- Дата и час: 04 Дек 2024, 22:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Закупуване на право на строеж във вилна зона
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Закупуване на право на строеж във вилна зона
Здравейте!
Бих искал първо да уточня, че съм лаик по темата.
Имам намерение да купя две съседни УПИ-та във вилна зона до София. Едното УПИ е лицето към улицата, където се придобива земята, а второто е до него и там се продава само право на строеж. Собственик на земята там е една община.
В момента на УПИ-то с отстъпеното право на строеж има построена и узаконена вила.
Въпросът ми е, след като закупя двата имота, дали ще мога да пристроя съществуващата сграда и да изградя къща за целогодишно живеене? Правото на строеж обикновено върху целия парцел ли се отстъпва или се ограничава само върху вече построената сграда?
Благодаря за отговорите предварително.
Бих искал първо да уточня, че съм лаик по темата.
Имам намерение да купя две съседни УПИ-та във вилна зона до София. Едното УПИ е лицето към улицата, където се придобива земята, а второто е до него и там се продава само право на строеж. Собственик на земята там е една община.
В момента на УПИ-то с отстъпеното право на строеж има построена и узаконена вила.
Въпросът ми е, след като закупя двата имота, дали ще мога да пристроя съществуващата сграда и да изградя къща за целогодишно живеене? Правото на строеж обикновено върху целия парцел ли се отстъпва или се ограничава само върху вече построената сграда?
Благодаря за отговорите предварително.
www.howtogivewomenorgasm.com
- phoenician
- Младши потребител
Re: Закупуване на право на строеж във вилна зона
Препоръчвам Ви да закупите от общината земята и във втория парцел, и тогава да мислите за строителство. Сега оценките са ниски. Най-добре си намерете адвокат.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Препоръчвам Ви да закупите от общината земята и във втория парцел, и тогава да мислите за строителство. Сега оценките са ниски. Най-добре си намерете адвокат.
Благодаря за отговора. И все пак, какво рискувам, ако остана на общинската земя с право на строеж?
- phoenician
- Младши потребител
Рискувате да минете през процедурата по учредяване на право на пристрояване (надстрояване) по чл. 183 от ЗУТ. Оценките сега може и да са ниски, но не за всеки. Вижте и какви са устройствените параметри по ОУП (нали сте в Столична община). Показателите за вилни зони са ниски, по принцип. Може да се окаже, че няма мегдан за пристрояване.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:Рискувате да минете през процедурата по учредяване на право на пристрояване (надстрояване) по чл. 183 от ЗУТ. Оценките сега може и да са ниски, но не за всеки. Вижте и какви са устройствените параметри по ОУП (нали сте в Столична община). Показателите за вилни зони са ниски, по принцип. Може да се окаже, че няма мегдан за пристрояване.
Благодаря за отговора, vdggbg.
Какъв риск крие тази процедура? Не е ли по-лека от тази за строеж? Става дума за район Панчарево. Параметрите са следните:
Кинт - 0,6 - 0,8; Плътност 20 - 25%, кота корниз 8 м; кота било 10м;
Тези показатели ме устройват.
- phoenician
- Младши потребител
Пристрояването си е строеж като всеки друг, така че - не, не е по-лека. Доста по-тегаво е, отколкото да се строи на собствена земя. Столична община си има специална наредба за тия неща - вижте я в сайта им (не зная доколко е актуализирана - административният съд постоянно отменя разни недоносени части от общинските наредби. Показателите би трябвало да са или едните, или другите - не заедно, за конкретния Ви терен. Добре би било, ако и по-ниските Ви устройват.
-
vdggbg написа:Пристрояването си е строеж като всеки друг, така че - не, не е по-лека. Доста по-тегаво е, отколкото да се строи на собствена земя. Столична община си има специална наредба за тия неща - вижте я в сайта им (не зная доколко е актуализирана - административният съд постоянно отменя разни недоносени части от общинските наредби. Показателите би трябвало да са или едните, или другите - не заедно, за конкретния Ви терен. Добре би било, ако и по-ниските Ви устройват.
+1
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:vdggbg написа:Пристрояването си е строеж като всеки друг, така че - не, не е по-лека. Доста по-тегаво е, отколкото да се строи на собствена земя. Столична община си има специална наредба за тия неща - вижте я в сайта им (не зная доколко е актуализирана - административният съд постоянно отменя разни недоносени части от общинските наредби. Показателите би трябвало да са или едните, или другите - не заедно, за конкретния Ви терен. Добре би било, ако и по-ниските Ви устройват.
+1
Защо? Видно, че не давате решение на поставения въпрос.
И за двама ви се отнася.
-
Melly - Старши потребител
Явно- не съм разбрал поставения въпрос. Ако въпросът е какво може да направи питащият, след като купи земята (и двата имота) - отговорът е очевиден. Но човекът пише, че в единия имот се продава само право на строеж? Много съм тъп, явно.
-
В крайна сметка, какво рискувам, ако остана с правото на строеж и не купя общинската земя? Уточнявам, че ще имам 150 кв.м. лице към улицата, където земята ще е моя.
- phoenician
- Младши потребител
След като закупите, каквото възнамерявате:
1. Виза - месец
2. Проекти и съгласуване - няколко месеца
3. Закупуване право на строеж. Време - 1-2 години. Цена: оценка, върху РЗП на приращението, вкл. мазета, тавани. Често кореспондира с цената на целия парцел;
4. Предварителни договори ток, вода, канал (изгребна яма);
5. Разрешение за строеж - около месец, цена: десетина лева на кв.м, вкл. мазета, тавани.;
и т.н., до въвеждане в експлоатация.
Ако земята е Ваша, което може да стане на цена от порядъка на цената на правото на строеж, спестявате времето по т.3, 4 и 5, което се вмества в това по т.2.
Сградата трябва да отстои на нормативните разстояния от имотната граница, или да е "на калкан". Конкретика.
Отклонения по отношение местоположението, или във външните размери, са недопустими.
Не Ви съветвам да си и помисляте дори за обединяване на парцелите. Което , предполагам, се опитвате да премълчите.
Нещо въпросите Ви започват да досаждат със своята неизчерпателност. Отидете при някоя консултантска фирма, да Ви обяснят по-подробно.
1. Виза - месец
3. Закупуване право на строеж. Време - 1-2 години. Цена: оценка, върху РЗП на приращението, вкл. мазета, тавани. Често кореспондира с цената на целия парцел;
5. Разрешение за строеж - около месец, цена: десетина лева на кв.м, вкл. мазета, тавани.;
Ако земята е Ваша, което може да стане на цена от порядъка на цената на правото на строеж, спестявате времето по т.3, 4 и 5, което се вмества в това по т.2.
Сградата трябва да отстои на нормативните разстояния от имотната граница, или да е "на калкан". Конкретика.
Отклонения по отношение местоположението, или във външните размери, са недопустими.
Не Ви съветвам да си и помисляте дори за обединяване на парцелите. Което , предполагам, се опитвате да премълчите.
Нещо въпросите Ви започват да досаждат със своята неизчерпателност. Отидете при някоя консултантска фирма, да Ви обяснят по-подробно.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
phoenician написа:В крайна сметка, какво рискувам, ако остана с правото на строеж и не купя общинската земя? Уточнявам, че ще имам 150 кв.м. лице към улицата, където земята ще е моя.
Нищо не рискувате! Просто в имота собственост на общината ще се съобразявате изцяло с нея(собственик), а в имота ваша собственост дори и да строите ще спазвате съответните норми, които се изискват, спрямо съседния парцел(т.е. общинския).
Накратко картинката прилича на: живеете във вече построената сграда, която се предполага че купувате, но си садите репичките в имота, който Ви е с лице на улицата.
ПП
Дали ще Ви отстъпят право на преминаване?
- probcho
- Активен потребител
probcho написа:phoenician написа:В крайна сметка, какво рискувам, ако остана с правото на строеж и не купя общинската земя? Уточнявам, че ще имам 150 кв.м. лице към улицата, където земята ще е моя.
Нищо не рискувате! Просто в имота собственост на общината ще се съобразявате изцяло с нея(собственик), а в имота ваша собственост дори и да строите ще спазвате съответните норми, които се изискват, спрямо съседния парцел(т.е. общинския).
Накратко картинката прилича на: живеете във вече построената сграда, която се предполага че купувате, но си садите репичките в имота, който Ви е с лице на улицата.
ПП
Дали ще Ви отстъпят право на преминаване?
Точно това му е написал и vddgg. Ако не си закупи УПИ - то, ще трябва да се съобразява с общината като собственик на мястото. Не видях какво още може да се допълни, такъв му беше въпросът на човека.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа: Не видях какво още може да се допълни, такъв му беше въпросът на човека.
Нищо.... Това се опитах да нахвърля и аз! Ама.....
- probcho
- Активен потребител
emilgrigorov написа:След като закупите, каквото възнамерявате:
1. Виза - месец
Благодаря за отговора.
Само не разбрах, за какво премълчаване говорите и как пък разбрахте, какво мисля ... Ако въпросите ми досаждат, не отговаряйте на тях. Мога питам, каквото реша и както реша. Изискването за това е, само да се регистрирам във форума.
Мислех, че като човек тотално ненаясно в сферата на имотното право, ще мога все пак да разбера нещо от някой, който разбира .... пък то се оказа, че съм досаждал ....
- phoenician
- Младши потребител
probcho написа:nk7702n написа: Не видях какво още може да се допълни, такъв му беше въпросът на човека.
Нищо.... Това се опитах да нахвърля и аз! Ама.....
Какво ама ..... Чета, какво съветвате и решавам, какво ще правя. Не разбирам пренебрежението.
- phoenician
- Младши потребител
Преди да се даде насока по въпроса "какво може да се направи СЛЕД като купя....", трябва да се изследва друг един много по-важен въпрос: Как се купува "право на строеж" в УПИ (собствен на общината), и то във вилна зона при положение, че то вече е реализирано, а? Друг би бил въпросът, ако на питащия му е предложено да "купи" напр. ПРАВО на надстрояване, пристрояване или дострояване с оглед параметрите на ПУП. Да, ама не.
Като рибарите сте - рибата в морето, а вие точите зъби и лигите текат, щото тиканЯт вече е сложен върху огнището.
Като рибарите сте - рибата в морето, а вие точите зъби и лигите текат, щото тиканЯт вече е сложен върху огнището.
-
Melly написа:Преди да се даде насока по въпроса "какво може да се направи СЛЕД като купя....", трябва да се изследва друг един много по-важен въпрос: Как се купува "право на строеж" в УПИ (собствен на общината), и то във вилна зона при положение, че то вече е реализирано, а? Друг би бил въпросът, ако на питащия му е предложено да "купи" напр. надстрояване, пристрояване или дострояване с оглед параметрите на ПУП. Да, ама не.
А Вие, какво предлагате? Първо да купя, а после да питам? Така ли?
И какво точно не е ясно в моето питане? Две УПИ-та - едното общинско с отстъпено право на строеж, другото - лицето към улицата. То ще е собствено. Има построена вила, чийто footprint е и в двата имота, защото този към улицата е бил реституиран.
Това е казусът. Дали, според вашия опит и практика, ще мога да построя къща за постоянно живеене около 150 кв.м.
- phoenician
- Младши потребител
Намесих се в темата ви, за да подскажа, че следва да се обърнете към колега адвокат, който ще ви даде правилна насока след детайлно проучване на градоустройствения статут на въпросните две УПИ-та, ще се наложи и да порови тук-там и т.н. и т.н...
Сам разбрахте, че по "преразказ" е почти невъзможно да се даде едностранен и правилен отговор. Не си губете времето, а действайте. Приемете в случая, че съм ви била полезна дотолкова, доколкото съм влезла в ролята на пътепоказател.
Успех!
П.П. Някой от потребителите не могат да бъдат добавени, защото са изключили личните си съобщения.
Включете ЛС, за да ви отговоря.
Сам разбрахте, че по "преразказ" е почти невъзможно да се даде едностранен и правилен отговор. Не си губете времето, а действайте. Приемете в случая, че съм ви била полезна дотолкова, доколкото съм влезла в ролята на пътепоказател.
Успех!
П.П. Някой от потребителите не могат да бъдат добавени, защото са изключили личните си съобщения.
-
Melly написа:Намесих се в темата ви, за да подскажа, че следва да се обърнете към колега адвокат, който ще ви даде правилна насока след детайлно проучване на градоустройствения статут на въпросните две УПИ-та, ще се наложи и да порови тук-там и т.н. и т.н...
Успех!
Благодаря, Melly!
ЛС - включени!
- phoenician
- Младши потребител
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|