начало

ВСС отново възрази срещу драстичния ръст на приходите на съдебната власт, заложен от МФ ВСС отново възрази срещу драстичния ръст на приходите на съдебната власт, заложен от МФ

друг вариант освен затвор?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

друг вариант освен затвор?

Мнениеот desi_ivanova » 19 Сеп 2014, 16:16

Здравейте,
Решение по дело в Гърция, излязло преди една година може ли да се анулира по някакъв начин. Присъдата е 6 години. Идеята е преди да е стигнало в Бг, да знам дали мога да реагирам и какви варианти имам. Благодаря.
desi_ivanova
Нов потребител

Re: друг вариант освен затвор?

Мнениеот ilian_todorov » 19 Сеп 2014, 18:18

desi_ivanova написа:Здравейте,
Решение по дело в Гърция, излязло преди една година може ли да се анулира по някакъв начин. Присъдата е 6 години. Идеята е преди да е стигнало в Бг, да знам дали мога да реагирам и какви варианти имам. Благодаря.

Преди години нашите медицински сестри ги помилваха още в самолета. Няма невъзможни неща. :D
Братя Галеви също са на свобода.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 19 Сеп 2014, 20:25

Братя Галеви също са на свобода.[/quote]
А защо са на свобода - защото са избягали
neutralen
Активен потребител

Мнениеот desi_ivanova » 19 Сеп 2014, 20:46

А колко време може да продължи наказателното преследване?
desi_ivanova
Нов потребител

Мнениеот ilian_todorov » 19 Сеп 2014, 23:20

desi_ivanova написа:А колко време може да продължи наказателното преследване?

Чл. 82. (1) Наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли:

1. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) двадесет години, ако наказанието е доживотен затвор без замяна или доживотен затвор;

2. петнадесет години, ако наказанието е лишаване от свобода повече от десет години;

3. десет години, ако наказанието е лишаване от свобода от три до десет години;

4. пет години, ако наказанието е лишаване от свобода по-малко от три години, и

5. две години за всички останали случаи.

(2) Давността за изпълнение на наказанието започва да тече от деня, когато присъдата е влязла в сила, а по отношение на наказанието, чието изпълнение е било отложено съгласно чл. 66 - от влизане в сила на присъдата или определението по чл. 68 .

(3) Давността се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо осъдения за изпълнение на присъдата. След свършване на действието, с което се прекъсва давността, започва да тече нова давност.

(4) Независимо от спирането или прекъсването на давността наказанието не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока, предвиден в алинея 1.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 19 Сеп 2014, 23:25

neutralen написа:Братя Галеви също са на свобода.

А защо са на свобода - защото са избягали[/quote
След 15 г., ако се върнат в България не могат да ги бутнат. Давността в техният случай, който е аналогичен с вашия е 10+5 години.
П.П. Само че това е по нашия закон.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 20 Сеп 2014, 11:39

Има ли практика или тълкуване относно " всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо осъдения за изпълнение на присъдата"?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 20 Сеп 2014, 22:02

ivanov_p написа:Има ли практика или тълкуване относно " всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо осъдения за изпълнение на присъдата"?

Със сигурност има, но достатъчно ясно е написано. Аналогични са действията по изп. дело, които прекъсват давността по ЗЗД. Мисля, че ме разбираш.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 20 Сеп 2014, 22:21

Стабилна присъда, като се има предвид че съдилищата общо-взето навсякъде освен в ислямския свят (и то само в най-твърдите страни) са подчертано снизходителни към жените. За какво ли е... наркотици?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот desi_ivanova » 22 Сеп 2014, 11:04

Първо, не става въпрос за жена, а за мъж, и второ - не за наркотици, а за нещо далеч по маловажно според мен. Не разбирам защо гръка, който блъсна с колата си 12 год. момиче е на свобода (а и за доста подобни случай може да се сети всеки един от нас), а българин в Гърция да бъде осъден на 6 години без провинението да е толкова тежко?!? Присъдата е задочна (ако има някакво значение).
desi_ivanova
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Сеп 2014, 11:26

Със сигурност има, но достатъчно ясно е написано. Аналогични са действията по изп. дело, които прекъсват давността по ЗЗД. Мисля, че ме разбираш.

От доста години нищо в наказателното производство не е ясно. Аз съм чел определения с което съд приема, че по 12-13 годишно дело срещу неизвестен извършител, давността е била прекъсната преди 6-7 години срещу еди кой си свидетел, защото прокуратурата взела разрешение от съда и на негова база изискала от НАП данъчните му декларации, което прекъсвало давността спрямо това лице и тем подобни щуротии.

Текстът относно изтърпяване на наказанието е толкова разтеглив, че на практика няма действие извършено от полицията или прокуратурата, което да не прекъсва давността и съществуването на относителна давност се обезсмисля, тя следва да се премахне от закона и да остане само абсолютната, за процесуална икономия.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 22 Сеп 2014, 22:43

Toчно така :)
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Назад към Наказателно право