начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ПТП-завеждане на дело-процедура

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП-завеждане на дело-процедура

Мнениеот milkova_123 » 29 Юли 2014, 17:14

Здравейте,
Имам нужда от съвет/помощ относно следният казус /става въпрос за ПТП, в което не съм участвала лично, по-малката ми сестра е управлявала автомобила аз ще разкажа накратко историята/.
Произшествието става в населено място с ограничение на скоростта от 50 км/ч, на прав участък с непрекъсната линия. От дясно на платното е спряло МПС /бус/, който дава ляв мигач и иска да направи обратен завой. Сестра ми кара автомобила в същото платно и иска да го изпревари с ляв мигач и да продължи направо. Шофьорът в буса я вижда /той няма право да направи обратен завой на това място/. Проблемът е, че той има възражение по протокола - бил се разтреперил не бил на себе си от случилото се, не е съгласен с описа на произшествието от КАТ и т.н. Свидетели на случая казаха също, че той е бил виновен в случая. На неговият бус щетите са ляв фар и леко изкривена броня. Сестра ми кара опел корса, която е ударена странично със счупено дясно стъкло, ударена дясна врата, изкривена броня, счупено старнично огледало. ремонта струва 600 лева. Оценката на щетите от застрахователната компания са за около 150 лева /те не са преведени още, но комисия може да приеме неговото възражение и да ни се откаже изплащане на обезщетението/. Буса е застрахован в Евроинс, а Опел Корсата в ХДИ. От застрахователната компания ми обясниха, че можем да заведем дело за имуществени и неимуществени вреди. За уточнение Корсата няма каско, и обещетението е по ГО. Интересуваме по кои чл. от закона се завежда дело и каква е самата процедура.
Благодаря предварително.
milkova_123
Нов потребител

Re: ПТП-завеждане на дело-процедура

Мнениеот kdkrastev1234 » 29 Юли 2014, 18:59

Така, както сте описали, следва да получите обезщетение по ГО на буса в Евроинс. Те нямат практика да плащат, така че почти сигурно ще трябва да водите дело.
Неимуществените вреди са болки, страдания и разстройство на здравето. Доказват се със съответните медицински документи и медицинска експертиза. Не сте описали да сте претъпели такива и да разполагате с доказателства за тях.
Относно имуществените вреди, можете да претендирате разликата между определените от застрахователя 150 лв. /ако ги изплатят/ и реалната стойност на ремонта от 600 лв. За целта трябва да пазите фактури, касови бележки и всички документи по ремонта, както и описа на щетите от застрахователя. Вероятно ще трябва и техническа експертиза.
Не можете да се оправите без адвокат. Приблизително, разноските по делото /държавна такса, адвокатски хонорар, депозит за експертиза/ ще са в размера на претенциите ви. Ако спечелите делото, те ще ви бъдат присъдени. Ще ви бъде присъдена и лихва за забава. Това обаче ще стане след 1-2 години.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Назад към Наказателно право