начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

общинска земя с право на ползване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

общинска земя с право на ползване

Мнениеот stefanovi » 09 Ное 2009, 17:03

Върху общинска земя с право на ползване през 70-те години е построена двуфамилна къща. В нотариално заверен документ е посочено кой коя част от къщата ползва. Но....пространството около къщата и дворът се ползат на устни договорки и така с годините се трупат безкрайните саги. Може ли да се подели по законен ред и какъв е пътя? Благодаря предварително!
stefanovi
Нов потребител

Re: общинска земя с право на ползване

Мнениеот vmonev » 09 Ное 2009, 17:43

Двуфамилната жилищна сграда следва да е построена въз основа на отстъпено право на строеж (ОПС), а не само да е налице право на ползване, защото то е срочно и с оглед на личността!
При законно ОПС може да предявите иск за подялба на ползването съобразно притежаваните в сградата самостоятелни обекти(жилища, ателиета и т.н.) Решението не е окончателно. Имате възможност да си закупите земята евентуално по преференциални цени и след това да поделите ползването, като следващ вариант.
vmonev
Младши потребител

Мнениеот stefanovi » 09 Ное 2009, 18:44

Двамата собственици на сградата са стари пенсионери и нямат възможност да купуват земя. Но пък имат достатъчно натурии и не могат да се разберат кой къде е редно да си трупа дървата или да си прави парник, да си сади круша или откъде може да минава и къде не може да копае.......Та си мисля, може ли някой орган да каже "кой къде може или не може", да се напише черно на бяло и да мирясат....
А как да разбера каква е цената? И мога ли аз като гражданин нямащ нищо общо с имота да закупя земята от общината и само аз да си я ползвам...Нима е възможно?
stefanovi
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 19 Фев 2010, 00:19

Може, може... Има аналогичен случай - учредява се право на ползване в такъв случай и се разделя и земята/двора.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот stefanovi » 25 Мар 2010, 15:33

Благодаря! Въпросният случай обсъждан ли е във форума? Бих искала да се запозная по-подробно с тази възможност. А какво ще кажете за придобиване по давност? Може ли да се върви в тази посока?
stefanovi
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 26 Мар 2010, 12:59

Не е. Но аз имам абсолютно същия случай. Много "съдии" казват, че не може да делиш нещо, което не е твое. ДА, АМА НЕ. Може (има си решение на ВКС)
И в момента си върви делото за учредяване отстъпено право на ползване.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба