начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА

Мнениеот liliqs » 05 Фев 2011, 14:57

Да уточня че не искам съвет а само да разкажа за едно абсурдно дело преди 10г. Към момента делото вече е прекратено поради липса на престъпление като преди това е минало през 5 състава една оправдателна присъда и след нея ОС където делото е върнато на ОП за произнасяне (беше изменена присъдата на РС). 2010г делото вече е прекратено и аз реших да заведа дело за ОТГОВОРНОСТТА............... ангажирайки адвокат по такива дела. Прочитайки делото(доста голямо) тяшокирана ми казва : ТУК ИМА ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА ЗА 7 МЕСЕЦА НО БЕЗ ЗАПОВЕД ЗА ЗАДЪРЖАНЕТО ЗАПОВЕДТТА ЗА НЕГО СЕ ПОЯВЯВА 5М СЛЕД ФАКТИЧЕСКОТО МУ ЗАДЪРЖАНЕ ТОГАВА КАК ПРЕДИ ТОЗИ ПЕРИОД Е ИМАЛО АРЕСТ. ТУК ПИШЕ ЧЕ Е ЗАДЪРЖАН ПО ЕДНО КОЕТО Е ПРЕКРАТЕНО КАК ТОГАВА ОСТАВА ОЩЕ ЗАДЪРЖАН ПО ДРУГО БЕЗ НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА МЯРКАТА и т.н. Освен това задържането е 48ч. преди официалната заповед за 24ч. задържане и тя ме попита: МА АДВОКАТИТЕ НЕ СА ЛИ ГО ВИДЯЛИ ТОВА отговорих: ВИДЯХА ГО НО НИЩО НЕ МОЖАХА ДА НАПРАВЯТ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ИМАШЕ ГОЛЯМ НАТИСК ОТ ГДБОП И ПРИЯТЕЛСТВО С ПРОКУРОРА . Сега 10г по късно пускайки искът в ОС настана голяма паника и приказки от рода на: АМА ЗАЩО НАЛИ ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ БЛАГОПРИЯТНО ЗА НЕГО (мъжът ми) . Как да си затворя очите за такова беззаконие като + това чаках 8м за връчването на ПОСТАНОВЛЕНИЕТО ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ с цел да мине срокът за Страсбург(6м) . Е мина този срок но затова пък в България е 5г след това пак съм в Страсбург за това дело защото сумата която искаме е много голяма. Но ако можеше персонално да съдя виновните за всичко това нямаше да искам една стотинка, но понеже зная че ще има последствия за тези които си превишиха правата преди толкова години няма да се откажа никога. Сега сигурно БЕЗГРЕШНИТЕ ЩЕ КАЖАТ НЯМА ДИМ БЕЗ ОГЪН - ЩЕ ОТВЪРНА ВИЖТЕ СЕГАШНИТЕ ПРИСЪДИ И АКО ИМА НЯКОЙ КОЙТО Е ПОСТАНОВИЛ ТАКАВА СЪС СЪМНЕНИЕТО ЧЕ НЕ Е ПРАВ ДА ХВЪРЛИ ПЪРВИЯ КАМЪК. И не само това са мотивите за завеждането на това дело цялото е един голям абсурд( и ни костваше много нерви ,пари и здраве ) още повече че не беше вярно нищо от него.
liliqs
Младши потребител

Re: ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА

Мнениеот rim_konsul » 06 Фев 2011, 01:35

Може и да сте прав, но може ли да дадете малко насока за изискуемите реквизити на иска по Закона за отговорността на държавата, процедура, срокове за подаване, цена на иска??? Може ли да се обещетя при отмяна на Наказателно постановление или друг акт на държавен орган? В какъв срок от отмяната по съдебене ред и какъв размер е допустим? Има ли такси? Кой е ответник по иска от страната на държавата?
МОЛЯ ВИ, за подробности по процеса.

Благодаря Ви, предварително....
rim_konsul
Потребител

Мнениеот liliqs » 06 Фев 2011, 06:43

Против Прокуратура на РБ и ОСС гр. .....
на основание чл.2ал.1 т.1 от ЗОДОВ
искът ни е за 100 000лв.неимуществени и имуществени вреди и почти наполовина адвокатски хонорари за този период. Имахме такса в съда 10лв и адвокатски хонорар(платен предварително от нас ) в размер на 3000 лв.Към момента чакаме справката която поискахме от РДВР и Арести за датата на задържане (имам хубавия навик да паза много дълго документи) която официално е 48часа след реалното задържане (за което пазя и заповедта за обиск от тогавашната дата) но и то също по документи е направено 4 дни след реалното(просто ми се иска да покажат други документи и справки които не отговарят на истината) . Тази справка я поискахме по мой съвет към адвоката (те сами ще се закопаят) защото зная със сигурност че ще липсват документи по делото (аз го имам цялото със записките които съм си правила за този период.Имам пълномощтно по същото дело като съпруга- затова преснимано от адвокатката делото взето от прокуратурата е много пресеяно и някой неща от него липсват ,но не и при мен) като цяло кой ще го отнесе не ме интересува. Но забравих да спомена в предишния коментар че делото беше заведено по жалба на един от служителите на ГДБОП към тогавашния момент и всички последвали събития са от неговия отдел(арести,обиски,разпити и т.н.) .Даже във вестниците имаше статии ГОЛЕМИ и неверни (естествено по изявление на пресц. на МВР) там също имаме претенции за официално опровержение на публикуваното. Има и много други нарушения в следствието и делето като цяло но няма да ги споменавам сега. През периода на делото 10г един съдия каза в залата (без да се записва разбира се) НА МЕНЕ МИ Е ЯСНО ЧЕ НЕ СИ ВИНОВЕН АМА НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ НЯМА ДА ПОЛУЧИШ ОПРАВДАТЕЛНА ПРИСЪДА ПО РЕД ПРИЧИНИ И ТИ ГИ ЗНАЕШ. В последствие прехвърли делото на друг състав
liliqs
Младши потребител

Мнениеот disident » 07 Фев 2011, 00:22

Държавните пазители единствено имат задължения към опазването на нелегалните ни управници страдащи и от комунистическо полудяване. А понеже девиза е "Пролетарий от всички страни съединявайте се" и от Страсбург няма да направят нищо. Измисли други начини да си върнеш защото ако няма някакви наказания нарушенията ще продължават. Аз ще почакам още малко да се усетят управниците по София ама понеже всички журналисти до които писах си тряаят надали ще го направят та ще се наложи сам да налагам наказания. На първите комуняги дето ми уредиха ченгета им се наложи редовно да си помпят гумите на колата.
disident
Потребител

Мнениеот kuzdov » 07 Фев 2011, 01:33

Аз залагам на извънземна конспирация срещу теб! Ама не знам как ще се оправиш, щото летящите чинии нямат гуми... :roll:
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот rim_konsul » 07 Фев 2011, 05:05

Моля, за конкретизация по предявения иск - например как обосновавате размера пред съда? Процедурата по защита на предявения иск? Какви доказателства прилагате по Закона за отговорността? ИМАТЕ ли РЕШЕНИЕ за присъден исковия размер, може ли РЕШЕНИЕТО или мотивите на съда...

Ако може някакви кординати - имам подобен случай.

Благодаря
rim_konsul
Потребител

Мнениеот liliqs » 07 Фев 2011, 12:11

Още сме в начален етап произнасяне по иска ще има на следващо заседание, що се отнася за това как се обосноваваме за иска ще кажа само че въпреки влошаването на зр.състояние на мъжа ми в ареста той по техни прегледи беше здрав ,но веднага след излизането му от там буквално го завлякох на какви ли не специалисти и има доказано епилепсия и дискова херния получени в ареста и доказани припадъци започнали там. Ако искат могат да го подложат на експертиза и сега за да се опитат да го уборят това твърдение но няма как да стане защото е истина всяко едно от тези заболявания. Освен това беше направено всичко възможно за да бъдем докарани до невъзможност да плащаме на адвокати и т.н. .Това няма как да се случи защото аз не завися от мъжа си и задържането му ме амбицира много повече да наливампари по адвокати. Към настоящия момент имаме още едно заведено дело и в Страсбург а вече зная как да си намирам много добри адвокати, за това дело в Стр. е Екимджиев и Стефанова после какъвто и да е изхода от сега заведеното дело в България пак ще отида при тях за Страсбург. И за да бъда точна ще кажа че винаги си плащам предварително на адвокатите обаче знам какво искам от тях.Научих се с времето сега с грешките и превишаването на сл.полужение което ползваха преди години аз ще се възползвам защото ИМАМ ВЪЗМОЖНОСТ. Между другото паниката е голяма в съда никои не иска да го гледа и никои не иска да го отхвърли . За кординати ми пишете на лични
liliqs
Младши потребител

Мнениеот rim_konsul » 08 Фев 2011, 00:03

Не, не ме разбрахте, искам ако е възможно да изложите доказателствата за вредите. Нормално е да не искат да го гледат.
Намирането на добри адвокати е сложна работа, но при такива дела още повече. Любопитно ми е как се изготвя иска, какво съдържа, основанията и нещо повече от фактите. Въз основа на какво се предявява иска.
МОЛЯ ЗА ПОДРОБНОСТИ относно процеса по такива дела.
rim_konsul
Потребител

Мнениеот liliqs » 08 Фев 2011, 19:39

Изцяло от документите по делото са ми доказателствата и от заповедите за обиск и задържане към тогавашния момент който се разминават с приложените в делото по дати и то с дни( не 1 ден -дниии) с медицински заключения ,със свидетелски показания ,със процесуални нарушения в самото следствие и прокуратура с това че няма изобщо заповед за задържане и лежи 7-8 м. арест при приключило обвинение за което уж е задържан а фактически в делото пише че е прекратено поради доказателства месец след задържането му. Въпреки това той остава задържан по незнайно какви обвинения и никъде не се появява заповед за задържане изобщо. Според мен си е отвличане от органите на реда . Примерно аз ако затворя някой за период от 7 м. незаконно ще ми разкажат играта и в момента няма да пиша на комп. а на лист от хартия в затвора поне 8г. Няма смисъл да се коментира . Вярно е че трудно намерих адвокат в нашия град да гледа делото но пък ако трябва да бъдем точни аз делото го знам наизуст но нямаше как с правните термини да се справя за да си напиша сама жалбата пък и в залата ще ме объркат с терминология и чл. така че ,аз казвам как го искам а тя как да го направи. Липсват и много страници от делото в съда но аз го имам цялото дело и даже липсващите страници от него. Интересно ми е какво ще измислят ,а пък да не говорим колко елементарна прокурорка беше последно при условие че отивам с пълномощтно заверено нотариално като адвокат на съпруга ми и тя ми казва - Не мога да давам материали по делото на вас вие не сте страна . Ми хубаво една жалба до ОП и опресни познанията дали съм срана или не (пълномощтното ми е за всичко каквото можете да се сетите ). До момента още обаче не съм си взела гаранцията ЗАЩОТО НЕ МОЖЕЛИ ДА Я ОСВОБОДЯТ аз съм вносителя , патката ще ми обяснява как трябвало съпругът ми да я изтегли МА ТЯ ЛУДА ИЛИ НЕКАДЪРНА Е( РИТОРИЧЕН ВЪПРОС ) АЗ СЪМ ВНОСИТЕЛЛЛЛЛ НА ТАЗИ ГАРАНЦИЯ .
liliqs
Младши потребител

Назад към Наказателно право