начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Договор по чл.212 ЗЗД и приложното поле на чл.90а ЗН

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор по чл.212 ЗЗД и приложното поле на чл.90а ЗН

Мнениеот atanasovv » 07 Фев 2010, 11:10

Договор за продажба на наследствени права и задължения от 1994 г., с който продавачът продава при равни права на двама купувачи наследствените си права и задължения , които има от покойната си майка ( поч. 1943 г.) и от покойния си баща (поч. 1948 г.) за сумата от 30000 лв., която е получил напълно и в брой от купувачите. Наследството на двамата родители се състои от земеделски земи и гори, което съгласно чл.91а от ЗН се определя като "новооткрито наследство". Правото на собственост върху земеделските земи е възстановено с решения на ОСЗГ от 1999 г., а върху горите от 2000 г.
След като договорът е съставен след внасяне на земеделските земи в ТКЗС и след одържавяване на горите и преди датите на решенията на ОСЗГ за възстановяване правото на собственост, следва ли да се счита, че договорът попада в приложното поле на разпоредбата на чл. 90а от Закона за наследството, съгласно която продажбата на наследство, извършена след одържавяване или включване в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации на имоти, собствеността върху които се възстановява, няма действие за тези имоти?
atanasovv
Младши потребител

Re: Договор по чл.212 ЗЗД и приложното поле на чл.90а ЗН

Мнениеот Melly » 07 Фев 2010, 12:00

atanasovv написа:Договор за продажба на наследствени права и задължения от 1994 г., с който продавачът продава при равни права на двама купувачи наследствените си права и задължения , които има от покойната си майка ( поч. 1943 г.) и от покойния си баща (поч. 1948 г.) за сумата от 30000 лв., която е получил напълно и в брой от купувачите. Наследството на двамата родители се състои от земеделски земи и гори, което съгласно чл.91а от ЗН се определя като "новооткрито наследство". Правото на собственост върху земеделските земи е възстановено с решения на ОСЗГ от 1999 г., а върху горите от 2000 г.
След като договорът е съставен след внасяне на земеделските земи в ТКЗС и след одържавяване на горите и преди датите на решенията на ОСЗГ за възстановяване правото на собственост, следва ли да се счита, че договорът попада в приложното поле на разпоредбата на чл. 90а от Закона за наследството, съгласно която продажбата на наследство, извършена след одържавяване или включване в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации на имоти, собствеността върху които се възстановява, няма действие за тези имоти?

Изчакай, все някой ще ти отговори. Но не и аз.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: Договор по чл.212 ЗЗД и приложното поле на чл.90а ЗН

Мнениеот atanasovv » 07 Фев 2010, 18:17

И защо така, уважаема Melly?
Продължавам да мисля, че форумът е място за обмяна на различни мнения. По-скоро не търся отговор , а мнения.
Поводът, който ме накара да представя този казус е една съдебна практика, която ме озадачи, а мнението ми по казуса, свързан с договора за продажба на наследствени права по чл.212 от ЗЗД от 1994 г. и приложното поле на разпоредбата на чл.90а ЗН ще изложа по-долу.
Ще ми бъде интересно да се запозная с мненията на запознати с практиката за периода 1989-1994 г., защото оставам с убеждението, че този тип договори за продажба на наследство по чл.212 от ЗЗД са били хит по това време, поне до 22.07.1994 г.- ДВ, бр.59 , когато е отменен Закона за устройство на съдилищата (обн. ДВ, бр.23/19.03.1976 г.)
Съгласно разпоредбата на чл. 97 от ЗУС всеки кмет на кметство, зам. кмет, дори и секретар са имали право да извършват нотариална заверка на подписи, каквото е единственото изискване на разпоредбата на чл.212 от ЗЗД за действителност на договора. Разпоредбата е предоставяла възможността да се избере най-леката форма ( нотариална заверка на подписи в кметствата ), което е било начин да се заобиколи изискването на чл. 18 от ЗЗД .
Убеден съм, че това заобикаляне е било немислимо по времето, когато двете разпоредби ( чл.97 от ЗУС и чл.212 от ЗЗД ) са влезли в сила ( съответно 1976г. и 1950 г.).
Лично аз мисля, че предвид горното, съдебната система трябва да е по-прецизна относно договори по чл.212 с нотариална заверка на подписите по чл.97 от ЗУС за периода 1989-1994 г.

А относно представения от мен казус, мнението ми е следното:

На основание чл.90а от Закона за наследството договорът по чл.212 от ЗЗД няма действие по отношение на имоти, правото на собственост, върху които е възстановено по-късно.

Съображенията ми са следните:

1. По отношение на правото на собственост върху одържавените гори.
Разпоредбата на чл. 90а от ЗН намира приложение във всички случаи на одържавено имущество, каквото се явяват и горите, собствеността върху които се възстановява по реда на чл.4, ал.2 от ЗВСГЗГФ. След като на 06.12.1947 г. е обнародвана Конституцията, с разпоредбата на чл.7 е прието, че всички гори на територията на България са изключителна държавна собственост, т.е. всички гори са одържавени и собствеността е преминала в патримониума на държавата и по силата на ЗВСГЗГФ се придобива отново от бившите собственици или техните наследници.

2. По отношение на правото на собственост върху земеделските земи – било ли е загубено след внасяне на земята в ТКЗС или не , е налице константна практика на ВКС, съгласно която независимо, че в мотивите на решение № 4 от 1996 г. на Конституционния съд е прието, че с внасяне в ТКЗС правото на собственост върху земеделски земи не се губи, мотивите на това решение не се ползват със задължителна сила за съдилищата. В Тълкувателно решение № 1 от 1997 г. на ОСГК на ВКС и т. 3 от Тълкувателно решение № 1 от 19.05.2004 г. по гр. д. № 1 от 2004 г. на ОСГК на ВКС, които пък са задължителни за съдилищата, е прието обратното - че правото на собственост върху земеделски земи е било загубено и се възстановява с решенията на П. комисии /сега ОСЗГ/, които имат конститутивно действие по отношение на това право. (Определение № 227 от 20.03.2009 г. по гр.дело № 242/2009 г., Г. К., І Г. О. на ВКС)

3. До постановяването на решението на реституционния орган (ОСЗГ ), с което правото на собственост върху земеделските земи и гори се възстановява, то не може да бъде обект на прехвърлителна сделка.
Недопустима е продажбата на бъдещи вещи, които към момента на продажбата - 1994 год. не са съществували в патримониума на продавача. Основание за това е разпоредбата на чл.26, ал.2 от ЗЗД, съгласно която договорите са нищожни, когато имат невъзможен предмет.

4. Следователно към момента на продажба на наследството - 1994 год., правото на собственост върху земеделските земи, внесени в ТКЗС и одържавените гори все още не е било възстановено , поради което не е било възможно продавачът да прехвърли собствеността в полза на двамата купувачи и по силата на чл. 26 от ЗЗД договорът е нищожен, поради невъзможен предмет.
atanasovv
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба