начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Данък на МПС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък на МПС

Мнениеот prottos » 18 Сеп 2009, 20:43

искам да попитам каква е санкцията за НЕдеклариране на придобито МПС тип лека кола с цел избягване плащане на данък и също така какъв е срока за подаване на декларацията
prottos
Младши потребител

Re: Данък на МПС

Мнениеот frontmen » 23 Сеп 2009, 14:41

срок: 2 месеца от придобиване

санкция: за физически лица - от 20 до 200 лв.; за юридически лица и еднолични търговци - от 100 до 500 лв.
frontmen
Потребител

Мнениеот m_polly » 04 Дек 2009, 18:04

А давността 2г ли е както пише в ЗАНН, или 5 - по ДОПК?
m_polly
Потребител

Мнениеот nasko_69 » 05 Дек 2009, 20:24

по ЗАНН е
nasko_69
Младши потребител

Мнениеот nikoafg » 10 Дек 2009, 20:39

Интересно,на какво би се позовал закона ако купя едно МПС с договор за ПП но не го пререгистрирам в КАТ, примерно 1година и няколко месеца.А след това, преди да го продам му сменя талоните ,.и го продам на някого,а той го регистрира в общината но от цялата галимация е минало 2години?Някой може да каже а данъка пред нотариус (не всички го изискват) и кво' мдаа селски хитрини но явно деистват.Явно нещо куца :?: демек,хем виновен а не наказан типично по български защо трябва когато изтекат 2години да се опрощават нечий глоби :shock:
nikoafg
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2009, 23:56

nikoafg написа:Някой може да каже а данъка пред нотариус (не всички го изискват)

Е тея нотариуси дето "не го изискват" от тях ще си го прибере държавата - нищо не се губи в природата ;) ... не си мислете, че законите са толкова елементарни ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот valentor » 11 Дек 2009, 22:11

тЕА се наричат „необходими нотариуси” ...
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Дек 2009, 23:46

nikoafg написа:Интересно,на какво би се позовал закона ако купя едно МПС с договор за ПП но не го пререгистрирам в КАТ, примерно 1година и няколко месеца.А след това, преди да го продам му сменя талоните ,.и го продам на някого,а той го регистрира в общината но от цялата галимация е минало 2години?Някой може да каже а данъка пред нотариус (не всички го изискват) и кво' мдаа селски хитрини но явно деистват.Явно нещо куца :?: демек,хем виновен а не наказан типично по български защо трябва когато изтекат 2години да се опрощават нечий глоби :shock:

Е да де, няма да ви глобят, но ще ви регистрират колата на ваше име от датата на покупко продабата и пак ще си дължите данъка за периода.
Разликата е, че ще се забавите във времето.
Според вас ако си купите автомобил с договор за ПП на 01.01.2010 и отидете да го регистрирате на 15.02.2010г - от коя дата ще дължите данък? От 01.01.2010г. :D
nikiboy
Потребител

Мнениеот todorst » 09 Яну 2010, 19:52

стува ми се, че въпросът е -да купя на 01.01.2008 г и да регистрирам пред КАТ и общината на 05.01.2010 г. т.е. след 2 години? Защто не пробваш? Регистрация в КАТ без платен данък МПС - нЕма да стане. Отиваш в общината-искаш да платиш за 2010 -ще ти търсят и 2008 и 2009. Като не платиш няма и удостоверението. Опитай с платежно, подробно описано за какво плащаш. Може и да мине за тех.преглед и КАТ И после продай!
todorst
Потребител

Мнениеот birina » 10 Яну 2010, 11:50

Аз искам да запитам за подобна ситуация! Януари месец 2009 година си купих кола, при прехвърлянето момчето от което я купих представи бележка за платен данък. Този данък за кой период е бил платен? Предходната годиан или за настоящата? Данъка ми е около 150 лв, а бележката беше за 65 лв. Ако е бил на разсрочено плащане трябвало ли е да плащам нещо или чак вече за тази година?
birina
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Яну 2010, 23:39

Плащате данък само за времето, през което сте собственик на вещта. Т.е. От януари 2009-та нататък. За предишни периоди данъчните да си търсят предишния собственик.
А бележката - щом е предоставена януари 2009-та, вероятно е за 2008-а. Но на самата бележка трябва да пише за какво са дадени тия пари.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pockooo » 26 Яну 2010, 15:57

Малко да вдигна темата с по-различно питане. Ситуацията е следната - имам автомобил на името на инвалид, като е направено завещание, че след смъртта му, автомобилът става моя собственост ( в завещанието е посочена сумата за мпс-то, която съм изплатил на инвалида). Инвалидът умира, завещанието се отваря и...след три години реших да регистрирам колата на мое име в КАТ. От КАТ ми издадоха голям и малък талон и сега ще ходя в общината за вписване на колата. И тука вече не ми е много ясно коя декларация трябва да попълня ( по чл.32 или чл. 54 от ЗМДТ), съответно дали ще трябва да се плаща глоба в размер 20-200 лв., данък за колата от предишните три години...Дано някой може да хвърли светлина по този казус :D
pockooo
Нов потребител

Назад към Данъчно право