начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

пак за изменение на обвинението по чл. 287 НПК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пак за изменение на обвинението по чл. 287 НПК

Мнениеот nak111 » 28 Сеп 2011, 16:16

Здравейте!
Внесен е ОА за престъпление по чл. 131, ал.1, т.12 НК - телесна повреда по хулигански подбуди.
В съдебно заседание прокурорът на основание чл. 287, ал.1 НПК повдига ново обвинение и по чл. 325 НК, като обаче забележете - НЕ СТАРОТО ОБВИНЕНИЕ ДА СЕ ИЗМЕНИ В НОВОТО, а към старото обвинение /което изрично поддържа/ иска да се прибави и новото - по чл 325 НК.
Аз възразих, като казах, че ако иска да направи измение по чл. 287 НПК, то може само страрото обвинение да се измени, а не към старото да се прибавя и ново.
Съдът обаче допусна изменението. Така, че сега вместо едно обвинение имаме две - старото по чл. 131 и по новото по чл. 325 НК.
Делото се отложи за да се подготвя по новото обвинение, така че ако някой е срещал практика на ВКС по въпроса дали по чл. 287 НПК може да се ПРИБАВЯТ още нови обвинения, моля да я постне.
Предварително благодаря!
nak111
Потребител

Re: пак за изменение на обвинението по чл. 287 НПК

Мнениеот 1968 » 29 Сеп 2011, 10:49

Недопустимо е.Освен това, обвинението за ЛТП по хулигански подбуди поглъща 325, когато хулиганските действия предхождат и съпровождат причиняването на ЛТП и са извършени с едно дияние - този принцип е стар като света.Преди такъв квалифициран състав имаше само в чл.116, но после допълниха и хипотезите за причиняване на телесни повреди.
1968
Потребител

Мнениеот mirooo » 29 Сеп 2011, 11:12

И аз съм на мнение, че е недопустимо - институтът е озаглавен изменение, а не допълване на обвинението. В тази връзка обаче не съм съгласен с колегата 1968 относно поглъщането, тъй като при ЛТП се изисква наличието единствено на хулигански подбуди, докато при хулиганството по чл. 325 НК освен тях, са налице и други признаци от обективна и субективна страна /ако не се лъжа имаше отделни решения на ВС/ВКС в тази насока....и да, запознат съм с тълкуването, че 116 НК поглъща чл. 325 НК, но не го споделям :wink: /.
mirooo
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 29 Сеп 2011, 11:49

Аз повече клоня :oops: към да е допустимо без изменение на обстоятелствената част да се прецизира квалификация по реда на изменение на обвинението, като форма на ИО - от едно престъпление / като квалификация по ОА/- към съвкупност от две престъпления без никакво изменение на обстоятелствената част....При всички случаи с присъдата не е допустимо да те осъдят за две престъпления в съвкупност, при повдигнато обвинение за едно, дори например това едно по -тежко да следва да се "разпарчатоса " на две по -леки / измама и документно/ документна измама /... .Искам да кажа, че осъждането за съвкупност и при предявена фактология, винаги утежнява...не мога да се закълна, но имам някакъв спомен за решения на ВКС, в които между другото, се споменава, че ВКС ще го остави подс. осъден за по -малко на брой неща / като квалификация, от колкото му се пада, защото липсва надлежно изменение на обвинението за престъпления в съвкупност, за които иначе фактите са предявени - твърди се, че деянията са извършени - като фактология още в ОА/ по обстоятелствена част/ и така твърдяната фактология е с правилна квалификация повече от едно престъпление .Ще по търся нещо, когато имам повече време/ ако помня верно, разбира се :oops: /.
За съотношенията след измененията по ТП / когато възникнаха квалификациите "ТП по хулигански подбуди "/ съм си написала номера на това решение върху кодекса :oops: :) 104 - Първо НО- 2007 . Сега като го гледам там става дума за 325, ал.4 и 131 т.12.Там се казва, че новите квалифицирани ТП са извън обсега на ППЛ 2 / 74 г/ дето 116 т.10 поглъща хулиганството /, за това било въпрос на конкретна преценка - може ли да е идеална съвкупност.
Според мен, ТП по хулигански подбуди поглъщат хулиганството, ако само в това се изразява хулиганстването- да напердашим гражданин в знак на протест срещу реда :) .Ако има и други действия си е реална съвкупност.
Ако следваме логиката на поглъщане, по -тежко наказуемите от хулиганството ТП ще го погълнат.Обаче имам проблем с ЛТП - болка и страдание по хулигански подбуди , защото е по -леко наказуема от хулиганството- едното беше до 1 г или пробация, другото до 2 или пробация май, сега ще видя....
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот mirooo » 29 Сеп 2011, 12:27

kpavlova написа:.При всички случаи с присъдата не е допустимо да те осъдят за две престъпления в съвкупност, при повдигнато обвинение за едно, дори например това едно по -тежко да следва да се "разпарчатоса " на две по -леки / измама и документно/ документна измама /... .Искам да кажа, че осъждането за съвкупност и при предявена фактология, винаги утежнява...

Сещам се за аналогичен пример - повдигнато обвинение за грабеж по чл. 198, ал. 1 НК и ако не се докаже, че принудата е насочена с цел отнемане на вещта, не смяташ ли, че е възможно да се осъди за кражба и принуда по отделно?! Винаги съм смятал, че няма пречка, но пък е възможно и да греша :roll:
mirooo
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 29 Сеп 2011, 12:41

Ами фактите ще са му предявени, да речем,доколкото е съставно, обаче съдът прилага ли закон за по -леко наказуемо престъпление, когато вместо за едно престъпление го осъжда за две, макар и по -леки?/ и аз не съм сигурна, така ми се струва :oops: /.
С всичките осъждания с присъдата по ИО досежно квалификацията / закон за по -леко/ явно трябва да се внимава много :oops: , не дай си боже да е от последна инстанция/ нали за това сега има проект за изменение по касацията и възобновяването/ 5 члс-в при възобновяване на проверени по касационен ред присъди/ - заради осъдителните решения срещу РБ -В тях е прието, че е допуснато нарушение на член 6 §3 (а) и (б) във вр. с §1 от Конвенцията, щом като изменението на обвинението, макар и само по приложимия закон и по по-леко наказуем състав, се извършва едва с касационното решение, защото по този начин подсъдимият се лишава от правото да проведе защитата си срещу това изменение, свързано с преквалификация на деянието/.
При първоинстанционните решения не стои така въпроса- няма такова нарушение, защото решението не е окончателно, следва инстанция и по фактите, но ми се струва, че съвкупността винаги утежнява :oops:
И , слава на бога, предполагам, че практически във всички такива случаи/ изключая при чисто съставните престъпления/ се налага и съществено изменение на обстоятелствената част, което няма как да стане с присъдата/ все нещо е твърдяно по друг начин в ОА, щом на прокурора е изглеждало като едно престъпление/ .
Спомням си едно решение, което подкрепя повече теб / и не мога да го намеря сега :oops: /- С ОА са приети факти, които според прокурора са обусловили правна квалификация на престъплението по чл. 199, ал. 2, т. 1 от НК - грабеж, придружен със средна телесна повреда, от която е настъпила смърт на пострадалия. Може ли съдът сам да премине към две обвинения - по чл. 115 и по чл. 198 от НК е въпросът, защото прокурорът протестира в този смисъл.ВКС е приел,че не, доколкото се претендира в единия случай умишлена телесна повреда, от която е настъпила смърт по непредпазливост/ променят се фактите, въпросът за вината е фактически/ Приемаха, че правната конструкция, претендирана от прокурора, би могла да се осъществи, ако с обвинителния акт е било внесено обвинение по чл. 199, ал. 2, т. 2 от НК, но при наличното обвинение това не е могло да се случи, тъй като преминаването от обвинение по чл. 199, ал. 2, т. 1 в такова по чл. 115 от НК е свързано със съществено изменение на обстоятелствената част на обвинението. ...Това решение ис спомням с такова разсъждение.Ако никаква фактология не се изменя при съставните ,явно може и да може , макар да не съм много съгласна :oops: :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот mirooo » 29 Сеп 2011, 13:16

Права си, има логика в написаното, но при подобна процесуална ситуация ми е малко прекалено да се постанови оправдателна присъда... колкото и да съм либерален :lol:
mirooo
Младши потребител

Назад към Наказателно право