начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Правата на един брокер на недвижими имоти - Въпроси

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правата на един брокер на недвижими имоти - Въпроси

Мнениеот bubbles » 03 Сеп 2024, 22:02

Добър вечер!

Предстои ми продажба на имот, поради което се разрових за да видя какво представляват договорите с брокерите на недвижими имоти, къде и за какви подводни камъни да внимавам и т.н.
И попаднах на образец на договор на една брокерска къща където в графа "Задължения на възложителя"(сиреч продавача) под точка 5.1 от договора пише следното :

Да предостави на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ всички документи удостоверяващи собствеността върху имотите

И тук идват моите въпроси :

1. Правилно ли разбирам, че трябва да предоставя на някакъв брокер нотариалния акт на моя имот? :shock:
2. Има ли право изобщо брокер на недвижими имоти да изисква такива документи при положение че той дори не е юрист а просто един посредник?

http://www.*********/source/posredniche ... davach.pdf

П.П.
Не съм тръгнал да търся услугите на фирмата от линка, просто техния образец ми попадна.
bubbles
Младши потребител

Re: Правата на един брокер на недвижими имоти - Въпроси

Мнениеот hristev » 04 Сеп 2024, 09:42

Няма нужда да се притеснявате от нещо, което може и да не стане.

Искайте от самия брокер, с който сте избрали да работите, проект на договор. Прочетете го внимателно, след което променете това, което не Ви харесва. Ако изпитвате затруднения - консултирайте се с адвокат.

Отношенията между клиент и брокер са договорни. Това означава, че правата и задълженията на всяка страна са регламентирани в действащия между тях договор.

Каквото сами си напишете в договора - това е. Няма нужда от притеснение и чудене.
hristev
Потребител

Мнениеот dimist » 04 Сеп 2024, 12:02

Как очаквате брокерът да предлага Вашият имот на трети лица, ако не се е убедил, че Вие сте собственик на имота? Разбира се, не е нужно да му предоставяте оригинала. Пък и от договорите на брокери, които са ми попадали, това далеч не е най притеснителната клауза.
dimist
Потребител

Мнениеот bubbles » 04 Сеп 2024, 15:22

dimist написа:Как очаквате брокерът да предлага Вашият имот на трети лица, ако не се е убедил, че Вие сте собственик на имота? Разбира се, не е нужно да му предоставяте оригинала. Пък и от договорите на брокери, които са ми попадали, това далеч не е най притеснителната клауза.

Па да взема направо да му препиша имота та да му е по-лесно да го продаде?
Уважаеми това е брокер(Посредник), той работа с документите за собственост няма, неговия му'абет е да ти намери купувач, а собственост се доказва само пред нотариус.
И за да не ме разберете грешно : Едно е да се убеди посредника в това кой е собственик и съвсем друго е да се разнася с документа за собственост където му скимне както пише в посочения от мен образец на договор.

Г-н Христев благодаря за отговора ви!
bubbles
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба