начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Ремонт в апартамент. Права и ред по нормативната уредба?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ремонт в апартамент. Права и ред по нормативната уредба?

Мнениеот vampireling » 20 Ное 2010, 14:40

Здравейте,
имам два въпроса и мисля, че този форум е най-подходящото място за да получа отговор.

Казус:

1. Панелен блок в Габрово, относително добро състояние, тихи и приятни съседи.

2. Аз- наскоро избран домоуправител.

3. На втория етаж собствениците правят/искат да правят ремонт. Този ремонт се заключава в избиването на малък прозорец (около 500x600 мм.) на външна стена на блока в хола им и избиването на отвор за нова врата на вътрешна стена между спалня и кухня. Отворът на старата врата ще бъде зазидан. Причина - естетическа и за двете. Прозорецът е факт. Избиването на отвора за вратата предстои.

4. Някои от съседите са против. Не заради шума, а заради опасност от вреди върху тяхната собственост (пукане на мазилки и др. съвсем реални между другото).

Въпроси:

1. Моля, който знае, нека да ми изброи законите/наредби/правилници, които третират разпоредби отнасящи се за такъв казус. В ЗУЕС не видях нещо конкретно.

2. Моля, дайте мнение по този казус - имат ли право да собствениците да правят такъв ремонт без съгласие на всички останали, външния прозорец е факт, неправомерен ли е?
Нужно ли е съгласие за избиването на отвора на вътрешната врата. Може ли да се противодейства и как за да бъде предотвратено това избиване?
Трябва ли извършващите ремонта да има някакви разрешения и от кого?

Не съм на позицията на никоя от страните. Питам за нормативната уредба и професионално мнение, защото във входа досега нямаме разправии и проблеми, а аз искам да съдействам доколкото мога за защитата на интересите на правата страна.

Благодаря ви!
vampireling
Нов потребител

Re: Ремонт в апартамент. Права и ред по нормативната уредба?

Мнениеот vampireling » 20 Ное 2010, 16:22

Конкретно трябва ли разрешително за строеж според чл. 151 от ЗУТ или не и как да видя дали стената е "носеща" и дали има опасност за конструкцията?
vampireling
Нов потребител

Re: Ремонт в апартамент. Права и ред по нормативната уредба?

Мнениеот dikobraz » 20 Ное 2010, 19:43

Доколкото знам при панелите всички стени са носещи.
Ето какво са написали в една статия - В панелната сграда носещи са всички стени, които излизат на фасадата, които нямат прозорци. В тях не бива да се правят отвори, те не трябва да се разбиват и премахват.
http://e-vestnik.bg/5187
При мен конкретно съседи отдолу се опитаха да бутнат панелата между кухнята и хола, да стане както ги правят сега хол с бокс. Спряхме ги, но късно, вече бяха избили част от стената и сега има отвор за врата и половин отвор за врата. Това са успяли да махнат. Резултата е че при мен плочките в кухнята и коридора се отлепиха и вече са само наредени.

Не е препоръка.
dikobraz
Потребител

Назад към Етажна собственост