начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Връщане на капаро

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на капаро

Мнениеот nx123 » 08 Яну 2009, 12:28

Здравейте колеги съфорумци и ЧНГ 2009!

Казуса за който моля за Вашето мнение е следния:

Преди 7м. съм дал капаро (7000Е) на зелено за покупка на непостроен бъдещ апартамент от строителна фирама с относително добро реноме и обекти зад гърба си и много започнати нови. От тогава до сега строителя няма още разрешение за строеж за въпросния обект. По договор срока в който мога да си искам връщане на капарото е минал преди месец. От тогава само ме мотаят и не ми връщат парите.

Въпроси:
1. Как е удачно да процедирам с тях по връщането на парите?
2. Заколко време на практика минава един подобен съдебен процес?
3. (въпрос-предложение за напреднали) Ако някой успее да ги осъди по чл. 93 от ЗЗД, делиме парите :D
nx123
Нов потребител

Re: Връщане на капаро

Мнениеот Melly » 08 Яну 2009, 16:26

Ама Вие колега, съвсем на "резида" сте сключили този договор.
И ако сте колега сам разбирате, че за да ви се отговори правилно, информацията, която сте дали е недостатъчна.
Необходим е внимателен прочит на уговорките в този договор.
В противен случай, гадаейки ще изложа позицията си принципно:
Независимо, че имате клауза със срок на изпълнение на задължение за снабдяване с Разрешението за строеж и този срок е настъпил, във Ваша тежест е да докажете, че това не е обективна невъзможност за изпълнение от страна на строителя. А, за да е изискуемо вземането Ви от задатъка е необходимо да отправите изявление за разваляне на договора - най-общо казано.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nx123 » 08 Яну 2009, 16:47

Благодаря на Melly за отговора. не съм юрист, а просто пишещ в този форум (за което съм благодарен че го има). Надявам се някой да може да ми отговори по точка 2.
nx123
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2009, 16:49

изтрито мнение
Последна промяна ivan_lawyer на 15 Яну 2009, 00:17, променена общо 1 път
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Melly » 08 Яну 2009, 17:15

ivan_lawyer написа:....2-ро, няма нужда от дело - това е случай, който се разрешава по заповедното производство.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nx123 » 09 Яну 2009, 22:36

Не ми е ясно това с нотариалните покани, но звучи cool ! Да разясня, подковал съм се с договора и в момента съм ги нагъзил, (от към договор - има конкретен срок да постигнат определена работа, тя не е свършена (постигната) от което следва връщане на капарото) а те учтиво се правят на неущипани моми. Та чуденето ми е как чисто технически да им вляза от зад. опасението ми е че докато извадя (дедовия) на преден план - правосъдната ни система (която не съм я използУвал) тия пичове ще си продадат и долните гащи и дим даги няма.

Та ако има тука някои които може бързо да си го вади му напомням и офертата за която бях писал вече (ако има тука хора на които им се изкарват пари де) мисля да я отправя към възможно почвече юристи (нещо от сорта най-бързия печели). Капаро 7k E -> x2 (чл93) = 14k Е -> 7k за мене (това което съм им дал) и 7k за тебе (или там колкото можеш да изкараш отгоре). Играта е: офертата от мене търчането и работата от вас.
nx123
Нов потребител

Мнениеот Melly » 09 Яну 2009, 22:46

Положението ти хич не е завидно. В ръцете си държиш един договор с обещание да се сключи окончателен такъв. Докато се размотаваш из форума, може да останеш някой ден изненадан - жилището вече да има друг собственик.

Така че, добронамерен съвет - спешно с документите при адвокат!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 22:54

Свържи се нас и ще ти отговорим. Офертата е приемлива, има хляб.
Кой си избираш.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nx123 » 09 Яну 2009, 22:57

Благодаря за светкавичния отговор Melly ;O)) може да си спокойна, че това щилище няма да се построй но това е въпрос извън темата.
ето какво ми написа един дадо мраз от друг форум (готино е смях се със сълзи дето се вика) :
"...Чисто технически можеш да им влезеш отзад, когато някой каже, че договора е прекратен. След това някой трябва да каже по чия вина е прекратен - това е за договора.
След това завеждаш граждански иск и си плащаш таксите върху сумата.
Доколкото разбирам нещата ти са по ЗЗД, което значи 5-6 години съдебни дела!
Така си ги "нагъзил", че ум ще ти зайде! "

и при адвокат май няма нужда да тичам (нали виждам че сами не си вярвате, щото за офертата която пуснах, в една нормална държава че има гора от ръце). май при колектори трябва да тичам, ама са ми непрятни тия дзверове, не се знае как ще я свърша с тях (не познавам интелигентни засъжаление)
nx123
Нов потребител

Мнениеот Melly » 09 Яну 2009, 22:57

Иване, превратно тълкуваш думите ми.
Не участвам в кастинга :evil:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 23:08

Доколкото разбирам, човека е от бизнесмените, така че оферира.
Оферата е предложение и така нататък...
Ако иска да отстъпи правата си или да сключи сделка с адвокат за отстъпване на вземанията си, не виждам дърво.
Съжалявам, че наруших бон-тона.
Но все пак, требва да се решават проблемите на населението.
Вместо да се стига до ракет.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nx123 » 09 Яну 2009, 23:17

Иване, дори и да не те избера знай че си в списъка, не само поради липса на кворум... Melly не разбрах Иван да е казал нещо по твои думи, мойте уважения, но и в моя бизнес отличниците не оцеляха.

п.с. набирането продължава скоро и по други форуми
идяеата ми е проста - да си взема това което съм дал, а останалото хората които ще свършат работата без да си мръдна пръста или даим плащам (минимално съдействие и присъствие, че моята работа е друга и е много доходна) дори е лудост че се балатвя тука ама трябва и да се почива по-малко.
nx123
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба