начало

Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет

Покупка на дарен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на дарен имот

Мнениеот diving » 12 Окт 2013, 00:07

Здравейте.

Имам следното питане, т.е. какви рискове се крият при следният случай?

Искам да закупя имот, който е дарен. Не ме разбирайте погрешно. Аз съм просто купувач, търсещ да закупи жилище(апартамент) и в момента попаднах на имот, който се оказва, че е дарен.

Та ситуацията е следната. По информацията с която разполагам, апартамента е дарен на дъщерята от все още живата си майка. Дъщерята има брат. Дъщерята има също две деца и също така дъщерята наскоро се е развела официално.

Какви рискове ме грозят мен, като евентуален купувач? И има ли риск за мен, ако се стигне до сделка и се осъществи прехвърлянето по данъчна оценка?

Предварително благодаря!
diving
Нов потребител

Re: Покупка на дарен имот

Мнениеот nikol52100 » 12 Окт 2013, 13:05

Прехвърлянето по данъчна оценка винаги крие рискове за купувача. Що се отнася до дарението, с оглед развода на продавача, важно е дали е чисто дарение или дарение срещу гледане и издръжка. Дайте повече информация. Или не се скъпете, а си наемете колега адвокат, който знае какво да провери и да охранява лично Вашия интерес като купувач по време на сделката.
nikol52100
Потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Окт 2013, 00:48

diving написа:Здравейте.

Имам следното питане, т.е. какви рискове се крият при следният случай?

Искам да закупя имот, който е дарен. Не ме разбирайте погрешно. Аз съм просто купувач, търсещ да закупи жилище(апартамент) и в момента попаднах на имот, който се оказва, че е дарен.

Та ситуацията е следната. По информацията с която разполагам, апартамента е дарен на дъщерята от все още живата си майка. Дъщерята има брат. Дъщерята има също две деца и също така дъщерята наскоро се е развела официално.

Какви рискове ме грозят мен, като евентуален купувач? И има ли риск за мен, ако се стигне до сделка и се осъществи прехвърлянето по данъчна оценка?

Предварително благодаря!

Какви точно са притесненията Ви от тази сделка? Имотът може да бъде продаден и на цена равна на данъчната оценка или на по - висока цена от данъчната.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Окт 2013, 15:46

diving написа:...Искам да закупя имот, който е дарен. ... апартамента е дарен на дъщерята от все още живата си майка. Дъщерята има брат.

Рискове много- от отмяна на дарението ( не знаете има ли или не от дарителката искане за заплащане на издръжка) до разваляне или претенции за запазена част и прочее( не ми се развиват всички хипотези, но този брат в схемата също ще има права в един момент, ако вече ги няма- да се провери историята на този имот, за да няма изненади).

Какво да правите, за да си охраните интересите: първо, преди сключване на сделката се снабдявате с удостоверение за вещни тежести с актуалност- дата на сключване на сделката и едно веднага след нея, за Кушлевата чета ( Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)) нотариусът е задължен служебно, снабдявате се и доказателства за възникване на собствеността по отношение дарителката ( лична собственост или друго), нито ред дали това е семейно жилище и след развода дали не е предоставено за ползване на надарената, а в един момент може да излезе важен и този детайл.
Събирате ги, вие лично или чрез специалист ( за препоръчване, при това ваш адвокат, не на някой друг), който ви изготвя становище и ако вс. е ок до тук- купувате на реална цена ( дано не ви се налага да разбирате някога, защо е важно да се впише реалната цена, а не продажба на данъчна оценка).

Не ме разбирайте погрешно :) , но не бива да пестите от важните неща.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Окт 2013, 16:42

Обсъждането на детайлите на конкретната сделка и самото и изповядване пред нотариус се предхождат от проучване на редица въпроси с оглед избягване на бъдещи проблеми с прехвърления имот, в това число и част от изброените в предходния пост. Това е специфична юридическа дейност. Поради тази причина сметнах за необходимо да задам конкретен въпрос, за да не се налага да се изброяват всички възможни хипотези и евентуални опасности от разваляне на дарението, търсене на запазена част от наследник, претенции на други лица с права върху имота и т.н. :arrow: Най - добре ще е с всички налични документи да посетите колега адвокат, за да получите отговори на всички въпроси на база представените от Вас документи за имота.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Окт 2013, 17:30

nk7702n написа:........ проучване на редица въпроси с оглед избягване на бъдещи проблеми с прехвърления имот, в това число и част от изброените в предходния пост. ....

Би ли допълнила непълната част от изброеното?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Окт 2013, 18:05

bird_of_paradise написа:
nk7702n написа:........ проучване на редица въпроси с оглед избягване на бъдещи проблеми с прехвърления имот, в това число и част от изброените в предходния пост. ....

Доколкото говорим с хипотези и предположения и твоят пост е тази посока, допускам, че съществува опасност собствеността на продавача да е оспорена от друго лице или да има висящо дело, същият да е учредил вещно право на ползване в полза на трето лице или с оглед споменатото бракоразводно дело да възникнат спорове относно ползването на жилището. Но фактологията не ни е известна, нито сме запознати с документите по сделката.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Окт 2013, 18:40

nk7702n написа:
bird_of_paradise написа:

Доколкото говорим с хипотези и предположения и твоят пост е тази посока, допускам, че съществува опасност собствеността на продавача да е оспорена от друго лице или да има висящо дело, същият да е учредил вещно право на ползване в полза на трето лице или с оглед споменатото бракоразводно дело да възникнат спорове относно ползването на жилището. Но фактологията не ни е известна, нито сме запознати с документите по сделката.

А,ха... това УВТ, за какво да му послужи, ако не за да установи изложеното от теб? :)
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Окт 2013, 18:47

bird_of_paradise написа:

Доколкото говорим с хипотези и предположения и твоят пост е тази посока, допускам, че съществува опасност собствеността на продавача да е оспорена от друго лице или да има висящо дело, същият да е учредил вещно право на ползване в полза на трето лице или с оглед споменатото бракоразводно дело да възникнат спорове относно ползването на жилището. Но фактологията не ни е известна, нито сме запознати с документите по сделката.[/quote]
А,ха... това УВТ, за какво да му послужи, ако не за да установи изложеното от теб? :)[/quote]
Къде точно в поста ми откри някакво твърдение, че не трябва да се вади УВТ ?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Окт 2013, 19:12

Намекваш за непълнота в изброяването за бъдещи проблеми ( разваляне, отмяна, накърнена запазена част) - от там и въпросът ми да допълниш възможните опасности.
Това, за което ти пишеш би трябвало да е част от реалността, ерго- ще бъде нанесено в УВТ.
При чисто УВТ ситуацията за купувача по сделката е съществено благоприятна откъм противопоставимост и добросъвестността му .
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба