Здравейте. Внесен е обвинителен акт в съда. При подготвителните действия съдията докладчик преценява че на досъдебното производство е допуснато съществено процесуално нарушение, поради което на осн. чл. 249 във вр. с чл. 248, ал.2, т.3 НПК прекратява съдебното / а не наказателното/ производство и връща делото на прокурора.
В случая съм повереник на пострадалия и се чудя имам ли право да обжалвам това прекратително разпореждане, защото след разговор с прокурора разбрах,че той няма да протестира.
В чл. 249, ал. 3 просто пише :"В случаите по ал. 2 разпореждането на съдията-докладчик подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и втора." т.е. с частна жалба/протест.
Притеснява ме, съпоставката с обжалването на прекратяването на наказателното производство по чл. 250 НПК - там изрично пише, че препис от разпореждането се връчва и на пострадалия, докато за прекратяването на СЪДЕБНОТО производство въобще не пише, че препис от разпореждането се връчва на пострадалия. Лично аз за това прекратяване научих от неформален разговор с прокурора и след проверка в деловодството на съда, установих че е факт. Съдът е изпратил преписи от това си прекратително разпореждане на прокурора и на обвиняемия, но не и на пострадалия.
Вярно, е че пострадалия все още не е подал молба за конституиране като частен обвинител, но не знаехме за внесения ОА, още по-малко сме получили съобщение по чл. 255 НПК /а и няма да получим с оглед прекратяването на съдебното производство/.
Та - може ли пострадалия да обжалва разпореждането на съдията докладчик по чл. 249 във вр. с чл. 248, ал.2, т.3 НПК за прекратяване на СЪДЕБНОТО производство?
Ще промени ли нещо, ако подам молба за конституиране в качеството на частен обвинител, тъй като прекратителното разпореждане все още не е влязло в сила, защото тече срок за обжалване от прокурора и обвиняемия. Тогава ще мога ли да се позова на това че съм страна в процеса и за мен да възникне право на жалба защото вече няма да съм само пострадал, ако приемем че пострадал няма право да обжалва прекратяване на съдебно производство?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 21:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
мога ли да обжалвам това
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: мога ли да обжалвам това
Щом не сте конституирана страна по делото не можете да обжалвате!
- boynin
- Младши потребител
onzitam4 написа:Здравейте. Внесен е обвинителен акт в съда. При подготвителните действия съдията докладчик преценява че на досъдебното производство е допуснато съществено процесуално нарушение, поради което на осн. чл. 249 във вр. с чл. 248, ал.2, т.3 НПК прекратява съдебното / а не наказателното/ производство и връща делото на прокурора.
В случая съм повереник на пострадалия и се чудя имам ли право да обжалвам това прекратително разпореждане, защото след разговор с прокурора разбрах,че той няма да протестира.
В чл. 249, ал. 3 просто пише :"В случаите по ал. 2 разпореждането на съдията-докладчик подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и втора." т.е. с частна жалба/протест.
Притеснява ме, съпоставката с обжалването на прекратяването на наказателното производство по чл. 250 НПК - там изрично пише, че препис от разпореждането се връчва и на пострадалия, докато за прекратяването на СЪДЕБНОТО производство въобще не пише, че препис от разпореждането се връчва на пострадалия. Лично аз за това прекратяване научих от неформален разговор с прокурора и след проверка в деловодството на съда, установих че е факт. Съдът е изпратил преписи от това си прекратително разпореждане на прокурора и на обвиняемия, но не и на пострадалия.
Вярно, е че пострадалия все още не е подал молба за конституиране като частен обвинител, но не знаехме за внесения ОА, още по-малко сме получили съобщение по чл. 255 НПК /а и няма да получим с оглед прекратяването на съдебното производство/.
Та - може ли пострадалия да обжалва разпореждането на съдията докладчик по чл. 249 във вр. с чл. 248, ал.2, т.3 НПК за прекратяване на СЪДЕБНОТО производство?
Ще промени ли нещо, ако подам молба за конституиране в качеството на частен обвинител, тъй като прекратителното разпореждане все още не е влязло в сила, защото тече срок за обжалване от прокурора и обвиняемия. Тогава ще мога ли да се позова на това че съм страна в процеса и за мен да възникне право на жалба защото вече няма да съм само пострадал, ако приемем че пострадал няма право да обжалва прекратяване на съдебно производство?
В случая, съдията-докладчик, е прекратил съдебното производство, поради допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права:
- на обвиняемия или на неговия защитник,
или/и
- на пострадалия или на неговите наследници;
И при двата случая, съдията-докладчик връща делото на прокурора, като в разпореждането си посочва допуснатите нарушения. От своя страна, прокурорът, отстранява допуснатите процесуални нарушения по реда на чл. 242, ал. 2 от НПК. ... Т.е. в най-кратък срок (но не по-късно от 1 месец от получаване на делото), прокурорът, отстранява сам допуснатите нарушения или указва на разследващия орган да ги отстрани.
...
onzitam4 написа:...
...
ОТГОВОР: НЕ!
(В случая, имаме НОХД!)
...При НЧХД Виж Чл.247, ал.(2) във вр. с ал.(1), т.2 от НПК!
НПК - Чл. 253. Страни в съдебното производство са:
1. прокурорът;
2. подсъдимият и защитникът;
3. частният тъжител и частният обвинител;
4. гражданският ищец и гражданският ответник.
Вярно, е че пострадалия все още не е подал молба за конституиране като частен обвинител, но не знаехме за внесения ОА, още по-малко сме получили съобщение по чл. 255 НПК /а и няма да получим с оглед прекратяването на съдебното производство/. ...
НПК - Чл. 76. Пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител. След смъртта на лицето това право преминава върху неговите наследници.
НПК - Чл. 77. (1) Молбата за участие в съдебното производство като частен обвинител може да бъде устна или писмена.
(2) Молбата трябва да съдържа данни за лицето, което я подава, и за обстоятелствата, на които се основава.
(3) Молбата се прави най-късно до започване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд.
...Все още, сте в много ранен етап, за да получите Съобщение за насрочване на съдебното заседание
по Чл. 255, ал.(1) - НПК!
НПК - Чл. 255. (1) За насрочването на съдебното заседание се съобщава на пострадалия или неговите наследници, както и на ощетеното юридическо лице.
(2) Освен в случаите по глави двадесет и четвърта, двадесет и пета и двадесет и осма, в седемдневен срок от връчването на съобщението пострадалият или неговите наследници могат да правят искания за конституиране като частен обвинител и граждански ищец, а ощетеното юридическо лице - като граждански ищец.
Последна промяна georgiev_sfbg на 10 Апр 2012, 21:29, променена общо 3 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
boynin написа:Щом не сте конституирана страна по делото не можете да обжалвате!
Ами за това попитах дали към момента, когато тече срок за обжалване от страна на прокурора и на подсъдимия, ако направя искане за конституиране за частен обвинител, съдът не е ли длъжен да се произнесе по същество на това искане. А пък след като конституира пострадалия като частен обвинител ще си подам жалбата срещу връщането.
НПК - Чл. 76. Пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител.
След като обвинителния акт е внесен на регистратурата на съда, то нали от този момент вече е налице съдебно производство / което съдът прекратява с все още не влязъл в сила акт/ т.е. настъпил е момента началния момент в който пострадалия може да си подаде молба за конституиране като частен обвинител!
А не съм съгласен, че на досъдебното производство пострадалият не може да има повереник и че повереник може да има само след като пострадалия е станал частен обивинител или граждански ищец, защото :
Чл. 75. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) НПК (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) В досъдебното производство пострадалият има следните права: да бъде уведомен за правата си в наказателното производство; да получи защита за своята сигурност и тази на близките си; да бъде информиран за хода на наказателното производство; да участва в производството съгласно установеното в този кодекс; да прави искания, бележки и възражения; да обжалва актовете, които водят до прекратяване или спиране на наказателното производство; да има повереник.
А, че няма да получа съобщение по чл. 255 НПК, то е много ясно :
чл. 255 (1) За насрочването на съдебното заседание се съобщава на пострадалия или неговите наследници, както и на ощетеното юридическо лице.
В случая въобще няма НАСРОЧВАНЕ на с.з., а ПРЕКРАТЯВАНЕ на съд. произв.
- onzitam4
- Младши потребител
onzitam4 написа: ...Ами за това попитах дали към момента, когато тече срок за обжалване от страна на прокурора и на подсъдимия, ако направя искане за конституиране за частен обвинител, съдът не е ли длъжен да се произнесе по същество на това искане. А пък след като конституира пострадалия като частен обвинител ще си подам жалбата срещу връщането. ...
Не става така!
НПК - Чл. 76. Пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител.
...
Още е рано! Много бързате! Всичко с времето си!
След като обвинителния акт е внесен на регистратурата на съда, то нали от този момент вече е налице съдебно производство / което съдът прекратява с все още не влязъл в сила акт/ т.е. настъпил е момента началния момент в който пострадалия може да си подаде молба за конституиране като частен обвинител!
...
Не!
А не съм съгласен, че на досъдебното производство пострадалият не може да има повереник и че повереник може да има само след като пострадалия е станал частен обивинител или граждански ищец, защото :
Чл. 75. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) НПК (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) В досъдебното производство пострадалият има следните права: да бъде уведомен за правата си в наказателното производство; да получи защита за своята сигурност и тази на близките си; да бъде информиран за хода на наказателното производство; да участва в производството съгласно установеното в този кодекс; да прави искания, бележки и възражения; да обжалва актовете, които водят до прекратяване или спиране на наказателното производство; да има повереник.
...
Никой, не е и твърдял подобно нещо!
А, че няма да получа съобщение по чл. 255 НПК, то е много ясно :
чл. 255 (1) За насрочването на съдебното заседание се съобщава на пострадалия или неговите наследници, както и на ощетеното юридическо лице.
В случая въобще няма НАСРОЧВАНЕ на с.з., а ПРЕКРАТЯВАНЕ на съд. произв.
Съвсем правилно! Това, поне сте разбрали!
П.П. ... Прегледайте още веднъж поста от 17:29ч.! Коригирал съм го и мисля, че сега, ще Ви бъде по-ясно.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|