начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Суета, суета....

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Суета, суета....

Мнениеот vanbo » 07 Авг 2011, 14:39

Здравейте,
Преди около 6 години закупихме имот / къща и двор / в село, близко до града. С нотариален акт и скица, оговаряща на реалните сегашни граници. Почти в центъра на селото. Около мен съседите са били от един и същ род и много много не са се съобразявали със закони и нормативи- например, дърветата и от двете страни са до самата полуигнила телена мрежа, която ни дели. Мен това изобщо не ме вълнуваше - по-важно за нас са добрите междусъседски отношения. Да, но съседът почина внезапно и имота беше закупен от един мой стар приятел и нов бизнесмен. Амбициозен и със замах....Искал да има сигурни и близки хора за съседи, а имота ще го използвал за автопарк и гаражи за камионите си. Започнал процедура в Общината за построяване на масивна и висока ограда. Няма нищо лошо в това, но...
- веднага постави под съмнение реалността на границата, индикирана с изгнила мрежа и циментови колове от миналия век. Разбирам го човека и затова проверих в Общината - на компютъра двете линии/ синя и черна/ съвпадат. Служителите любезно ми обясниха, че всичко е точно по документи.
- Помоли ме да изместя мрежата с коловете на 50 см. към мен, докато направи масивната ограда!!??
- Започна да реже всички дървета до мрежата / към него/- а очаква замерване от Общината. Ами ако се окаже, че не е трябвало.Заявих му, че ако се окаже, че и 1м. да имам в неговото, не ми трябва.И това, което имам като подръжка ми е много.
-Днес / неделя / е извикал частен геодезист, "да замервал от спътниците..." Суетаааааа ..../ Извинете ме за лирическото отклонение/
Въпросите ми към Вас :
- в категорията " търпим обект " влиза ли телена ограда с почупени циментови колове от миналия век ? За другите изисквания по пар. 16 ал 1 от ПР на ЗУТ - отговаря.
- ако оня специалист - " със спътниците ", констатира 20 - 30 см. разлика, ще трябва ли да се махне мрежата ? А ако това стане и със замерванията от Общината ? Все пак реалността може и да е друга - никога не съм си представял, че ще започна да проверявам огради с рулетка.Така си е било много, много десетилетия преди нас...
- с подписите на двама ни/ със съпругата / трябва да му се разреши това строителство на ограда по- висока от 0,6 м. В началото на настоящата седмица заминавам командировка в София и ще отсъствам до края на месеца, може би. Как ще бъдем уведомени за поставяне на тези подписи и къде ще стане това ?
- може ли масивната си ограда да я издигне непосредствено до мрежата / от неговата страна/, ако аз не желая да я демонтирам тази проклета телена ограда? Спокойствието досега свърши, както се очертава...
- каква е гаранцията, че хората от Общината като дадат линия за оградата, той няма да я манипулира/измести колчетата/? Ние не живеем постоянно там. А той - да.

Благодаря Ви предварително за компетентните съвети и указания.
vanbo
Нов потребител

Re: Суета, суета....

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Авг 2011, 17:19

Цялото усукване е във връзка със „сянката„.

Тоест - не можеш да изградиш съоръжение на прага на имота на съседа, което да закрива светлината.

В това е идеята на закона, защото трябва да се съгласите, законите са изцяло изкуствено творение, не почиват на природна философия, а обхващат опитът на няколко поколения и т.н.

Така, че има идея в закона, която е важна за тълкуването.

Ами ако оградата е примерно 3 метра - нали от Вашата страна няма да има възможност за никаква растителност.

Иначе ако иска да си направи и 12 метрова ограда, но тя не трябва да препятства развитието на култури - най-често малинки, ягодки и т.н.

Не виждам смисъл в оградите, тъй като много лесно може да се прекачиш, а така или иначе не можеш да правиш всичко пред очите на другите хора, затова следва да имаш навик, да бъдеш културен пред съседа, а не да се криеш с ограда.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот probcho » 07 Авг 2011, 20:21

.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2011, 07:44, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 07 Авг 2011, 21:55

Тук-таме се срещат т.нар. "тринагулачни точки", които са доста солидно поставени и са проверени многократно през годините. Замерването се извършва от такава точка. Преместването на такава точка е почти невъзможно. Така че не ви пречи да проверите замерването спрямо една такава точка.
Дали оградата ще бъде поставена на самата граница на имота (половината във вашия и половината в неговия) или само в неговия имот зависи от договореността между вас (писмена договореност). Без ваше разрешение той не може да вдига ограда с масивна част по-висока от 0.6 метра, дори и да се намира изцяло в неговия имот. Изобщо на 3 метра от границата на имота той не може да строи нищо по-високо от 0.6 метра без ваше съгласие.
За ограда с височина 2 метра се изисква проект и съгласуване в общината - като всеки строеж.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот vanbo » 07 Авг 2011, 23:41

Добър вечер приятели,
Приятно съм изненадан от бързият и професионален отговар от Ваша страна.
Изглежда не съм предал правилно всичко от моите въпроси, защото не разбрах напълно няколко неща :
- и двата ли подписа за съгласие / на мен и съпругата/ трябва да бъдат положени пред нотариуса? Или пък ако изобщо не си направи труда да ни потърси за тези подписи ? Може ли да строи без тях ?
- ако " пропусне " да ни предостави за подпис протокола за трасиране - какви са последиците и нашите по- нататъшни действия?
- добронамерено сте разбрали иронията ми за " спътниците ", но наистина нямам намерение да доказвам, че нямам сестра...
Ако имате впредвид някои други неща, които ще ми влезнат в работа /както практичният съвет да не се ходи при нотариус, посочен от него/, с интерес ще се запозная с тях.
Още веднъж Ви благодаря, като желая на всички спорна седмица!
vanbo
Нов потребител

Мнениеот kirile » 08 Авг 2011, 12:25

През 2007 г. без съгласието на съседа , ми беше издадено разрешение за строеж на масивна ограда с височина 2.20 м , разположена изцяло в моя имот. За издаване на разрешението представих само становище от инженер конструктор , молба и документ за собственост на имота , като в молбата написах , че оградата ще бъде разположена изцяло в моя имот. Съседа обжалва по съдебен ред издаденото разрешение за строеж , но загуби делото , съда потвърди , че разрешението е напълно законосъобразно и не се изисква съгласието на съседа , защото по никакъв начин не се засяга неговия имот. Предполагам , че съседа Ви може да го направи по същия начин.
kirile
Потребител

Мнениеот vanbo » 08 Авг 2011, 20:56

Здравейте,
Разбира се, че може, но не желае по този начин - да се премахнела телената ограда от моята страна и той да строи по линията. Мене не ме бърка, но по-долу ще разберете защо се запъвам - никой не обича да го правят на по-глупав, отколкото си е :
Днес, след работно време се видяхме на вилата, на място. Минали хората/ ония със " спътниците "/, набили колчета . Вчера , в неделя, без да присъства някой от нас. Всичко му било вече оправено, чака само проекта и започва да строи човека...
Подсетих го, чу трябва да ми даде протокола за трасиране за да го подпиша и да ми даде втори екземпляр.Нямало протокол, защото това трасиране било на приятелска основа. Напомних му, че още един протокол ще трябва да подписвам с копие за мен - подскочи...Някой ме бил излъгал, това , което го искам било по стария закон...Не се подписвали никакви протоколи. Това било положението.
Има нещо гнило, без съмнение ....
Не зная, продава ли се последният ЗУТ по книжарниците и от коя година е. Вие какво ще ми препоръчате в случая по този въпрос ?
Спорна седмица )
vanbo
Нов потребител

Мнениеот probcho » 09 Авг 2011, 11:35

.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2011, 07:45, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Авг 2011, 18:06

@ vanbo: Явно – съседът Ви иска да строи оградата помежду Ви в условията на чл. 48 (3) от ЗУТ – разположена с равни части в двата имота. В този случай законът изисква изрично писмено съгласие от собствениците на засегнатите имоти, но не и нотариална заверка на подписите. Трябва да има разрешение за строеж, разбира се (чл. 147 (1), т. 7). Трябва да има и конструктивно становище с указания за изпълнение. Също, съгласно чл. 153 (1), трябва да има и "ситуационна скица с обозначени линии на застрояване, разстояния и височини". Протокол за трасиране обаче не е задължителен. Вместо него се попълва раздел ІІ на Протокол обр. № 2 (по Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството). Там трябва да фигурира и подпис на общински служител.
Ако пък възникне спор за собственост – това е съвсем друга тема.
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация