начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Реабилитация

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Реабилитация

Мнениеот anonime » 21 Юли 2012, 21:21

Здравейте,
имам въпрос, който е свързан с реабилитирането. Положението ми е следното: през 2007г. на основание чл. 78а ми наложиха глоба, която е платена. Тази година (2012) ме осъдиха условно с 3г. изпитателен срок (по чл. 325 ал 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 54 от НК). Питането ми е следното: след изтичане на изпитателния срок на условната присъда ще настъпи ли реабилитация по право като се има предвид, че имам наложена глоба преди това и изобщо има ли връзка между глобата (която е адм. нарушение) и условната присъда - касае ме от гледна точка на самото реабилитиране.
Благодаря предварително за съдействието
anonime
Нов потребител

Re: Реабилитация

Мнениеот anonime » 21 Юли 2012, 21:55

Само да допълня, че условната ми присъда е наложена на основание чл. 66, ал. 1 от НК.
:)
anonime
Нов потребител

Мнениеот kremen » 24 Юли 2012, 16:21

Прочетете глава десета от НК, озаглавена е "Реабилитация".
kremen
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 31 Авг 2012, 14:07

ще бъдете реабилитиран с изтичане на изпитателният срок, тъй като първия път няма осъждане по НК, а само налагане на административно наказание. При евентуално следващо осъждане за деяние извършено след настоящото осъждане, сроковете са по чл. 88а от НК и са доста дълги. Например ако тази присъда ви беше втора за деяние което не е в съвкупност с първото, срокът за реабилитация по право щеше да е 10 години след изтичане на изпитателният срок, освен ако в този 10 годишен срок не извършите друго умишлено престъпление от общ характер, за което в НК е предвидено наказание лишаване от свобода.

Никога няма да бъде свалена полицейската ви реистрация /поради липса на основания по чл. 160, ал.2 от ЗМВР/ - ако изобщо имате такава. Внимавайте за в бъдеще при срещите си с органите на реда /видно от квалификацията на деянието по чл. 325, ал.2 от НК :!: /.
iva_sh
Потребител

Назад към Наказателно право