- Дата и час: 03 Дек 2024, 23:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Ограда по чл.48. ал.3 от ЗуТ
magodeoz, сигурно си ди изяснил, как е възнитнала иероглифната писменост,предметните символи и т.н., само че аз не разбирам дали поредицата от асоциации които предизвиква това обяснение в картинки се дължи на твой личен извод че:
1. сътворените у нас закони задължително водят до тези последствия;
2. легислатурата е предназначена за елитарна употреба;
3. ти лично не се наемаш да защитаваш каквато и да е от възможните опции по представения казус
1. сътворените у нас закони задължително водят до тези последствия;
2. легислатурата е предназначена за елитарна употреба;
3. ти лично не се наемаш да защитаваш каквато и да е от възможните опции по представения казус
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Нито едно от трите. Просто ми хареса картинката. Интересен е обаче подходът към решаването на проблема – чрез граждански спор за повредена собственост да се предизвика произнасяне по административен казус.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, разбирам те но до сега не съм използвал такъв похват или ако се е получавало някъде - било е напълно случайно. От сега нататък ще търся построяването на преднамерени конструкции в тази посока. Благодаря
-
stafeto написа:Здравейте,искам да ви се похваля ..сложих ограда.. до 0.60 см (неплътна)
без съгласието на който и да било( нито комшията нито главния архитект):)))
Мина се не мина 1 седмица и комшията ми я събори:) от там съм пуснал жалба за повредена собственост в имота ми:))) Хайде да видим до кога ще се съдим:)
Ау...., какво е станало! И защо комшията е чакал цяла седмица!
А сега май предстои действие второ от пиесата: забетониране на колчетата на оградката по-дълбочко Монтажа на мрежичката оставете за трето действие.
Излиза, че мястото в съдебна зала ви е запазено и на съдията вече му е домъчняло за вас с комшията
Предполагам, че не сте изтрили от GSM номера на адвоката
- anserk
- Активен потребител
Ето това сега въпросче е интересно- имат си хората общ УПИ, съдът е разделил ползването, само че чл. 48 ЗУТ конкретизира, че ограждането на УПИ ставало само към улици и други УПИ и съответно рестриктира ограждането по кадастрални граници. Царят дава, пъдарят не дава. Е, каква собственост имат тогава хората, след като не могат да се възползват от нея, да си оградят местото и да си го ползват необезпокоявано, като в случая ограждането дори не би накърнило правата на съсобственика на имота.
Абсурдът става още по-голям, като се има предвид, че след като ползването е разделено със съдебно решение, всеки един от собствениците /или съсобствениците на УПИ-то/ може да предяви към другия негаторен иск и да си защити собственото дворче, на което са дадени кадастрални граници, от всяко пряко или непряко неоснователно въздействие.
И какво се получава на практика- единия съсед отглежда зеле, другия зайци. След като не може да се постави ограда, ограничаваща движението на зайците, се завежда дело по чл.109 ЗС. Съдът ще постановява, че зайците ядат неправомерно зелето и трябва да се преустановяви нарушението. Добре, но в течение на времето се появяват други подобни противоречия, напр. "кокошки-жито", "куче-котка", "деца-цветя". И какво следва от това, единствената възможност на човека да се защити е да води постоянно дела срещу съседа и съдът да постановява децата, кучетата и кокошките да си седят където им е мястото. За пореден път законодателят ще е причинил голяма веселба на хората.
Абсурдът става още по-голям, като се има предвид, че след като ползването е разделено със съдебно решение, всеки един от собствениците /или съсобствениците на УПИ-то/ може да предяви към другия негаторен иск и да си защити собственото дворче, на което са дадени кадастрални граници, от всяко пряко или непряко неоснователно въздействие.
И какво се получава на практика- единия съсед отглежда зеле, другия зайци. След като не може да се постави ограда, ограничаваща движението на зайците, се завежда дело по чл.109 ЗС. Съдът ще постановява, че зайците ядат неправомерно зелето и трябва да се преустановяви нарушението. Добре, но в течение на времето се появяват други подобни противоречия, напр. "кокошки-жито", "куче-котка", "деца-цветя". И какво следва от това, единствената възможност на човека да се защити е да води постоянно дела срещу съседа и съдът да постановява децата, кучетата и кокошките да си седят където им е мястото. За пореден път законодателят ще е причинил голяма веселба на хората.
- zuter
- Младши потребител
zuter написа:всеки един от собствениците /или съсобствениците на УПИ-то/ може да предяви към другия негаторен иск и да си защити собственото дворче, на което са дадени кадастрални граници, от всяко пряко или непряко неоснователно въздействие.
Няма кадастрални граници ! Не пречи да се зададат по ЗКИР и да си опънат мрежа по тях, защото явно УПИ-то не може да се раздели на две УПИ-та.
Но..., ще има пак съгласие и по всяка вероятност ще намерят друго, за да се изправят пред съдия
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:zuter написа:всеки един от собствениците /или съсобствениците на УПИ-то/ може да предяви към другия негаторен иск и да си защити собственото дворче, на което са дадени кадастрални граници, от всяко пряко или непряко неоснователно въздействие.
Няма кадастрални граници ! Не пречи да се зададат по ЗКИР и да си опънат мрежа по тях, защото явно УПИ-то не може да се раздели на две УПИ-та.
Но..., ще има пак съгласие и по всяка вероятност ще намерят друго, за да се изправят пред съдия
Така ще е докато се намират все още хора жадни за социални контакти.
-
Melly - Старши потребител
Правилно, Melly, досадниците нямат край.
А и "Законодателят" упорито насърчава всякакви нежелани социални контакти.
А и "Законодателят" упорито насърчава всякакви нежелани социални контакти.
- zuter
- Младши потребител
Има много практика на съда точно за такъв вид огради. Обаче една ограда може да не е ограда, може да е нещо друго и пак да огражда. Например ако се поиска разрешение за поставяне на преместваеми обекти по чл. 56 ЗУТ, които да служат за паркиране на леки автомобили /гаражи/. И случайно на предложението тези гаражи да бъдат ситуирани по кадастралната граница между двата поземлени имота /ако има такава, а ако няма- лесно може да има/. Понеже тук виждам, че пишат и общинари "градостроители" интересно ми е как един такъв властимащ специалист ще отхвърли подобно предложение.
- zuter
- Младши потребител
zuter написа:Обаче една ограда може да не е ограда, може да е нещо друго Какво и пак да огражда.Например ако се поиска разрешение за поставяне на преместваеми обекти по чл. 56 ЗУТ,.....
....интересно ми е как един такъв властимащ специалист (ГЛ.АРХИТЕКТ) ще отхвърли подобно предложение.
Само гледай
- anserk
- Активен потребител
anserk, идеята ми е, че след като имотите в парцела си имат някакви граници, всеки от отделните собственици може да поиска да си сложи преместваеми обекти. Така че оградата може да не е ограда, а гаражи, пергола /това някакъв АС го беше потвърдил/, навес, градински елементи /чешми, пейки, беседки и т.н./ или комбинация от всичко това и пак да върши същата работа.
- zuter
- Младши потребител
Доколкото на бегом прегледах,то коментара е бил, че чл.48 ал.3 на ЗУТ (заглавието на темата) за оградката вътре в УПИ-то е неприложим.
Имота е съсобствен със СР за разпределение на ползване (а не разпределение на собственост). По какъвто и член (временен или своевременен ) да поиска и каквото и да е - ще му трябва съгласие от съсобственика.
А те явно са от постоянните клиенти на някоя съдебна сграда
И чл.56 ал.2 е приложим при наличието на Наредба на ОС (къде има, къде няма).
Отмина времето, когато по такава наредба изникнаха "модулни бензиностанции и газостанции" - ех, времена...
Имота е съсобствен със СР за разпределение на ползване (а не разпределение на собственост). По какъвто и член (временен или своевременен ) да поиска и каквото и да е - ще му трябва съгласие от съсобственика.
А те явно са от постоянните клиенти на някоя съдебна сграда
И чл.56 ал.2 е приложим при наличието на Наредба на ОС (къде има, къде няма).
Отмина времето, когато по такава наредба изникнаха "модулни бензиностанции и газостанции" - ех, времена...
- anserk
- Активен потребител
Интересно - ограда ?
- todorst
- Потребител
zuter! Как ти хрумна тази идея? - За "някаквите граници" имам предвидzuter написа:anserk, идеята ми е, че след като имотите в парцела си имат някакви граници,
-
julyanvonemona написа:zuter! Как ти хрумна тази идея? - За "някаквите граници" имам предвидzuter написа:anserk, идеята ми е, че след като имотите в парцела си имат някакви граници,
Идеята ми беше хипотетична, не се отнасяше за конкретния случай, в който има само съдебно решение за разпределение на ползването.
Питащият, за съжаление, няма да може да се възползва от революционното ми предложение за функционалното обединяване на преместваеми обекти- градински елементи в единен ансамбъл с многостранна функционалност.
- zuter
- Младши потребител
zuter, хубаво е да се въздържаш от подобни хипотези, особено, като се има предвид динамиката в емоциите на питащия (ако си следил целия дебат). Не е добре да му се подхранва илюзорната вяра за автономност, която си въобразява че притежава.
-
Проследих целия Ви дебат, но не попаднах на моя проблем - как да "резна" оградата на съседа, която е доста над 2,20 м.(гледана откъм котата на моето по-ниско УПИ - щото има денивелация на терена) и "плътна" ли следва да се води като е от дебела ламарина?
- geo63
- Младши потребител
Щом е от ламарина резни я с ъглошлайф
-
julyanvonemona написа:Щом е от ламарина резни я с ъглошлайф
Непозволено увреждане. Чл. 45 ЗЗД.
- zuter
- Младши потребител
geo63 написа:как да "резна" оградата на съседа, която е доста над 2,20 м.
На какво ти пречи плътната ограда или собственика на оградата ?
- anserk
- Активен потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|