начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

Подпорна стена

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Подпорна стена

Мнениеот petko_a » 31 Яну 2012, 12:51

nk7702n, не мислех, че си струва да ти отговарям, но откъде го реши това, че на някого му пречат архитектите?!? А аз останах с впечатление, че на всички им пречат геодезистите.
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 31 Яну 2012, 13:40

julyanvonemona написа:... мурджо ...

Уверен съм, че предугаждахте съдържанието на моя отговор, а той е:
И Мурджо е човек (виж ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ , в сила от 31.01.2008 г. ,Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г., изм. ДВ. бр.80 от 9 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.92 от 22 Ноември 2011г.)
Естествено, че му се изтъкват вкусовите предимства на Педигрий пал и старателно се сугестира в този си избор. Но моята цел в подобни случаи винаги е свързана с това, да оставя в душичката му едно приятно усещане за почесване зад лявото ухо (егото му) всъщност.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Яну 2012, 14:31

Не! Не го предугаждах! Твърде сложен е за нивото на един архитект. Позволявам си да подметна че като почешеш мурджо зад ушетата ти се задължаваш към него, а не той към тебе,ако ме разбираш какво казвам!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Яну 2012, 15:07

petko_a написа:nk7702n, не мислех, че си струва да ти отговарям, но откъде го реши това, че на някого му пречат архитектите?!? А аз останах с впечатление, че на всички им пречат геодезистите.

В тая тема много са се развихрили страстите, както виждам. Опрели сте до категории като Мурджо, Павловия рефлекс... Петко, Вие ми звучите разумно, причислявам Ви към прецизните геодезисти, въпреки че не съм запозната с професионалните Ви умения на практика. Забелязвам, че мислите задълбочено, базирайки се на закона. Не съм казала, че геодезистите пречат, а просто, че си налагат вижданията в доста случаи, когато не е необходима намесата им, както и ,че една голяма част от тях работят непрецизно и хаотично и това трябва да се промени. Примерно изготвени са две скици за един и същи УПИ без влязла в сила КК. На едната скица площта е 500 кв.м., на другата скица, издадена година по - късно, площта станала 470 кв.м. и общинският служител ми казва, че трябвало площта да се установява с геодезическо заснемане, при което на мен ми звучи много странно и започвам да го разпитвам как въобще ги измерват тия площи, че да се установява такава съществена разлика. И отговорът е - не може да има точност без геодезическо заснемане. А пък собственикът си има НА с точно определена площ, ама явно с времето площта без основание започва да намалява. :lol: Хайде, сега Вие кажете в тоя случай може ли да се извърши точно измерване и защо аджеба ще се прави това заснемане!?

П.П. Относно архитектите реагирах на едно изказване на постващата госпожа геодезистка някъде из темата - тази, която се изказваше негативно за архитектите.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот igeo_ood » 31 Яну 2012, 15:30

nk7702n написа:
П.П. Относно архитектите реагирах на едно изказване на постващата госпожа геодезистка някъде из темата - тази, която се изказваше негативно за архитектите.

Без да искам да влизам в конфликт, но би ли цитирал къде точно съм се изказала негативно за архитектите. Не съм си позволила да обвинявам никого в непрофесионализъм, но чух много обиди за неточно мерещи и немислещи геодезисти и т.н.

Относно въпроса ти, моят отговор е - правилно са ти оговорили, че трябва да се направи геодезическо заснемане за да се определи площта с неоходимата точност.
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот Melly » 31 Яну 2012, 16:10

igeo_ood написа:
nk7702n написа:

Без да искам да влизам в конфликт, но би ли цитирал къде точно съм се изказала негативно за архитектите. Не съм си позволила да обвинявам никого в непрофесионализъм, но чух много обиди за неточно мерещи и немислещи геодезисти и т.н.

Относно въпроса ти, моят отговор е - правилно са ти оговорили, че трябва да се направи геодезическо заснемане за да се определи площта с неоходимата точност.

+1 :!:

До колкото зная, издадената скица за имот не създава вещни права (там се отбелязва текст "по графично измерване"), а и ти, Наде, би трябвало да знаеш това. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Яну 2012, 16:35

igeo_ood пак се набихте в шамарите, хем Съвсем доброжелателно Ви предупредих да си стоите на топло в този студ! Ей сега ще Ви докажа, че не геодезистите, а Вие конкретно не умеете да мислите!
И така паостващата nk7702n написа
Примерно изготвени са две скици за един и същи УПИ без влязла в сила КК. На едната скица площта е 500 кв.м., на другата скица, издадена година по - късно, площта станала 470 кв.м. и общинският служител ми казва, че трябвало площта да се установява с геодезическо заснемане,
, а Вие отговорихте
правилно са ти оговорили, че трябва да се направи геодезическо заснемане за да се определи площта с неоходимата точност.

Защо преди да се присъедините към немислещите геодезисти не си зададохте въпроса от къде може да изникна такава съществена разлика. Понеже става въпрос за УПИ първото по което бихте могла да се ориентирате е да запитате дали първата скица е издадена преди някой да се е сетил да приложи някоя от трите хипотези на §8 (2) т.т.1,2 и 3 ЗУТ в рвезултат на което да има споразумение за евентуални придаваеми места или пък поставяне на регулационните по имотните граници след което втората скица да е издадена при ново положение на границите.
Какво заснемане ще направи, ако ще да е и специалист по геодезия от Кралския географски институт в Гринуич та да установи последствията от §8 ПР на ЗУТ, там на местото на имота??? Да не говорим че ако този УПИ се е образувал при условията на чл.16 ЗУТ там на масто ще го очаква цяла нова опера.
Но вие явно сте повярвали че болшинството стои над здравия разум и хоп, без да се замислите, макар и да знаетае, че Ви дебна изплескахте тази премъдрост за точното заснемане на място. Овладейте се!
Мelly,
Най-малко от тебе очаквах! Винаги си била еталон на предпазливостта! За какво и ти се подведе?
Последна промяна julyanvonemona на 31 Яну 2012, 16:41, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 31 Яну 2012, 16:37

хе хе хе, а какъв случай имам, да знаете :)
Значи мой обек е пред ДПК, малко остава. Иии, влезе в сила кадастрална карта. Иии, по скица от Агенцията по кадастъра ми няма 50 кв.м.
Да де, ама на мене Кинт-а ми е изстискан по старата площ на УПИ-то и при допустим Кинт=3 , познайте какво се случва със 150 кв.м РЗП :)))))))))))
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Яну 2012, 16:44

emilgrigorov бъдете любезен и изчакайте малко. Ще дойде ред и за Вашия Кинт
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 31 Яну 2012, 16:51

А дали някой ще си направи труда да обясни каква е връзката между площта на "поземления имот" по смисъла на ЗКИР, и показателя за интензивност на застрояване, определен спрямо "урегулирания имот" по смисъла на ЗУТ?
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Яну 2012, 17:03

goblin имайте и Вие малко търпение
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 31 Яну 2012, 17:04

Споделих го, защото с моя случай съм си изяснил от къде дойде проблемът.
В имот по отсрещната страна на улицата има доказано незаконен строеж, навлязъл на улицата. И сега вече не е навлязъл.
Тези 50 кв.м въобще, ама въобще не са ни необходими. Само да не рефлектират в Кинт-а.
Сега , ако възникне проблем, ще трябва да обжалваме Кадастралната карта, и става една, дето не е истина.
Та, да кажа на Петко и компания, че , когато правят кадастрална карта, обратната връзка я няма. Не съм чувал някой да трасира имотни граници, преди да се обяви Кадастралната карта.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 31 Яну 2012, 17:06

julyanvonemona написа:goblin имайте и Вие малко търпение

А, мен не ме мислете. Зададох риторичен въпрос.
goblin
Потребител

Мнениеот igeo_ood » 31 Яну 2012, 17:13

julyanvonemona Преди да изсипете всичката тази помия върху мен помислете малко, ако това изобщо Ви се отдава!
Това което е посъветвал общинския служител ме навежда на мисълта, че регулационните линии минават по кадастралните граници. В този случай съвета му е адекватен, защото няма как по друг начин да се установи точната площ, освен с геодезическо заснемане.
julyanvonemona написа:Защо преди да се присъедините към немислещите геодезисти не си зададохте въпроса от къде може да изникна такава съществена разлика.

Ако случая е този(а най-вероятно е този), който описах по-горе, то тогава и разликата в площите също е обяснима. Всъщност обяснима е за мен, но едва ли за Вас е така.
nk7702n Ако обичате дайте малко повече информация по случая
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот Melly » 31 Яну 2012, 17:16

julyanvonemona написа:

igeo_ood пак се набихте в шамарите, хем Съвсем доброжелателно Ви предупредих да си стоите на топло в този студ! Ей сега ще Ви докажа, че не геодезистите, а Вие конкретно не умеете да мислите!
И така паостващата nk7702n написа
Примерно изготвени са две скици за един и същи УПИ без влязла в сила КК. На едната скица площта е 500 кв.м., на другата скица, издадена година по - късно, площта станала 470 кв.м. и общинският служител ми казва, че трябвало площта да се установява с геодезическо заснемане,
, а Вие отговорихте
правилно са ти оговорили, че трябва да се направи геодезическо заснемане за да се определи площта с неоходимата точност.

Защо преди да се присъедините към немислещите геодезисти не си зададохте въпроса от къде може да изникна такава съществена разлика. Понеже става въпрос за УПИ първото по което бихте могла да се ориентирате е да запитате дали първата скица е издадена преди някой да се е сетил да приложи някоя от трите хипотези на §8 (2) т.т.1,2 и 3 ЗУТ в рвезултат на което да има споразумение за евентуални придаваеми места или пък поставяне на регулационните по имотните граници след което втората скица да е издадена при ново положение на границите.
Какво заснемане ще направи, ако ще да е и специалист по геодезия от Кралския географски институт в Гринуич та да установи последствията от §8 ПР на ЗУТ, там на местото на имота??? Да не говорим че ако този УПИ се е образувал при условията на чл.16 ЗУТ там на масто ще го очаква цяла нова опера.
Но вие явно сте повярвали че болшинството стои над здравия разум и хоп, без да се замислите, макар и да знаетае, че Ви дебна изплескахте тази премъдрост за точното заснемане на място. Овладейте се!
Мelly,
Най-малко от тебе очаквах! Винаги си била еталон на предпазливостта! За какво и ти се подведе?

Ни най-малко не се чувствам подведена,julyanvonemona. :D И ще ти обясня защо. Колегата, както ти я наричаш "паостващата nk7702n", предвид квалификацията й, следваше да поясни (преди да зададе въпроса си) дали въпросното УПИ не попада в някоя от хипотезите, относно които ти не се сдържа да изнесеш лекция. За което лично ти благодаря - обогатяваш познанията на четящите и списващите тук юзъри. Та, да се върна и да поясня - при така поднесената от Наде фактическа обстановка отговорът на igeo_ood е верен. Т.е, изключва разсъждения около възможните хипотези, които ти разви по-горе. Спестената информация относно зададен въпрос е за сметка на този, който я Е премълчал. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Яну 2012, 17:41

Melly, страшен майстор си! Но за това друг път! Аз обаче бидейки мъж, няма да остана равнодушен към вменената на Наде (nk7702n)тежест за доказване на невинност. В този смисъл дали в един форум пък бил той и юридически, трябва непременно да се очаква че един млад юрист, при това пеналист, който проявява интерес към ЗУТ-ЗКИР материята следва да се държи като в реален процес? Не е ли прекомерно такова изискване от твоя страна?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 31 Яну 2012, 17:58

julyanvonemona написа:Melly, страшен майстор си! Но за това друг път! Аз обаче бидейки мъж, няма да остана равнодушен към вменената на Наде (nk7702n)тежест за доказване на невинност. В този смисъл дали в един форум пък бил той и юридически, трябва непременно да се очаква че един млад юрист, при това пеналист, който проявява интерес към ЗУТ-ЗКИР материята следва да се държи като в реален процес? Не е ли прекомерно такова изискване от твоя страна?

Не, не мисля. Дори считам, че като колега, по-скоро й правя услуга.

П.П. Навремето моя син ми каза "Защо си толкова строга майка", а аз му отговорих, че строгата майка е справедлива майка и само такава е добрата майка за своите деца. Да ти призная, доживях да чуя от неговите уста,че съм била наистина добрата майка. :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот goblin » 31 Яну 2012, 18:01

Отговорът на igeo_ood е верен в частта му, имаща отношение към действителната площ на имота. Геодезичното заснемане не дава абсолютна точност, но е най-близко до реалните размери и площ на един имот. Това обаче само по себе си няма отношение нито към правото на собственост, нито пък дава отговор на въпроса защо в скиците, издавани по различно време, има разлики (въпрос, на който igeo_ood май има отговор, но не желае да го сподели с аудиторията).
В описаната от nk7702n хипотеза – имаме скица за 500 кв. м, после друга скица – за 470 кв. м. Правим геодезично заснемане – установява се, че площта е, примерно, 430 кв. м. Или пък 520 кв. м. Е, и?
goblin
Потребител

Мнениеот Melly » 31 Яну 2012, 18:07

goblin написа:Отговорът на igeo_ood е верен в частта му, имаща отношение към действителната площ на имота. Геодезичното заснемане не дава абсолютна точност, но е най-близко до реалните размери и площ на един имот. Това обаче само по себе си няма отношение нито към правото на собственост, нито пък дава отговор на въпроса защо в скиците, издавани по различно време, има разлики (въпрос, на който igeo_ood май има отговор, но не желае да го сподели с аудиторията).
В описаната от nk7702n хипотеза – имаме скица за 500 кв. м, после друга скица – за 470 кв. м. Правим геодезично заснемане – установява се, че площта е, примерно, 430 кв. м. Или пък 520 кв. м. Е, и?

За всяка "болест" има "лек".
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот goblin » 31 Яну 2012, 18:12

Melly написа:За всяка "болест" има "лек".

Сигурно. Ама дали има "болест"? Пък и да има - геодезичното заснемане ли е "хапчето"? Продължавайки в духа на медицинската терминология - заснемането, явно, ще е нещо като "изследване" за уточняване на диагнозата.
goblin
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация