начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Критерий за годен сграден фонд

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Критерий за годен сграден фонд

Мнениеот aspida » 01 Авг 2011, 20:36

По приложението на ЗТСУ имаше една Наредба №3 за зяпазване на годния сграден и благоустройствен фонд от 1988г. Бих искала да попитам до колко тази наредба е в сила предвид §20 ал.2 от Заключителни разпоредби на ЗУТ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
aspida
Потребител

Re: Критерий за годен сграден фонд

Мнениеот akonadi » 03 Авг 2011, 18:18

НАРЕДБА № 3 от 30.08.1989 г. за запазване на сградните и благоустройствените
фондове в населените места

Издадена от председателя на Комитета по териториално и селищно устройство, обн.,
ДВ, бр. 73 от 19.09.1989 г., попр., бр. 86 от 3.11.1989 г., отм., бр. 30 от 13.04.2004 г.

За съжаление никъде в ЗУТ или в друг нормативен акт няма критерий за годен сграден фонд.
akonadi
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 03 Авг 2011, 18:35

Чудя се, на кого му е притрябвало законово определение за годен сграден фонд. В пазарната икономика се работи със стойности, а не с обобщени показатели- кое е годно, кое - негодно. Т.е. би трябвало да се направи икономическа обосновка доколко е ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО запазването на някаква сграда, изхождайки от нейната сегашна стойност и сравнявайки я със стойността на евентуално новопостроената сграда на нейното място. Така например една стара сграда от преди 90 години в село Н. може да се окаже по- годна отколкото е една социалистическа стоманобетонна сграда в центъра на София.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Авг 2011, 22:19

Друго си ако приемем че предвид §20 (2) ДР на ЗУТ наредбата действа! В този случай ще имаме нормативно определение за годност на една сграда и ще можем да имаме отправна точка за чл.36(1) ЗУТ. В поста akonadi съобщава че същата е отменена и слава Богу. Този факт обаче прави атакуеми всички РУП-чета, в заповедите за одобряване на които не са детерменирани изрично критерии за годност и живот ощи 25г.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот aspida » 03 Авг 2011, 22:27

Явно вече съм на възраст, защото съм пропуснала да забележа, че наредбата е отменена. Благодаря на akonadi за което. Иначе и аз споделям мнението му, че
За съжаление никъде в ЗУТ или в друг нормативен акт няма критерий за годен сграден фонд.
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Авг 2011, 22:34

Не споделям мнението на akonadi и присъединилата се към него aspida . Нека проектантите на РУП-чета общинарските чиновници пък и процесуалните представители да си напичат мозъците по-сериозно. В скоро време току виж изгрее норматив, регламентиращ как се ходи до клозета.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 05 Авг 2011, 12:36

Не всяко нещо може и трябва да се регламентира еднозначно с нормативен акт с цел да се улеснява съдопроизводството. Това води до елементаризиране на сложни процеси и явления. Така че и аз не съм съгласен с онова "за съжаление", бих поставил на негово място"за щастие".
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Авг 2011, 12:56

Еваала bgarch еваала!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот akonadi » 16 Авг 2011, 13:48

Е много благодаря за "щастието" - заради липса на критерии за годен сграден фонд (каквито бяха дефинирани в Наредба 3 по отношение на възрастта на сградите в зависимост от вида на конструкцията) един собственик на съборетина разиграва половин квартал вече десета година. Нищо, че ги има чл. 195 и 196 от ЗУТ - човекът е силен в спорта "обжалване" и в съпътстващите го неформални отношения с когото трябва.
akonadi
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 16 Авг 2011, 14:20

akonadi, причината този човек да разиграва въпросния квартал не е в липсата на критерии за годен сграден фонд във вид на Наредба, казваща в прав текст кое е годно и кое- не. Защото един от начините за лечение на пърхота е гилотината, но за щастие никой не я използва за тази цел...
Изображение
bgarch
Потребител

Назад към Строителство и регулация