начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Покупка на жилище чрез откупуване на дял и ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на жилище чрез откупуване на дял и ипотека

Мнениеот vatahov » 19 Фев 2009, 16:26

Здравейте, искам да помоля за съвет. Ще купувам апартамент, кайто е семейна собсвеност-на баба ми/вдовица/, майка ми и нейния брат. Мога ли да купя апартамента от тях, като да го прехвърля на данъчна оценка, а след това, вече на мое име да го ипотекирам, като с парите от кредита го платя, а идеята ми е да спестя разходи-нотариални такси и пр. Крие ли рискове подобна операция, какви? Към коя банка бихте ми препоръчали да се насоча и по-специално какво мислите за ипотечния кредит на Юнионбанк?
Искам да се извиня за лаишкия изказ, благодаря предварително!
vatahov
Нов потребител

Re: Покупка на жилище чрез откупуване на дял и ипотека

Мнениеот ceko1969 » 19 Фев 2009, 16:35

А продавачите съгласни ли са първо да Ви прехвърлят апартамента пък после да чакат да им го платите?
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот vatahov » 19 Фев 2009, 16:41

мисля, че няма да имам проблем, смятам, че едновременно с покупката мога да задествам и нешата по кредита
vatahov
Нов потребител

Мнениеот taen » 19 Фев 2009, 16:44

Пак помисли кой вариант е най-изгоден за теб, защото, ако закупиш апартамента на реалната цена ще може да се учреди законова ипотека, при която таксите са доста по-ниски от договорната. А след повишението на данъчните оценки често разликата с реалната цена на таксите и данъците при сделка е пренебрежимо малка.

Не е коректно да даваме оценки за работата на различните банки, а и всичко е само лично мнение. Моите впечатления за Юнионбанк са доста добри - подбират си по-внимателно клиентите, но им предлагат по-добри условия. Останалото е въпрос на сметки и намиране на най-доброто за вашия конкретен случай.
taen
Младши потребител

Мнениеот neviadv » 19 Фев 2009, 16:49

Здравейте,
Ако мотива Ви за тези операции е само да спестите от прехвърляне не мисля че ще получи:
1. една сделка, която е по данъчна оценка и се плащат такси
2. една ипотека, която след като е вече ваша собственост обекта трябва да е "договорна", а таксите които се плащат при нотариус не са никак малки за такива ипотеки.
По тази начин не пестите повече отколкото в следния:
Говорите с банка и направо кандидатствате за кредит за покупка на жилище, а не за ваше жилище, тук има два варианта за оформяне на сделката- отново изповядване по данъчна оценка и договорна ипотека - сумата ще е същата както в първия случай, но поне собствениците си получават веднага парите.А и доколкото знам повечето банки предлагат по-добри условия за кредит ако е с цел покупка на жилище, отколкото ако ипотекирате собствен имот.
Втроия вариант при теглене на кредит за покупка на жилище е изповядване по цена на кредита, съответно "законна" ипотека и по-малки такси.Препоръчвам Ви този.
Относно банки, доколкото съм запозната в момента Емпорики банк имат най-добри условия.
Успех
neviadv
Младши потребител

Мнениеот taen » 19 Фев 2009, 17:08

Колега neviadv, точно тези оценки "...банка "Х" има най-добри условия" са некоректни. Първо, че не са верни, защото такова животно "най-добри условия", ако въобще съществува, то това е възможно само като се вземат предвид потребностите на кредитополучателя, специфичните белези на обезпечението, доходи, срокове и т.н. На мен не ми е известна формула, която изчислява "кредит при най-добри условия". И второ въобще, ама въобще не е тук мястото да се рекламират продуктите на една или друга банка.

Дано думите ми не ви се сторят прекалено резки, иначе разяснението и съветите ви към питащия са много изчерпателни и аз го съветвам да ви послуша.
taen
Младши потребител

Мнениеот vatahov » 19 Фев 2009, 17:12

благодаря за споделените мнения, бих искал да попитам и откъде мога да науча повече за същността и разликите между законна и договорна ипотека и как да разбера какви такси и изобщо разходи ще имам по ипотеката за жилище за 30000Е
vatahov
Нов потребител

Мнениеот vatahov » 19 Фев 2009, 17:15

не съм искал да се получи сравняване на банкови продукти, насочихте ме в тази посока, благодаря!
vatahov
Нов потребител

Мнениеот vatahov » 20 Фев 2009, 10:14

taen, благодаря ви от все сърце за насоките кото ми дадохте. С няколко думи това, което ме интересуваше от пусната тема го разбрах-прехвърлям на цената на кредита, за разходите-в друга тема намерих линк с калулатор за нот. такси, предполагам поне може да ме ориентира, колкото до банката, ще посетя няколко, за да сравня офертите им. Относно детайлите и подробностите ще се консултирам със юрист, вещ в тази материя. Благодаря на всички отзивчиви, за добронамеррения тон.
vatahov
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 20 Фев 2009, 15:57

kak така ще да е непочтен въпроса на Vatahov, много си е почтен. Човека се консултира как да намали и оптимизира своите разходи по сделката. Та нима всеки не го прави. Та нима всеки не контролира и разумно не ограничава разходите си, иначе би фалирал.
Тук хората, които са правили и правят подобни сделки по занятие, да им се отпусне душата и да обяснят на човека, което впрочем някои са направили, за което и аз им благодаря.
По отношение на банките, малко е трудна пазарната ситуация, доста банки са ограничили до минимум финансирането и сконтиран цената на имота значително, все пак по-важно ще бъде каква е твоята кредабилност.
p_dyan
Потребител

Назад към Покупко-продажба