начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Как се доказва клевета?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се доказва клевета?

Мнениеот kamak » 07 Авг 2014, 18:49

Здравейте, дами и господа,
В последния брой на списание бивша съпруга на отдавна починалия ми баща разказва позорни факти и обстоятелства за брака им и накрая казва, че е била жертва на отровителство.
Нещата идеално пасват на чл. 147(1), драмата е, че описаните събития са се случвали преди 50 г., аз съм прохождал тогава и нямам документи или свидетели, с които да оборя този пасквил пред съд.
Имам ли вариант?
Благодаря.
kamak
Нов потребител

Re: Как се доказва клевета?

Мнениеот lakavitsa » 07 Авг 2014, 20:44

Помолете я да Ви се извини, с писмо препоръчано, например, подписано от нея, като в извинението цитира точно за какво, преди да предприемете каквото и да е, за да спечелите от разпространяването от нейна страна на неверни обстоятелства, позорящи определени лица, в случая Вас, без да представя каквито и да са доказателства за това. (Няма да цитирам по кой член от НПК по случая). Ако сте сигурни, че баща Ви не е способен на подобно нещо. До 1989-90 г. това се наказваше и със затвор. Сега е с минимум хилядарка при успешно доказване на престъплението, за което може да е необходим и адвокат. Като първи ход. Не съм юрист, но при мой съсед "хвана декиш". И позоренето затихна...В борбата с/у позорящата с помия по определен адрес, копие от писмото бяха го закачили на таблото на ет. собственост във входа.
lakavitsa
Потребител

Re: Как се доказва клевета?

Мнениеот ilian_todorov » 08 Авг 2014, 11:40

kamak написа:Здравейте, дами и господа,
В последния брой на списание бивша съпруга на отдавна починалия ми баща разказва позорни факти и обстоятелства за брака им и накрая казва, че е била жертва на отровителство.
Нещата идеално пасват на чл. 147(1), драмата е, че описаните събития са се случвали преди 50 г., аз съм прохождал тогава и нямам документи или свидетели, с които да оборя този пасквил пред съд.
Имам ли вариант?
Благодаря.

Това, че събитията, които се описват са преди 50 г. няма никакво значение, нали клеветата е извършена сега? Този, който е разпространил позорящите обстоятелства е длъжен да ги докаже, ако не иска да бъде осъден. Проблемът е, че баща Ви е починал и само той може да заведе дело, тъй като за него са били разпространени тези позорящи обстоятелства. Нека се произнесат юристите дали може Вие като наследник да заведете дело.
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Наказателно право