начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

тъжба по чл. 216, ал.6 и стойност щети

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

тъжба по чл. 216, ал.6 и стойност щети

Мнениеот nak111 » 09 Апр 2012, 20:16

Превит на всички.
Предстои ми писане на Тъжба за извършено престъпление по чл. 216, ал.6 НПК /унищожаване и повреждане по непредпазливост/. Интересува ме задължително ли е да се посочи стойността на унищоженото/повреденото, защото към момента нямам представа колко ще е точно сумата?

От сега предусещам възражението на колегата от другата страна : "Тъжбата е нередовна, тъй като не е посочена стойността. Подзащитния ми не знае за обвинение на каква стойност унищожаване/повреждане да се защитава".
Разбира се, че съм направил искане за назначаване на оценъчна експертиза, ама оценката ще стане ясна едва в с.з.
Или да направя както се преви по гражданските дела - казвам някаква ориентировъчна сума, и после в о.с.з. си правя изменение на стойността по чл. 287 НПК, с оглед заключението на вещото лице :lol:

Става дума за съборена стена при ПТП /щетите определено няма да са значителни, така че за чл. 343 НК /ПТП със значителни щети/ и дума не може да става. Пострадалият сам и с помощта на приятели си я е отремонтирал, поради и което нямам представа колко точно ще са щетите, но предполагам около 400-800 лв някъде.
И още един въпрос - стойността за вложения труд влиза ли в стойността на повреденото/унищоженото?
Благодаря предварително. Ако може да ми се посочи, и практика на ВКС защото търсих, но не намерих нищо по въпроса!
nak111
Потребител

Re: тъжба по чл. 216, ал.6 и стойност щети

Мнениеот emilgrigorov » 09 Апр 2012, 21:02

Такива повреди се отстраняват след конструктивна експертиза, проект, одобрен от общината, РС, УВЕ и т.н. Като разходи - от порядъка на няколко хил.лв. Освен това може би има констативен протокол от общината , АП, което трябва да се приключва..., а упражнението с приятелите може да се нарече временно решение.
Така пише в един друг закон, ЗУТ.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Наказателно право