начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Декларация по чл.72-74 от ЗС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Декларация по чл.72-74 от ЗС

Мнениеот tany_ivanova » 16 Май 2010, 21:26

Искат ни от общината нотариално заверена декларация от всички съсобственици на имота и лица, на които е отстъпено право на строеж , че между тях няма неуредени отношения по чл.72-74 от ЗС . Тази декларация е част от изискваните документи при изследване на възможността за узаконяване на жилищна сграда.

Ще отида и при адвокат , наясно съм че трябва се видят документите , но ви моля ако можете да ме ориентирате .

Хронология на одисеята :
1. Имот има първоначално трима съсобственика .
2. Тримата сключват договор за строителство срещу обещетение , като прехвърлят на строителна фирма право на строеж и ид.части от имота през далечната 1995 година .
3. Строителната фирма препродава прехвърленото й право на строеж и ид.части на трети лица на зелено .
4. Строителната фирма започва строителството , изгражда основите и партера и фалира.
5. Купувачите на право на строеж решават да строят без съгласието на първоначалните трима собственика и доизграждат сградата като сключват помежду си договор , че строят като съсобственици - не ме питайте как , че е много дълго за обяснение . Първоначалните трима искат отмяна на издаденото разрешение за строеж защото не е взето съгласието им при издаване на РС , като ВАС потвърждава отмяната на РС .
6. Част от купувачите решават да съдят тримата първоначални собственици на имота за това , че не са финансирали строителството на обектите си . След отмяната на разрешението за строеж прекратяват делото и решават да узаконяват .
7. Купувачите на право на строеж поставят пред първоначалните собственици неизгодни условия за узаконяване . Договор че поемат задълженията на строителната фирма към тях нямат и искат първоначалните съсобственици да финансират довършването на сградата . Собственикът на строителната фирма, с която първоначалните собственици са сключили договор за строителство срещу обещетение не е жив от 8 години . Съсобствениците не искат да водят съдебни дела ( засега ) и все пак решават да подадат заявление за изследване за узаконяване , защото тая строителна одисея трябва да има някакъв край - или узаконяване или събаряне на сградата .
6. Подадено е в общината заявление за изследване на възможността за узакоянване на сградата , като в срока определен по ЗУТ строежът е деклариран като незаконен .
7. Заедно с други документи общината изисква нотариално заверени декларации от всички съсобственици на имота и лица с отстъпено право на строеж че между тях няма неуредени отношения по чл.72-74 от закона за собствеността.

четох , че тия членове от ЗС са за добосъвестно и недобросъвестно владение. сградата е построена върху 180 кв.м. Купувачите на право на строеж имат прехвърлени 80 кв.м ид.части от имота, а първоначалните собственици - държат 230 кв.м. ид.части от имота. Всеки един от собствениците ( първоначални и купувачи на право на строеж ) има право на строеж върху определени обекти в сградата и ид.части от имота . не знам това дали има значение .

въпросите ми са следните :
1. какво дължат или какво да искат първоначалните собственици на имота от купвуачите на право на строеж .
2. какво дължат купувачите на отстъпено право на строеж и какво да искат от първоначалните собственици .

Моля , ако е възможно да ме ориентирате .
tany_ivanova
Потребител

Назад към Съсобственост и делба