начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Съседски права и задължение (помощ)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съседски права и задължение (помощ)

Мнениеот alexanderkostov » 18 Сеп 2013, 23:36

Здравейте, нов съм във форума и изцяло направих регистрацията ми, за да мога да се консултирам с по-компетентни от мен хора в сферата на строителството и съпътстващите го разрешителни.
Причината поради, която се обръщам към Вас е, че съседът ми смята да вдигне тръба (комин, на котле за пелети) в непосредствена близост до разделителната ограда и следователно до къщата ми. Живея в град близо до столицата, в къща, в тесен парцел, като разстоянието от къщата до оградата с въпросния съсед не надвишава 3.5 метра. Ситуацията в общи линии е следната: на неговата северна граница на парцела с нас, той е застроил множество незаконни постройки долепени до зида, които аз заварвам и за които има единствено устно съгласение от родителите на баща ми. Новото нещо е, че в един момент той решава да си направи парно за отопление през зимата, като изкарва котлето в една от незаконните постройки долепени до зида с нас, респективно на не повече от 3.5м от къщата ни. Решава, че ще вдигне и тръба, която ще отвежда дима от въпросното котле на около 1 метър от границата му с нас.
Притесненията ми в случая касаят пушека в близост до дома ми, това че почти всички прозорци на къщата са на южното изложение, което пряко ще пострада от изгарянето на пелетите и все по-арогантното поведение на въпросния съсед, или комшия по селски му.
Въпросът или по-точно молбата ми към Вас е, ако се чувствате компетентни по дадената област да ми дадете съвет или някаква насока за четиво, което може да ме запознае с правата ми в случая. Извинявам се предварително ако не съм представил ситуацията в разбираем вариант, но за пръв път се сблъсквам с такава ситуация и не съм съвсем сигурен как да постъпя. Ще ви бъда благодарен ако ми препоръчате как да постъпя и в краен случай с коя институция да се свържа, за да подам жалба. Благодаря предварително
Поздрави, Александър
alexanderkostov
Нов потребител

Re: Съседски права и задължение (помощ)

Мнениеот julyanvonemona » 20 Сеп 2013, 06:18

Има няколко спорадични начина да тръгнете на успешна война срещу съседа Ви. Само че няма начин да не навлезете в спиралата на ескалацията на средствата които ще се наложи да използвате. А с такъв съсед
по селски му.
това ще ви донесе мнго горчивини. Сега конкретно:
Алармирайте общината за съществуващите на Вашата ограда незаконни постройки на съседа Ви само че го направете някъде около 20 .11 тази година. До колкото познавам калта под ноктите на общинарите те ще прибегнат към най- лекия за тях вриант за да помогнат на съседа Ви да излезе от тежката ситуация в която се намира в момента, а това е действия по създаване режим на търпимост на заварените незаконни постройки по реда на §127(1) ЗИД на ЗУТ. Варианта за узаконяване по реда на §127 (2) ЗИД на ЗУТ (до 26.11. тази година той-съседа Ви има право да го направи) ще се види скъп за съседа Ви, а и труден за общинарите. Те не обичат да работят. Режима на търпимотст по чл.127(1) ЗИД на ЗУТ обаче, не дава право на Вашия съсед да направи каквото и да е преустройство на която и да е от постройките.за да може да го ползва като котелно.
Всъщност житейския ми съвет е да прецените дали Вашият съсед толкова много Ви пречи и да не "изравяте томахавката на войната". Загубите ще бъдат драстични.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vladk01 » 01 Окт 2013, 15:10

Имах подобен казус с незаконни постройки не отстоящи на 3 метра от оградата ми. Пуснах жалба в общината и след тяхно посещение беше съставен протокол за премахване на въпросните сгради. В случая ти препоръчвам същото.
vladk01
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Окт 2013, 05:10

vladk01 написа:Имах подобен казус с незаконни постройки не отстоящи на 3 метра от оградата ми. Пуснах жалба в общината и след тяхно посещение беше съставен протокол за премахване на въпросните сгради. В случая ти препоръчвам същото.

Това хубаво ама след протокола, който в случая се нарича "Констативен акт", някой издаде ли заповед за премахване?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация