начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

сделка с преустроена идеална част

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

сделка с преустроена идеална част

Мнениеот stillminkova » 03 Сеп 2009, 13:48

Имам един много омазан случай и искам да ви помоля за мнението ви, след като ви разкажа за опасенията ми.
Нещо ново в работата ми - трябва да се учреди ипотека. Ипотекарния длъжник трябва да е "Е-Б" ЕООД. Това което ме притеснява е че на 02.08.2007г. ЕООД-то е закупило от други 2 дружества: "Т и С" ООД и "М. П" ЕООД следния имот: 423 кв.м. идеална част от поземлен имот и 310 кв.м. идеална част от съществуваща в него производствена сграда, които (цитирам от описанието в Н.А.) "ще бъдат обособени и преустроени съгласно одобрен архитектурен проект" в Магазин за промишлени стоки.
Опасенията ми са:
- Когато ми представиха актуални скица на ПИ от СГКК и схема на самостоятелния обект, видях че освен "Е-Б"ЕООД и "Т и С" ООД има трети съсобственик на поземления имот "Я" ООД (с неизвестен Булстат/ЕИК - не фигурира в скицата) който е придобил собствеността си на 12.07.2007г. т.е. един месец преди "Е-Б"ЕООД. Аз проверих в ТР дали "М. П" ЕООД и "Я" ООД не са едно и също дружество, но не са! А в скицата "М. П" ЕООД не фигурира. Според мен при продажбата "Я" ООД е трябвало да декларира, че му е предложено изкупуването на този дял по чл.33 от ЗС, а такава декларация няма приложена към представените с нотариалния акт документи (макар че двумесечния срок по ал.2 на 33 от ЗС е изтекъл практиката е противоречива досежно доказване на момента на узнаване от съсобственика). Към момента на изповядване на сделката (покупко-продажбата) единият от продавачите е имал само издадена виза за проектиране, архитектурния проект е одобрен едва няколко месеца по-късно. Нямаме и никакъв договор за учредяване на право на строеж в полза на "Е-Б"ЕООД нито договор за доброволна делба или др. Разрешението за строеж е издадено с възложител вече купувача. В последствие обектът е въведен в експлоатация, съгласно приложеното тук удостоверение, с възложител пак само купувача. Според мен към момента на покупко-продажбата имаме възникнала съсобственост в идеални части и по отношение на съществуващата сграда част от която после е преустроена и останалите съсобственици трябва да бъдат конституирани като ипотекарни длъжници. Към Нотариалния акт за покупко-продажбата са описани като приложения много нотариални актове които не са ни представени от клиента.
За мен учредяване на ипотека върху имот с такава съсобственост е много рискована. Ако си направят една доброволна делба това би улеснило нещата.
Как мислите вие?
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Re: сделка с преустроена идеална част

Мнениеот milletti » 03 Сеп 2009, 14:11

Според мен излишно задълбавате. Лично мнение де. Имате земя и сграда в режим на съсобственост. Единия съсобственик иска да ипотекира собствената си идеална част. Така поне разбрах. Ако банката каже "ок" на подобен вариант, в което доста се съмнявам ... носите каквото искат, като документи и учредявате ипотека.
Няма вариант, в който съсобствеността да означава и и ипотекарни съдлъжници. Освен, ако всички собственици не ипотекират собствените си идеални части, с цел обезпечаване вземането на Вашия човек. Едва ли е такъв случая.
А за делбата сте права. Най-удачния вариант е и не само с оглед конкретната ситуация.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот stillminkova » 03 Сеп 2009, 14:20

В този случай браня интереса на кредитора. Опасенията ми са не по отношение на идеалната част от ПИ там е ясно - идеална част, но до колко само "Е-Б" ЕООД може само да учреди ипотека върху целия Магазин за промишлени стоки (макар че от СГКК са нанесли като собственик само "Е-Б" ЕООД на преустроения и обособен като самостоятелен обект магазин). Според мен той е съсобствен макар по строителни книжа като възложител да фигурира само "Е-Б" ЕООД. Останалите не са му учредили право да построи и придобие самостоятелния обект...
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 03 Сеп 2009, 14:53

Следователно е съсобствен. Моята логика е същата , ако това са всички изнесени факти. И ако аз съм кредиторът не бих се съгласил на такова обезпечение. Да изнесе после на публична продан идеална част от обособен обект.
И още нещо, като съберете квотите на всички, единица ли прави?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 03 Сеп 2009, 15:29

Да, само с тези данни разполагам но изисках от "потенциалния" ипотекарен длъжник да ме снабди с копие на всички приложени към НА с който му е прехвърлен имота документи.
Освен това все още издирвам данни за "Я" ООД, какво притежава (който нито не е продавал нито има декларация от него че му е предлагано по 33, ал.1 от ЗС) но е отразен в скицата на ПИ от СГКК като съсобственик, а и има нещо "мазано" в скицата защото идеалните части изразени в кв.м. не правят площта на имота а доста повече от нея... Но това с ПИ по-лесно ще го установя защото може в АК просто да не са заличили някой от продавачите като собственик, но ме притеснява този неизвестен "Я" ООД който е придобил ид. ч. от имота преди нашия човек.
Но които и да са съсобствениците на земята и сградите в идеални части - те са съсобственици и на изградения и "обособен" обект в едната от тях, според мен.
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 03 Сеп 2009, 15:34

Абсолбютно, ако не са отстъпвали право на строеж.Да не би , тези дето не ги знаете да са продали , а пък да не е отразено в кадастъра?Най-добре изследвайте цялата история на имота.
sunrise
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба