начало

Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет Стефан Марчев ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет

Продажба на имот със пълномощно?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на имот със пълномощно?

Мнениеот koill1980 » 07 Авг 2013, 16:48

Въпросът ми е следния, имам пълномощно от баща ми които живее във София за имот в Поморие, в пълномощното е описано че мога да го даря, продам, заменя, на каквито условия реша аз, както и описанието на целия имот, имам и 3те декларации, какви права ми дава това пълномощо и трябва ли баща ми да се явява на сделката ако реша да го продам както и какви документи трябва да вадя, Поздрави
Последна промяна koill1980 на 07 Авг 2013, 17:52, променена общо 1 път
koill1980
Нов потребител

Re: Продажба на имот със пълномощно?

Мнениеот koill1980 » 07 Авг 2013, 17:48

Ето и подробно описание на пълномощното, Да продаде, дари, замени или извърши друго разпоредително дейстиве, при цена и условия, които договори, на лица. които прецини, в това число и на техните пълномощници, с право да договаря сам със себе си съгласно чл.38 от ЗЗД, собственият ми имот или идеални части от него,( следва описанието на имота ) Упълномощеният има право да се разпорежда, включително и в случай на разрешен кредит за закупуване на по-горе недвижим имот, отпуснат на името на купувача, при условия договорени със съответната банка-кредитор. Много е дълго, но общо взето е това, пише още че мога да подписвам предварителни договори, да получавам капаро и продажната остатъчна цена от сделката, да сключвам договори и анекси при цена която преценя, Да го представявам пред съответния Нотариус при оформянето, подписването и получаването на всички прилижащи документи за собственост на имота, както и съответните нотариални актове за покъпко-продажбата му.
Моля за съвет, как се продава имот със пълномощно, че ми писна да се разкарвам до София и обратно, на баща ми изобщо не му се занимава с този имот :(
koill1980
Нов потребител

Мнениеот Melly » 07 Авг 2013, 19:36

koill1980 написа:Въпросът ми е следния, имам пълномощно от баща ми които живее във София за имот в Поморие, в пълномощното е описано че мога да го даря, продам, заменя, на каквито условия реша аз, както и описанието на целия имот, имам и 3те декларации, какви права ми дава това пълномощо и трябва ли баща ми да се явява на сделката ако реша да го продам както и какви документи трябва да вадя, Поздрави

Не виждам пречка с така оформеното пълномощно да извършите от името и за сметка на баща ви разпоредително действие по отношение на сочения в пълномощното имот. "Трите" декларации трябва да са нотариално заверени. Необходими са ви още данъчна оценка и скица на имота, естествено и титула за собственост (нот.акт за имота) на баща ви.
Намирате купувач, уговаряте си ден и час за сделка пред местно компетентен нотариус (с р-н на действие гр. Поморие), и действайте.
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот koill1980 » 07 Авг 2013, 22:19

За скиците и данъчната оценка нямам проблеми,декларациите са ми нотариално заверени, но имам само нотарален акт на мястото на което е построена къщтата, самата къща няма нутарален акт, къщата е строена 1987гд, четох някъде че има документи които са със същата тежест като нотаралния акт, кой са те?
koill1980
Нов потребител

Мнениеот koill1980 » 11 Авг 2013, 17:09

Знач, имотът е къща, при развод на родители те ми е разделена на две идеални части, искам да продам идеалнита част на баща ми, тои ми направи пълномощното със въпросните декларации нотариално заверени, имам и решението от съда за самата подялба, както и нотариален акт на мястото кадето е построена къщата, скиците и даначната оценка мога да ги извадя, какви документи са ми нужни още? :(
koill1980
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 11 Авг 2013, 18:37

koill1980 написа:решението от съда за самата подялба

Тази т.н от вас "подялба" ми се струва, че касае само прекратяване на бездяловата СИО и в този ред на мисли, ако ще продавате на лице различно от майка ви, ще имате проблем ( за справка чл. 33 от ЗС).
От друга страна как са се легитимирали в това дело, като собственици и на къщата, не само на мястото?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот koill1980 » 11 Авг 2013, 19:49

Нали е разделена на две идеални части, не на 1/2, тоес 3 и 4 жилещен етаж са на баща ми, а 1 и 2 жилищен на майка ми, нотариален акт баща ми каза че не е вадил, а портокола от съда доказвало че той е собственика на етажите, не съм сигурен за тези неща, а имам клиенти които искат да купуват, и искам всичко да ми е наред
koill1980
Нов потребител

Мнениеот latinka » 11 Авг 2013, 20:28

едно птиче по-горе Ви е дало всички необходими насоки (в това число и по отношене на документите за къщата и по отношение на още един документ, с който следва да се снабдите). Ако не ги разбирате, и за да си улесните живота си, обърнете се към юрист, който да прегледа документите Ви. Щом пишете във форума, а не продавате директно, предолагам, че някой за нещо Ви е спрял (нотариус, купувач). Ако споделите за какво точно можем да дадем по-добри насоки.
latinka
Младши потребител

Мнениеот koill1980 » 11 Авг 2013, 22:11

Не, никои не ме е върнал, просто искам да съм подготвен със всичко, нямам време да ме разкарват насам на там, и за какво трябва да се прилага този чл. 33 от ЗС, при положение че във портоколо е упоменато думата ( изключителен собственик на имота си).
koill1980
Нов потребител

Мнениеот latinka » 11 Авг 2013, 22:32

Всяка житейска ситуация е различна, а когато става въпрос за имоти, няма една с друга еднакви. "протоколо" не е документ за собственост, както например и договорът за делба не е. Тук може и получихте принципни насоки. Няма как да знаем дали сте готов с "всичко", защото не знаем с какво точно разполагате и какво точно се е случвало по трасето с тази къща. Документ, който Вие наричате по един начин може да се окаже нещо коренно различно. Мненията, които са написани по-горе не идват да заместят посещение при юрист, а предполагат такова.
Успех :-)
latinka
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Авг 2013, 00:01

Може само да е пълномощник в качеството на адвокат. Никой не може да представлява друг пред нотариус ако не е адвокат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот borovinka » 12 Авг 2013, 11:06

Иване, това последното с представителството пред нотариус, от къде го измисли?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот Melly » 12 Авг 2013, 11:48

borovinka написа:Иване, това последното с представителството пред нотариус, от къде го измисли?

Такъв си е Ванко. Понякога ръси подобни бисери само, за да "угоди" на питащите - Просто не си му свикнала. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Авг 2013, 19:00

ГПК какво урежда. Производствата. Пред нотариус какво имаме - производство.

Единен кодекс за процесуални действия. Какво да бъде поведението на участниците в този процес. Главата за нотариусите какво е. Част от процесуалния кодекс. Сроковете се уреждат в общата част. Общите правила уреждат поведението на всички участници.

Оттам и изводът - в нотариалните производства участват само адвокати и други лица. Поради специфичната материя и нуждата от правна грамотност при процедурата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот koill1980 » 14 Авг 2013, 00:02

Днес бях на консултация при адвокат и нотариус, хората ми казаха че сделката минава със този протокол, кадастрална скица на имота и нотариален акт на земята както и даначна оценка и пълномощното, нотариален акт за зградата се вади на името на новия собственик.
koill1980
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба