начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Казус с недвижим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с недвижим имот

Мнениеот ivaninka » 16 Апр 2010, 17:36

Здравейте,
искам да се консултирам с вас преди да декларирам имота в НАП.Баща ми почина. Има втори брак от който имам брат. Имам и чичо - брат на баща ми. Те двамата са съсобственици на семейното им жилище - на баба ми и на дядо ми (техните майка и баща). Не са го поделили, нот. акт е на името на баба и на дядо, т.е. съсобственици на идеални части Бабата и дядото са починали преди баща ми да се ожени за втори път.
Сега имам няколко въпроса. Първият ми е много спешен: Кой с каква квота се явява наследник на имота, какво да впиша на съответното място в данъчната декларация? Съпругата има ли дял в дела на баща ми или сме само аз и брат ми?
Другият въпрос е от любопитство: Като се направи делба издават ли се нови нотариални актове? И ако се издават те заличават ли стария акт (от бабата и дядото) от архива на имотния регистър?
ivaninka
Нов потребител

Re: Казус с недвижим имот

Мнениеот boiko62 » 16 Апр 2010, 17:50

всички живи наследници имат дял от наследството останало от дядо ви и баба ви. чичо ви има 1/2 от имота, а вие поделяте тримата другата 1/2
когато се прави делба има нови актове, договор за доброволна делба или нот. акт/решение ако е съдебна.
boiko62
Младши потребител

Мнениеот ivaninka » 16 Апр 2010, 18:36

Благодаря за бързия отговор. Вече не знам какво да правя. Консултирах се с адвокат, който твърди, че съпругата няма дял, защото не е правена делба с наплащане на дялове по време на брака. Баща ми не е собственик на реална част и в случая, тъй като той е починал, ние с брат ми се явяваме наследници на бабата и дядото. Тук във форума срещнах по две теми същите отговори. Незнам друг адвокат ли да търся...още едно мнение.
ivaninka
Нов потребител

Мнениеот ivaninka » 16 Апр 2010, 18:40

Ето това е сходен случай viewtopic.php?f=23&t=40146&p=388077#p388077
ivaninka
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Апр 2010, 18:52

ivaninka написа:Благодаря за бързия отговор. Вече не знам какво да правя. Консултирах се с адвокат, който твърди, че съпругата няма дял, защото не е правена делба с наплащане на дялове по време на брака. Баща ми не е собственик на реална част и в случая, тъй като той е починал, ние с брат ми се явяваме наследници на бабата и дядото. Тук във форума срещнах по две теми същите отговори. Незнам друг адвокат ли да търся...още едно мнение.

Колегата не е бил прав или Вие не сте го разбрали.След като имота е получен по наследство от баща Ви( 1/2 по точно) и е нямало делба с доплащане(едно от възможните усложнения , което щеше да доведе до СИО върху платената идеална част) , то тази една втора не е била в режим на СИО , но съпругата е законен наследник на съпруга и получава равен дял с децата.Така , че делите 1/2 на три и получавате колко идеални части имате от имота.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivaninka » 16 Апр 2010, 18:54

Много благодаря за ясния и конкретен отговор, сега вече го разбрах. :)
ivaninka
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба