начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Питане за промените в ЗУТ, чл.127

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане за промените в ЗУТ, чл.127

Мнениеот gradev » 21 Окт 2012, 13:54

Все още не са приети, но мисля че чл.127 е доста интересен.
§ 127. (1) Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
(2) Строежи по § 184 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ДВ, бр. 65 от 2003 г.), незаявени за узаконяване до влизането в сила на този закон, могат да бъдат узаконени по искане на собственика, ако са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон.
Аз лично това го чета - вие имате търпим строеж - ето сега е момента да го узаконите - след като е търпим - значи след заснемане подлежи на узаконяване според ал.2. Дали не чета за пореден път ЗУТа като дявола евангелието?
gradev
Нов потребител

Re: Питане за промените в ЗУТ, чл.127

Мнениеот nk7702n » 21 Окт 2012, 14:22

Не, аз не го тълкувам като Вас. Алинея втора обхваща случаите по параграф 184, а не търпимите строежи. Има разлика. При тези по параграф 184 има узаконителна процедура, а не са признати за търпими по смисъла на пар. 16.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот gradev » 21 Окт 2012, 14:50

Най-вероятно законодателят е искал да вмени че подлежат на узаконяване сградите от 2001 до 2003та година, но така както е написано в момента, поне според мен тази мярка е напълно приложима и за търпимите строежи. Следователно не виждам причина да не мога да заснема една търпима сграда и да я узаконя в едногодишен срок от приемането на този закон? Бившия Параграф 16 явно се преобразува на член 127. Има разлика при узаконяването на търпима или на сграда без никакви документи???
gradev
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Окт 2012, 14:53

Честно казано, не съм се захващала да чета обстойно предлаганите изменения, / ще го направя съвсем скоро/, но така както е постнат пар.127, ми изглежда, че не се отнася до търпимите строежи. Така ми звучи. :roll:
При всички случаи, се създава добра възможност за собствениците на неузаконени по пар. 184 от ЗУТ строежи да ги заявят за узаконяване, което е положително.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот gradev » 21 Окт 2012, 15:22

Аз в момента от така направения законопроект не виждам разликата между параграф 16 и параграф 184. Просто тънката нишка ми се губи
gradev
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Окт 2012, 15:45

Аз като чета целия пар.127, стигам до извода, че алинея първа обобщава алинеите на пар.16 от сега действащия закон, а останалите от 2 нататък обхващат производството по узаконяване по пар. 184. :roll:
§ 127. (1) Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
(2) Строежи по § 184 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ДВ, бр. 65 от 2003 г.), незаявени за узаконяване до влизането в сила на този закон, могат да бъдат узаконени по искане на собственика, ако са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон.
(3) Производството по узаконяване на строежите по ал. 2 започва по заявление от собственика до органа, който е издал или е следвало да издаде разрешението за строеж, подадено в едногодишен срок от влизането в сила на този закон.
(4) В едномесечен срок от постъпване на заявлението длъжностните лица от общинската администрация съставят констативен акт за установяване на незаконното строителство, въз основа на който органът по ал. 3 изисква необходимите документи по чл. 144 и определя срок за представянето им.
(5) При непредставяне на необходимите документи в определения срок или когато органът по ал. 3 прецени, че не са налице условията за узаконяване, той издава мотивиран отказ, съобщава го на заинтересуваните лица и уведомява Дирекцията за национален строителен контрол за прилагане на мерките по чл. 225.
(6) Строежите се узаконяват на името на собственика на земята, на името на лицето, на което е учредено право на строеж, или на името на лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон. Ако строежът е изграден от несобственик, отношенията между строителя и собственика се уреждат съгласно изискванията на чл. 72 – 74 от Закона за собствеността.
(7) За незаконно извършените строежи в съсобствени недвижими имоти и в етажна собственост, които са допустими за узаконяване и могат да се ползват самостоятелно, актът за узаконяване може да бъде издаден на името на всички съсобственици, съответно собственици в етажната собственост, ако те не са възразили срещу незаконния строеж по време на извършването му. В този случай споровете относно правата върху узаконения строеж се решават по общия исков ред.
(8) Узаконяването се състои в съгласуване на инвестиционен проект – заснемане за узаконяване, привеждане на строежа в съответствие със съгласувания проект, заплащане на дължимите глоби и такси и издаване на акт за узаконяване. Проектът – заснемане за узаконяване, се изработва в обхват, определен с наредбата по чл. 139, ал. 5.
(9) Времето за извършване на незаконния строеж се установява с всички доказателствени средства, допустими по Гражданския процесуален кодекс, включително и с декларации. За вписване на неверни данни в декларациите лицата носят наказателна отговорност.
(10) За сроковете за съгласуване на инвестиционни проекти – заснемане за узаконяване, и за издаване на актове за узаконяване, за съобщаването на издадените актове за узаконяване или на отказите да се издадат такива актове, за обжалването им по законосъобразност и за уведомяването на съответните регионални дирекции се прилагат изискванията на Глава осма.
(11) Актовете за узаконяване заедно с инвестиционните проекти – заснемане за узаконяване, както и отказите по ал. 5 подлежат на обжалване по реда на чл. 216.
(12) За незавършените части на строежа се съгласува инвестиционен проект и се издава разрешение за строеж по общия ред.
(13) При отчуждаването на строежи по ал. 1 и на узаконени строежи по ал. 2 те се оценяват и за тях се дължи обезщетение на собствениците по общия ред.
(14) Производствата по заявленията за узаконяване на строежите по ал. 2 и по § 184, ал. 2 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ДВ, бр. 65 от 2003 г.) се приключват в двугодишен срок от влизането в сила на този закон.
(15) Строежите по ал. 2, които не са заявени за узаконяване в срок или за които производството по
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Окт 2012, 15:50

Направили са една обща компилация между узаконително производство и признаване на търпимост на строежи в един параграф. То и без това като бяха отделно, някои служители на общинските администрации ги смесваха понятията, та сега съвсем ще ги омешат. :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 21 Окт 2012, 15:57

nk7702n написа:Направили са една обща компилация между узаконително производство и признаване на търпимост на строежи в един параграф. То и без това като бяха отделно, някои служители на общинските администрации ги смесваха понятията, та сега съвсем ще ги омешат. :lol:

Ааааа, моля, моля - не само общинските служители. Масовката е пълна - по отношение понятията, де. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Окт 2012, 16:02

Melly написа:
nk7702n написа:Направили са една обща компилация между узаконително производство и признаване на търпимост на строежи в един параграф. То и без това като бяха отделно, някои служители на общинските администрации ги смесваха понятията, та сега съвсем ще ги омешат. :lol:

Ааааа, моля, моля - не само общинските служители. Масовката е пълна - по отношение понятията, де. :lol: :lol: :lol:

Ами, всеки да се справя както може! :lol: :lol: :lol: На теб също ти пожелавам успех в приложението на новите изменения, когато ги приемат, де! :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Окт 2012, 18:59

Определено строежите по § 184 и по § 16(1) (последният не се отменя) могат да бъдат узаконени по реда на новия § 127.
Макар че тооо ... ми в София таксите за Акт за узаконяване отиват на къмту 30-60 лв./кв.м РЗП и май май ... щото нали :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gradev » 21 Окт 2012, 19:03

Ей точно този отговор търсех - Мерси на колегата Григоров. Наистина няма голям смисъл в узаконяването на търпима постройка - ама както се казва - защо не след като може :twisted:
gradev
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Окт 2012, 16:21

Изначалните мислители т.е. г-да депотатите още не са предали гласуваният закон в Държавен вестник, пък като го видим там тогава пак ще си говорим!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 25 Окт 2012, 19:38

julyanvonemona написа:......... Държавен вестник, пък като го видим там тогава пак ще си говорим!

От утре ще може да се гледа.... пък разговори - колкото си щеш! :D
probcho
Активен потребител

Мнениеот miloto90 » 26 Окт 2012, 14:27

Здравейте,закона вече е обнародван :) Ето - http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMater ... dMat=69471

Сега ме интересува дали вече може да се прилага по Административни дела при обжалване?
miloto90
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Окт 2012, 15:57

miloto90 написа:Здравейте,закона вече е обнародван :) Ето - http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMater ... dMat=69471

Сега ме интересува дали вече може да се прилага по Административни дела при обжалване?

Ти пък от вратата за краката, нека преспим ден два!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Окт 2012, 16:10

julyanvonemona написа:
miloto90 написа:Здравейте,закона вече е обнародван :) Ето - http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMater ... dMat=69471

Ти пък от вратата за краката, нека преспим ден два!

:lol: :lol: :lol: Ти пък, пак ме разсмя. Ама, какъв сън, вече са обнародвани измененията, бързо всички да разсъждават по прилагането им, че няма време. :mrgreen:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот miloto90 » 26 Окт 2012, 16:50

А някой ще разясни ли § 126?

§ 126. Започнатите до влизането в сила на този закон производства по премахване на незаконни строежи или части от тях от четвърта до шеста категория се довършват по досегашния ред.

Това за кои се отнася - за тези където са обявени за премахване или вкл. и за тези които обжалват заповедта пред съда?
miloto90
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Окт 2012, 17:55

miloto90 написа:
Това за кои се отнася - за тези където са обявени за премахване или вкл. и за тези които обжалват заповедта пред съда?

Който има зор да бърза, я легам да спа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 26 Окт 2012, 21:30

miloto90 написа:Здравейте,закона вече е обнародван :) Ето - ......

julyanvonemona написа:Ти пък от вратата за краката, нека преспим ден два!

Ако сте чели предполагам, че сте разбрали.... влиза в сила след 30 дни.... с малки изключения :wink:
probcho
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Окт 2012, 21:38

miloto90 написа:А някой ще разясни ли § 126?

§ 126. Започнатите до влизането в сила на този закон производства по премахване на незаконни строежи или части от тях от четвърта до шеста категория се довършват по досегашния ред.

Ами, нали си пише в параграфа, производства за премахване на незаконни строежи или части от тях. Производство означава цялата процедура по премахване, на какъв етап е няма значение.
nk7702n
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация