Далеч по-усмихнати са вече, когато ме срещат по стълбите, че имам даже и 2 баби, които ми подариха саксийки с цветя за украса на терасата. Мисля, че ако са нормални хора, ще се разберете и с тях. Пробвайте първо с хубаво, все пак с тези хора ще ви се налага да живеете за постоянно след това.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Според мен може с удостоверение за търпимост да се узакони .Черпенето си е едно на ръка .Подобен на вашия случай новозакупен апартамент с преустроиство и пусната жалба ,само че друг съсед на следващият етаж и тои си направил удобен апартамента за живеене без необходимите документи.И сагата се разви пред камера цирк Добрич.
-
Pause - Активен потребител
Трудно ще се узакони нещо с удостоверение за търпимост. Открай време е така. А и имаше разни тълкувания в посока на това, че УТ играело роля само при извършване на прехвърлителни сделки, в духа на текста по § 16 (1) от ПР на ЗУТ - в някои общини въобще отказват да издават такова удостоверение, когато става въпрос за вътрешно преустройство, с което не се променят характеристиките на имота (дано да ме разбирате).
-
vdggbg - Активен потребител
rossi8403 написа:Здравейте,
имам нужда от помощ по казуса с преустройството на апартамента ми. Закупих жилището в началото на 20013 г. като старите собственици бяха остъклили наскоро балкона и бяха премахнали стената на балкона граничеща с хола.
Точно така бяха направили и им казаха ,че може да се узакони.
-
Pause - Активен потребител
Може, сигурно - но с акт за узаконяване, не с УТ.
-
vdggbg - Активен потребител
Кога е правено (година) остъкляването на терасата и обединението с кухнята?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Нямам представа кога е правено преустройството (нямам връзка с предишните собственици), но е с нова дограма на не повече от 2 - 3 години.
Относно съседите с бонбони и мили очи няма да се разберем. Минахме по този път и за малко да изям шамарите, че им звъня да ги черпя.
Искам всичко да си го направя законно, а не след всеки ремонт или по-шумен купон да треперя, че ще звъннат в общината. За тях шум в 7 - 8 вечерта е престъпление и всички трябва да се съобразяват с техния сън и работно време.
Интересува ме не как да се помиря със съседите, а как да се узаконят преустройствата.
Ще съм благодарна, ако някой може да ми каже има ли такъв вариант и към кого да се обърна.
Относно съседите с бонбони и мили очи няма да се разберем. Минахме по този път и за малко да изям шамарите, че им звъня да ги черпя.
Искам всичко да си го направя законно, а не след всеки ремонт или по-шумен купон да треперя, че ще звъннат в общината. За тях шум в 7 - 8 вечерта е престъпление и всички трябва да се съобразяват с техния сън и работно време.
Интересува ме не как да се помиря със съседите, а как да се узаконят преустройствата.
Ще съм благодарна, ако някой може да ми каже има ли такъв вариант и към кого да се обърна.
- rossi8403
- Нов потребител
rossi8403 написа:Искам всичко да си го направя законно, а не след всеки ремонт или по-шумен купон да треперя, че ще звъннат в общината. За тях шум в 7 - 8 вечерта е престъпление и всички трябва да се съобразяват с техния сън и работно време Принципно си има правилник за вътрешния ред в сградата и там си пише в кои часове е недопустим шума. За шумните купони в 8 вечерта май ще съм на страната на съседите ви - особено ако ми събудите детето вечер .
Преустройствата можете да си узаконите като се бръкнете с някой лев за архитект, който да ви изготви и завери проект, да го внесе в общината за заверка и да викнете геодезисти - да заснемат помещенията, за да се нанесат промени в кадастралната схема на имота. Архитекта (проектант) трябва да си каже вещото мнение дали конструкцията след преустройството не е опасна за самосрутване или друг вид повреда и "следварително", при свършен факт, да чакате акт за узаконяване - нещо, което принципно старите собственици е трябвало да направят. Сега ще се наложи вие да се бръкнете.
Питаха ви кога е правено остъклението, защото до 2010 мисля не се изискваха документи за узаконяване на остъклените балкони (сещате се - онези с арматурата).
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|