начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Имот с наследник 1/3

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имот с наследник 1/3

Мнениеот tribalistas » 30 Яну 2009, 13:26

Здравейте,ще Ви питам на кратко за проблем , който вече ми е омръзнал до незнам къде.
Става на въпрос за вила, която беше собственост на баща ми.След смърта си в удостоверението за наследници остана и единият ми брат, който съм виждал един, два пъти.Преди смърта, майка ми и баща ми бяха скарани, и така и не стигна до споразумение кой да остане единствен наследник.За това от инат остави всички да имаме част.В момента аз стопанисвам къщата с знанието и съгласието на брат ми и майка ми.Другият брат от първият брак на баща ми има претенций към неговата част.Няколко пъти му предлагах да му платя неговата част, но и така не пожела.Както и вилата , така и апартамента е в това положение.Въпросният беше пуснал нотариално заверено за наем, но по давност вече е изтекло.
Много ще съм благодарен ако ми помогнете с този случай, защото само аз, брат и майка ми знаем каква стойност има къщата за нас и не само колко сме вложили материално, а най-важното сантименталната стойност.
tribalistas
Младши потребител

Re: Имот с наследник 1/3

Мнениеот portokal » 30 Яну 2009, 13:56

За това от инат остави всички да имаме част.

Аз мислех, че това е правилото, ама нейсе. :D
След смърта му в удостоверението за наследници остана и единият ми брат...

Готино звучи. Незнайно как взел, че останал не къде да е, ами в удостоверението. ;-)

Ако баща ти е оставил повече имоти, така че брат ти да може да си вземе дела в натура, искай делба, съдебна. Сметките по кой какво вложил ще си ги изравнявате по делбата. Ако не е оставил баща ти друго, пак можеш да искаш, но рискувате имотът да отиде на публична продан. Там, разбира се, можете да наддавате и вие и да си остане ваш, така че всъщност "рискът" не е чак толкова голям риск.
Говори с адвокат, който да прецени според това кое смятате за най-добро за вас. Но начинът е делба. Да накарате брат ти зорлем да приеме цената и просто да ви прехвърли дела си, не можете.

П.П. Сега видях, не знам какво "нотариално заверено" за наем е "пуснал" брат ти, но ако е покана да му плащате, че ползвате и неговия дял, не се надявай, че "по давност вече е изтекло". Друг въпрос е, че не е задължително правилно да си е оценил дела, т.е. може да се окаже, че "наемът" е по-нисък, отколкото той смята.
Какъв срок на давност му даваш впрочем на "нотариално завереното за наем"? :wink:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tribalistas » 30 Яну 2009, 15:52

Беше 5 години те минаха "за нотарианното заверено за наема".А сумата по дяла му е определена от вещо лице и даже даваме в повече.В крайна сметка съдът го отложи делото до 2010г.във върховния съд, какви мофат да са последствията.
Благодаря
tribalistas
Младши потребител

Мнениеот tribalistas » 30 Яну 2009, 15:55

А нотариалното е пуснато от него. :|
tribalistas
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Фев 2009, 15:24

Господине, твърде странна престава имате за нещата,както колегата се е опитала да Ви покаже. Затова е необходимо да се консултирате с адвокат обстойно, но при всички случаи разберете ,че и брат Ви има права, равни на Вашите.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот tribalistas » 11 Фев 2009, 19:45

Приятели, аз съм попитал, защото вече говоря с трети адвокат и всеки си има становище.
На далите съвет за казуса им благодаря.Стигнах до положително развитие.
Благодаря ви пак. :)
tribalistas
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба