начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Какво ще прави министерството на инвестиционното проектиране

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Какво ще прави министерството на инвестиционното проекти

Мнениеот bgarch » 11 Юни 2013, 09:44

julyanvonemona написа:bgarch трябва да дадеш обяснение дали това е чувство от типа на чувството на Бил Клинтън към Моника Люински или имаш някаква логическа конструкция която подкрепяш.

Мислиш ли, че в чувствата на Клинтън към Люински и обратно няма никаква логическа конструкция?
А относно логическата конструкция за застрашените икономически интереси- ти не си ли убеден в това, че огромни маси пари изтичат към нечии джобове през строителните поръчки. И то безогледно, безотчетно и недоказуемо. Познавам начина на организация на строителството в някои ЕС страни, механизмите за това изтичане, които съществуват у нас, са неприложими там. Не че там има по- малко шмекери отколкото у нас. И в основата на това да са неприложими там е именно разликите в това, което у нас наричаме "инвестиционно проектиране" (макар и да не го наричаме с най- точното понятие).
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Юни 2013, 14:07

Не съм светил нито на Клинтън нито на Люински, така че нищо не мисля пък и да мисля нема ни'кво значение. Понеже изказваш съмнение относно това че новото МИнв.П по не'къф начин (позитивен или негативен) може да играе не'ква роля в защита или не, на икономическите интереси на определен кръг лица и във връзка с това да се конституира и в последствие дирижира или не неговата бъдеща дейност, та затова питам за предполагаемата логическа конструкция по която такава дейност ще или няма да се осъществи. В този аспект мисля да ти кажа че едва ли някъде по света има министерство с такова заглавие. Може и да греша! Не съм чак толкова сигурен!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 11 Юни 2013, 18:45

julyanvonemona написа:...В този аспект мисля да ти кажа че едва ли някъде по света има министерство с такова заглавие. Може и да греша! Не съм чак толкова сигурен!

Аз също не съм чувал за такова министерство. Мисля си, че идеята е тръгнала от "Министерство на архитектурата" (такива министерства има), но някой умник е решил, че така ще се толерират архитектите и се е стигнало до това наименование. Макар че между "архитект" е "архитектура" има доста голяма разлика.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Юни 2013, 19:25

И така аз продължавам да твърдя, че формирането на МИнв.П е продукт на рецидив от времената на социализЪма - че се търси работа на нашия човек е не човек за работата.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Юни 2013, 17:32

От вчера ме налитат мисли произтичащи от етиологията на израза "министерство на инвестиционното проектиране". Нищо не пречи на така сформираното правителство да изгласува нов Закон за инвестиционното проектиране член.1 ал.1 от който да гласи примерно: "Чл.1 (1) Инвестиционно проектиране по смисъла на този закон е дейност по създаване документация за сгради на стойност над....милиона лева.
(2) документация за обекти по ал.1 се създават от лица посочени от нарочна комисия в състав:
1....2.....3.....
(3) извън случайте по ал.2 такава документация може да се създаде и от лица определени от най-малко двама народни представители"
: :lol: :lol: :lol: и ectr и ectr - все в този дух. Анадън му колега bgarch :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 17 Юни 2013, 18:01

Не знам какво точно ти дава основание за такива мрачни мисли. Самото създаване на министерство ли, или общия климат в държавата?
Значи ли, че ако има Министерство на строителството, то би направило Закон, който да дава право да строят само лица, посочени от нарочна комисия? Създаване на едно министерство означава, че съответният сектор е преценен като особено важен- за икономиката или в друг някакъв аспект. Според мен това не означава одържавяване на въпросния сектор.
А иначе погледнато и сега има ограничения за лицата, които имат право да изработват инвестиционни проекти, това ограничение е залегнало в закон, това е ЗКАИИП.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Юни 2013, 18:28

bgarch написа:Не знам какво точно ти дава основание за такива мрачни мисли. Самото създаване на министерство ли, или общия климат в държавата?
............................................................................................
А иначе погледнато и сега има ограничения за лицата, които имат право да изработват инвестиционни проекти, това ограничение е залегнало в закон, това е ЗКАИИП.

Да де! Въпроса е че посоката на ограниченията точно сега, в мътната вода, му е момента да се променят, въпреки ЗКАИИП. Или ако се окаже че ЗКАИИП пречи на новата тенденция - ще се напише § от преходни разпоредби на Закона за инвестиционното проектиране който да модифицира процеса в желаната от основния смисъл на новия закон посока
Колко му е? :lol: :lol: :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 17 Юни 2013, 19:19

julyanvonemona написа:...Или ако се окаже че ЗКАИИП пречи на новата тенденция - ще се напише § от преходни разпоредби на Закона за инвестиционното проектиране който да модифицира процеса в желаната от основния смисъл на новия закон посока. Колко му е?

Не е чак толкова лесно. Защото ЗКАИИП се основава на ЕС директива и такова нещо ще промени нашето законодателство спрямо тази директива. Ако това можеше да стане, вече щеше да е станало.
Засега заобикалянето на тази директива става от една страна чрез орязване на дейността на проектанта, т.е. свеждането на понятието "проект" само до "създаване документация за сгради", както казваш и ти самият (надявам се че не го мислиш така). И от друга страна- чрез извеждане на "инженеринга" като основен метод на строителство, при което проектът се свежда до дейност- част от строителния процес.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Юни 2013, 07:00

bgarch написа:....................
Не е чак толкова лесно......

Не възнамерявам да влизам в полемика по този въпрос, още повече че самият аз едва ли ще съм доволен от резултата на проектозакона Чл.1 от който се опитах да формулирам в общи щрихи.
Ако обаче оглавя добре платен колектив за създаване на такъв проектозакон и си подбера екип от мастити юристи и колеги като мен волонтиери, бъди уверен, че ще го сътворим, та хем европейските конвенции ще останат целомъдрени, хем ЗКАИИП ще продължи и за напред да си плува като шамандура във безбрежния океан на безхаберието.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Юни 2013, 21:11

Предполагам, че ще бъдат определени минимални възнаграждения от държавния бюджет за всеки дипломиран архитект. В размер на 5000 лв. месечно.
А каквото си изкара отгоре - се за него си е. Без данъци.
И: желанията на архитекта да са задължителни за гражданите на РБ. За което всеки дипломиран архитект може да се снабди с изпълнителен лист.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот probcho » 18 Юни 2013, 21:41

Скандалният Калин Тихолов, който бе “изгонен” от гражданското недоволство е назначен за съветник на Премиера по въпросите на екологията и регионалното планиране!

http://worldtodaybg.com
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Юни 2013, 16:46

emilgrigorov написа:Предполагам, че ще бъдат определени минимални възнаграждения от държавния бюджет за всеки дипломиран архитект. В размер на 5000 лв. месечно.
И: желанията на архитекта да са задължителни за гражданите на РБ. За което всеки дипломиран архитект може да се снабди с изпълнителен лист.

emilgrigorov За тези ти прекрасни думи те назначавам за пожизнен Председател на комисията по чл.1 ал.2 от проекто-Закона за инвестиционното проектиране за да научиш останалите специалисти на труд ум и разум, че тия бюджетни 5000лв, нали те требе да ни ги изкарат
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 19 Юни 2013, 19:44

emilgrigorov написа:Предполагам, че ще бъдат определени минимални възнаграждения от държавния бюджет за всеки дипломиран архитект. В размер на 5000 лв. месечно.

То май тук "архитекта" е заприличал на "попа". Остава и да се вмени и задължението на всяка първа копка архитектът да ръси присъстващите със светена вода...
Всъщност май надзорниците започват да заприличват на описанието по- горе. Особено след последните изменения в ЗУТ, според които те не са длъжни да правят дори единственото, което правеха досега- актовете и протоколите в строителството.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Юни 2013, 19:52

bgarch написа:

То май тук "архитекта" е заприличал на "попа". Остава и да се вмени и задължението на всяка първа копка архитектът да ръси присъстващите със светена вода...
Всъщност май надзорниците започват да заприличват на описанието по- горе. Особено след последните изменения в ЗУТ, според които те не са длъжни да правят дори единственото, което правеха досега- актовете и протоколите в строителството.

И на Бурунди, в допълнение. Днес пишеше.
Като особено задължение на Архитектът се вменява в никакъв случай да не се съобразяват с нищо и никого, особено с човекът, който плаща, както и с имотни граници, съседни сгради, улици ... с околната среда ... и с останалите специалности в проекта.
Колкото повече набута собственикът, толкова повече бонус точки получава.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юни 2013, 09:38

emilgrigorov добре започваш ама туй дето се опитваш да създаваш порок от очевидното право на превъзходство а именно
emilgrigorov написа:.........Като особено задължение на Архитектът се вменява в никакъв случай да не се съобразяват с нищо и никого, особено с човекът, който плаща, както и с имотни граници, съседни сгради, улици ... с околната среда ... и с останалите специалности в проекта.
Колкото повече набута собственикът, толкова повече бонус точки получава.

не е хубаво. Все още никой колега не е опрял пистолет в челото на собственика - да си отваря очите! А и за съжаление ги няма тези "бонус точки", иначе щяхме да си ги поделим с тебе :wink:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Юни 2013, 18:14

Вие, г-н Григоров, май нещо сте набрали на архитектурната пасмина като цяло, и на някои нейни представители - в частност, както пишеше в една позабравена класика. И друг път май съм Ви казвал, че някоя и друга загнила маслина в кошницата не означава брак на цялата продукция.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юни 2013, 18:18

Не бих казал ... просто следя реакциите. Скука, какво да правиш.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Юни 2013, 18:26

Скука. Обаче, нали виждате - който не става за архитект - положително става за министър, пък ако не - поне за премиерски съветник. Май почваме да остаряваме.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юни 2013, 18:30

+1
Мдаааа ... :idea:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Юни 2013, 18:17

http://www.segabg.com/article.php?id=654544

Вестник СЕГА:

Разцепването на министерството на регионалното развитие и благоустройството на две и отделянето на част от него в отделно ведомство блокира работата по инфраструктурните проекти от национално значение и създаде пълен административен хаос. В момента няма кой да издаде разрешение за строеж на лот 2 на магистрала "Струма", научи "Сега". Същият проблем бави и ремонтите на прословутите три виадукта на магистралите "Хемус" и "Тракия", за които миналия май правителството на Бойко Борисов отпусна пари.

В началото на миналата седмица пътната агенция е приключила отчуждителните процедури за трасето между Дупница и Благоевград, но тъй като магистрала "Струма" е обект с национално значение, разрешението се дава от министъра на регионалното развитие и благоустройството. В новия кабинет обаче благоустройството беше извадено от това ведомство и прехвърлено към министерството на инвестиционното проектиране.

Няма кой да издаде разрешението за лот 2 на "Струма", потвърди депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски. От министерството също признаха за проблема и увериха, че "усилено се работи по законодателни промени, с които да бъдат разделени функциите на двете министерства". Според Михалевски става дума за технически промени в 82 закона, с които ще се изчистят наименованията на министерството и министъра. Той очаква пакетът да бъде внесен тази седмица и да бъде придвижен в парламента за още около седмица.

Самото министерство, което е в дъното на този хаос - на инвестиционното проектиране, продължава да е обвито в мистерия вече почти месец. Министърът Иван Данов няма никакви публични изяви. Липсва всякаква информация какво и къде извършва той. Пред "Сега" Данов бе съвсем лаконичен, но от думите му се разбра, че функциите му все още се изясняват. "Очаквам до края на седмицата да има официално решение. Според това какво ще се върши ще решим кои да са ми заместниците", коментира Данов и допълни, че имал свои проучвания за тези назначения. Министърът заяви, че в момента се търси сграда за ведомството му, но и "това е проблем, защото няма държавни сгради". Премиерът Орешарски бе обявил, че засега Данов се помещава в Министерския съвет, а министерството ще има координационни функции. Много е вероятно обаче структурата му да се бави умишлено, за да не предизвика нов скандал след поредицата от миналата седмица. В момента Орешарски бави всички назначения, по които думата има ДПС.

МИНАЛО
Данов най-накрая коментира и информацията на сайта bivol.bg за неправомерно получени около 15 хил. евро като социални осигуровки във Франция, след като преди две седмици в интервю за БНР обеща, че до края на деня ще обясни пред пресата "къде е частицата истина" в информацията. "Тези твърдения не отговарят на истината. Категорично не съм получавал социални осигуровки във Франция", заяви Данов пред "Сега". А "частицата истина" била в това, че все пак е бил във Франция. Той отново обеща повече подробности, но другата седмица.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация