начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

незаплащане разноски по ЧХД

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

незаплащане разноски по ЧХД

Мнениеот onzitam4 » 15 Апр 2011, 13:12

Здравейте! Моля за помощ за тълкуването на следния текст:
НПК Чл. 187. (2) По дела за престъпления, които се преследват по тъжба на пострадалия до съда, разноските се внасят предварително от частния тъжител, а ако не са внесени, дава му се седемдневен срок да ги внесе.

Делото е от частен характер по чл. 130 НК и съм тъжител. Интересува ме какво ще стане ако не внеса в седемдневния срок даден ми от съда парите за допуснатата медицинска експертиза и за призоваване на допуснатите поискани от мен свидетели при режим на призоваване.
Дали съда ще заличи медицинската експертиза и няма да призове свидетелите? тези доказателсва са допуснати по мое искане - тъжителят.
Мога ли да се позова на чл. 13 и 14 НПК където пише, че съдът е длъжен да направи обективно и пълно разследване, а пък ако заличи тези доказателства поради неплащането от мен на определените суми, то ще се нарушат тези разпоредби. Съгласно чл. 107, ал.2 НПК съдът събира СЛУЖЕБНО доказателства когато това е необходимо за разкриване на обективната истина. Ами тези свидетели са очевидци и след като съдът ги е допуснал разбира се че разпитите им са необходими за разкриване на обективната истина. От друга страна, съгласно чл. 144, ал.2 т.2 НПК експертизата е задължителна, когато съществува съмнение относно характера на телесната повреда. След като е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, то дори и да не платя депозита за вещото лице, според мен съда няма начин да разгледа дело за обвиниение по чл. 130 НК без медицинска експертиза.
Според мен ако не платя депозита за експертизата и свидетелите, то съдът следва да събере тези доказателства за сметка на бюджета си, а пък ако оправдаят подсъдимия да ме осъди да върна парите на съда! Ако пък осъди подсъдимия - той ще ги плати на съда.
И още нещо - задължително ли е съда да назначава съдебно медицинска експертиза за определяне на характера на телесната повреда, след като съм представил медицинско удостоверение от съдебен лекар в което, черно на бяло е записано че увреждането е причинило "болка и страдание без разстройство на здравето". Ако такава експертиза пак е задължителна - то защо тогава съдебните лекари издават такима удостоверения - пак за пари ли!
МОГА ЛИ ДА ПОИСКАМ ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ЗАПЛАЩАНЕ НА РАЗНОСКИТЕ АКО СЪМ СОЦИАЛНО СЛАБ - каквато разпоредба видях в ГПК, но не намерих в НПК? В случая ГПК важи ли? Според мен трябва да важи - представете си, че на някой клошар му ударят шамар - след като няма 12 лв за такса значи не може да съди бияча - така ли излиза!!!!Вие как мислите?
Ако някой разполага със съдебна практика ще му бъда признателен да ми я посочи.
onzitam4
Младши потребител

Re: незаплащане разноски по ЧХД

Мнениеот dracata » 16 Апр 2011, 12:45

Плащаш,всичко-експертизата на медицинското-60лв.,адвоката ти,распечатка на разговорите на лицето/та,които са ти нанесли повредата,за всичко което се сетиш да поискаш се заплаща.Действай защото времето тече във твоя вреда.Има срокове които трябва да спазваш,щом е НЧДХ.Минахме по тоя път и видях доста хватки за чл.130.Успех и търпение.Внимателно със свидетелите,твоите и на ''врага''-така да го наречем.В първата жалба към съда задължително да се упомене,че направените от теб разноски да ти се въстановят от ''врага''-след осъждането му разбира се... :idea: :idea: :idea:
dracata
Потребител

Назад към Наказателно право