- Дата и час: 21 Ное 2024, 16:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Гр.Д. № 1/06 по описа на Lex.bg за 2007 год.
|
|
Коментар от дремещ на скамейката в залата хайдукат:
- Хм-м-м.. Що нито "адвоката" на ответниците, нито случайно произнеслия се "съд" не им идва на акъла да погледнат представения по делото нотариален акт за дарение и не виждат, че иска е предявен само от единия от дарителите, а се иска разваляне на цялото дарение!?!?!?
- Хм-м-м.. Що нито "адвоката" на ответниците, нито случайно произнеслия се "съд" не им идва на акъла да погледнат представения по делото нотариален акт за дарение и не виждат, че иска е предявен само от единия от дарителите, а се иска разваляне на цялото дарение!?!?!?
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
Защо за цялото да се иска? Очевидно е, че баба Гицка има предвид своите 5/8:
Опааа, той синът бил починал 2006, а аз "уточних", че е 2004, ама карай, не е важно.
...да постановите решение, с което да отмените договора за дарение, по силата на който, аз – Баба Гицка от гр. ***, ЕГН 130*******, извърших дарение в полза на сина ми ***, починал на **.**.2006г., оставил като наследници съпруга, ЕГН 370******* и син, ЕГН 551*******, на недвижим имот, представляващ 5/8 идеални части от апартамент...
Опааа, той синът бил починал 2006, а аз "уточних", че е 2004, ама карай, не е важно.
Последна промяна portokal на 13 Юни 2007, 16:19, променена общо 1 път
-
portokal - Старши потребител
Това пък какво значение има, като искът на баба Гицка се отхвърля (какъвто и обем права да е предявила)? Да не би ако покойният и съпруг беше в наличност, искът му срещу наследниците на надарения да беше основателен?
-
error - Потребител
error написа:Това пък какво значение има, като искът на баба Гицка се отхвърля (какъвто и обем права да е предявила)? Да не би ако покойният и съпруг беше в наличност, искът му срещу наследниците на надарения да беше основателен?
Едва сега имах време да вляза ,радвам се че има и колеги които подкрепят първоначалната ми теза.
А сега отивам в Румъния да приложа БГ законите
- donna
- Старши потребител
За error и portokal,
Сори, в грешка съм. Не съм погледнал добре исковата молба, а само коментарите на иска.
Обаче..... иска се явява основателен по отношение на наследниците на надарения( арг. РЕШЕНИЕ № 407 ОТ 26.07.2004 Г. ПО ГР. Д. № 403/2003 Г., II Г. О. НА ВКС
Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 5 от 2004 г.
НЕДАВАНЕТО НА ПОИСКАНА И НЕОБХОДИМА ИЗДРЪЖКА В РАМКИТЕ НА ПОДАРЕНОТО ОБУСЛАВЯ ОСНОВАНИЕ ЗА ОТМЯНА НА ДАРЕНИЕТО ПО ЧЛ. 227, АЛ. 1, Б. "В" ЗЗД.
ЩОМ ДАРЕНИЯТ Е ПОЧИНАЛ, ТО НАСЛЕДНИЦИТЕ ВСТЪПВАТ В ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МУ И СЛЕДВА ДА ОТГОВАРЯТ ПО ИСКА ЗА ОТМЯНА НА ДАРЕНИЕТО.)
Сори, в грешка съм. Не съм погледнал добре исковата молба, а само коментарите на иска.
Обаче..... иска се явява основателен по отношение на наследниците на надарения( арг. РЕШЕНИЕ № 407 ОТ 26.07.2004 Г. ПО ГР. Д. № 403/2003 Г., II Г. О. НА ВКС
Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 5 от 2004 г.
НЕДАВАНЕТО НА ПОИСКАНА И НЕОБХОДИМА ИЗДРЪЖКА В РАМКИТЕ НА ПОДАРЕНОТО ОБУСЛАВЯ ОСНОВАНИЕ ЗА ОТМЯНА НА ДАРЕНИЕТО ПО ЧЛ. 227, АЛ. 1, Б. "В" ЗЗД.
ЩОМ ДАРЕНИЯТ Е ПОЧИНАЛ, ТО НАСЛЕДНИЦИТЕ ВСТЪПВАТ В ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МУ И СЛЕДВА ДА ОТГОВАРЯТ ПО ИСКА ЗА ОТМЯНА НА ДАРЕНИЕТО.)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
Да. Видях го. Считам, че е неправилно и в разрез с цялата останала практика и теория. Видях, че делото е било върнато. Интересно дали при втората касация другият състав е приел същото
Днес ми беше доста рехав ден и поучаствах във форума. Не ми се беше случвало скоро. Лека вечер
Днес ми беше доста рехав ден и поучаствах във форума. Не ми се беше случвало скоро. Лека вечер
-
error - Потребител
error написа:Да. Видях го. Считам, че е неправилно и в разрез с цялата останала практика и теория. Видях, че делото е било върнато. Интересно дали при втората касация другият състав е приел същото
И аз считам ,че е неправилно това решение .
ето подобна тема
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=167 ... 8%ED%E0%EB
- donna
- Старши потребител
Чрез Виртуален РС при Лекс.бг
До Виртуален ОС при Лекс.бг
Гражданска колегия
Ж А Л Б А
от баба Гицка....
срещу решението...
(приемете, че всички реквизити на жалбата са налице )
Уважаеми Госпожи и Господа Окръжни Лекс-съдии,
НЕ СЪМ ДОВОЛНА от решението на Виртуален РС при Лекс.бг, постановено на... по гр.д.№ 1 / 2007 г. и МОЛЯ ДА ГО ОТМЕНИТЕ като незаконосъобразно, постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила, необосновано и прочие, като подробни съображения за изтъкнатите пороци и нарушения ще развия подробно в съдебно заседания пред Вас !
С почит, уважение и преклонение: (п) Баба Гицка
Гражданска колегия
Ж А Л Б А
от баба Гицка....
срещу решението...
НЕ СЪМ ДОВОЛНА от решението на Виртуален РС при Лекс.бг, постановено на... по гр.д.№ 1 / 2007 г. и МОЛЯ ДА ГО ОТМЕНИТЕ като незаконосъобразно, постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила, необосновано и прочие, като подробни съображения за изтъкнатите пороци и нарушения ще развия подробно в съдебно заседания пред Вас !
-
gudio - Активен потребител
Абе от тая нотариална покана не можах да разбера от колко пари като помощ има нужда бабет .......да и пращат месечно по еди лев и готово , то не стига че няма право на иск ,но поне така ще и затворят голямата уста.
Щото бабата мрази снахата .........
Ох и докато тоя иск за имота не е бил вписан толлова гимнастики можеше да се напраят ...продажба примерно ,обратно писмо, цената с отложено плащане ,вписване на законна ипотека ,запазване право на ползване ...........а да видим тогава Баба ти Гицка ко щеше да направи ,има пари за адвокат няма пари за лекарства
Даже нямаше да си помисли да води там разни други искове по ЗЗД...щото първо нямаше да разбере ,че има гимнастика и второ дали ще ше да има пари за разни други дела по ЗЗД
Щото бабата мрази снахата .........
Ох и докато тоя иск за имота не е бил вписан толлова гимнастики можеше да се напраят ...продажба примерно ,обратно писмо, цената с отложено плащане ,вписване на законна ипотека ,запазване право на ползване ...........а да видим тогава Баба ти Гицка ко щеше да направи ,има пари за адвокат няма пари за лекарства
Даже нямаше да си помисли да води там разни други искове по ЗЗД...щото първо нямаше да разбере ,че има гимнастика и второ дали ще ше да има пари за разни други дела по ЗЗД
- donna
- Старши потребител
gudio написа:Чрез Виртуален РС при Лекс.бг
Гражданска колегия
Ж А Л Б А
от баба Гицка....
срещу решението...
Къде е съдията : жалбата е нередовна не е представен препис за страната и да се внесе Д.Т. В 7 Дн. срок
- donna
- Старши потребител
По жалбата на баба Гицка, представлявана от Гъдяо, въззивният съд
Р Е Ш И:
ОСТАВЯ в сила първоинстанционното решение.
Мотиви: Договорът за дарение е безвъзмезден. За надарения не възникват задължения, произтичащи от този договор, вкл. и за издръжка на дарителя. Поради това, такова задължение не преминава и в патримониума на наследниците на надарения.
Отказът да се даде издръжка съставлява неизпълнение на нравствен дълг. Нравственото задължение е само лично.
Р Е Ш И:
Мотиви: Договорът за дарение е безвъзмезден. За надарения не възникват задължения, произтичащи от този договор, вкл. и за издръжка на дарителя. Поради това, такова задължение не преминава и в патримониума на наследниците на надарения.
Отказът да се даде издръжка съставлява неизпълнение на нравствен дълг. Нравственото задължение е само лично.
-
mi_lena - Потребител
mi_lena написа:По жалбата на баба Гицка, представлявана от Гъдяо, въззивният съд
Р Е Ш И:
Касационната инстанция вече се е произнесла
Радвам се, че по този начин се разсъждава, но нравственият дълг се превръща в правен след като бъде поискана издръжката. Защото законът е въздигнал неизпълнението на това морално задължение в основание за отмяна на дарствения акт.
Логиката, струва ми се, би трябвало да е аналогична при договора за прехвърляне на правото на собственост върху определена вущ срещу гледане и издръжка - нима той не е сключен с оглед личните качества на праводателя, но неговите наследници могат да искат разваляне на договора поради неизпълнение от приобретателя. А макар че договорът за гледане и издръжка да е възмезден, не виждам логиката да се приеме противното при договора за дарение след като моралния дълг се е превърнал в правен. Т. е. смятам, че дарителят има право да иска отмяна на дарението и срещу наследниците на надарения в случай, че е поискал издръжка приживе на починалия наследодател.
- oho_boho
- Потребител
oho_boho написа:mi_lena написа:По жалбата на баба Гицка, представлявана от Гъдяо, въззивният съд
Р Е Ш И:
Касационната инстанция вече се е произнесла
Радвам се, че по този начин се разсъждава, но нравственият дълг се превръща в правен след като бъде поискана издръжката. Защото законът е въздигнал неизпълнението на това морално задължение в основание за отмяна на дарствения акт.
Логиката, струва ми се, би трябвало да е аналогична при договора за прехвърляне на правото на собственост върху определена вущ срещу гледане и издръжка - нима той не е сключен с оглед личните качества на праводателя, но неговите наследници могат да искат разваляне на договора поради неизпълнение от приобретателя. А макар че договорът за гледане и издръжка да е възмезден, не виждам логиката да се приеме противното при договора за дарение след като моралния дълг се е превърнал в правен. Т. е. смятам, че дарителят има право да иска отмяна на дарението и срещу наследниците на надарения в случай, че е поискал издръжка приживе на починалия наследодател.
Ако приема ,че това е касационно ,въпреки ,че милена написа ,че въззивния съд се е произнесъл , пък и ако баабта не жали ,да ходя за заличавам вписването на исковата молба и да искам вписване на решението .
Приемам ,че се е произнесла и по разноските , така ,че да бегам за изпълнителен лист.
Я ответниците дайте 3 лв за изп. лист и един за банковия превод .......и после на СИ допълнително ще нищим разноските
- donna
- Старши потребител
karanedeff написа:Да ама Баба Гицка твърди в ИМ, че синът й докато е бил жив и е давал издръжка.
Баба Гица може да твърди ,че е английската кралица ,ако ще ......
- donna
- Старши потребител
[quote="oho_boho"] Т. е. смятам, че дарителят има право да иска отмяна на дарението и срещу наследниците на надарения в лучай, че е поискал издръжка приживе на починалия наследодател.[/quote
Съвсем хипотетично, отговорността на наследниците би могла да бъде ангажирана само ако искът по чл.227 ЗЗД е предявен приживе на наследодателя. В този случай биха били конституирани по реда на чл.120 ГПК във вече висящото процесуално правоотношение. Иначе - sorry &|
Съвсем хипотетично, отговорността на наследниците би могла да бъде ангажирана само ако искът по чл.227 ЗЗД е предявен приживе на наследодателя. В този случай биха били конституирани по реда на чл.120 ГПК във вече висящото процесуално правоотношение. Иначе - sorry &|
-
mi_lena - Потребител
mi_lena написа:oho_boho написа: Т. е. смятам, че дарителят има право да иска отмяна на дарението и срещу наследниците на надарения в лучай, че е поискал издръжка приживе на починалия наследодател.[/quote
С това съм съгласна и аз .
- donna
- Старши потребител
Назад към Виртуално деловодство
|
|