Добър ден.
Моят казус е доста странен...Значи през 2005 година бях осъден на 3 години лишаване от свобода условно с 5 години изпитателен срок + пробация. С пробацията привърших преди 2 години...Проблемът е следният Февруари месец реших да отида до Англия да се пробвам да си намеря работа, и нямах забрана за напускане на България. Но след като излетях няколко седмици след това баща ми звънна и ми каза че вече имам забрана за напускане на България. Условният период изтече това лято Юли месец тоест би трябвало вече да не се водя криминално проявено лице. Проблемът е че го закъсах в Англия и искам да се прибера в България, въпросът ми е следният могат ли да ме арестуват и как трябва да постъпя?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 19:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да се прибера?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Мога ли да се прибера?
Какво общо има забраната за напускане на Р. България със задържане при влизане в страната?
След като сте напуснал легално когато сте нямал забрана, след това вече както му викат хората "заварено положение".
След като сте напуснал легално когато сте нямал забрана, след това вече както му викат хората "заварено положение".
- nikiboy
- Потребител
dembata написа:Добър ден.
Моят казус е доста странен...Значи през 2005 година бях осъден на 3 години лишаване от свобода условно с 5 години изпитателен срок + пробация. С пробацията привърших преди 2 години...Проблемът е следният Февруари месец реших да отида до Англия да се пробвам да си намеря работа, и нямах забрана за напускане на България. Но след като излетях няколко седмици след това баща ми звънна и ми каза че вече имам забрана за напускане на България. Условният период изтече това лято Юли месец тоест би трябвало вече да не се водя криминално проявено лице. Проблемът е че го закъсах в Англия и искам да се прибера в България, въпросът ми е следният могат ли да ме арестуват и как трябва да постъпя?
...Бъди, малко по-конкретен!
НК - Чл. 66.(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) През изпитателния срок осъденият е длъжен да работи или да учи, освен ако е задължен да се лекува.
НК - Чл. 67. (1) Когато отложи изпълнението на наказанието, съдът може да възложи на съответната обществена организация или трудов колектив с тяхно съгласие полагането на възпитателни грижи спрямо осъдения през изпитателния срок.
(2) Когато липсва такова съгласие или когато съдът намери това за необходимо, той възлага на определено лице възпитателните грижи за условно осъдения. Ако условно осъденият има местоживеенето си в друго населено място, това лице се определя от съответния районен съд.
(3) (*) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Когато отложеното наказание лишаване от свобода е не по-малко от шест месеца, съдът може да постанови една от пробационните мерки по чл. 42а, ал. 2, т. 1 - 4 през изпитателния срок.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г.; досегашни ал. 4 и 5 стават 5 и 6 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Общият контрол относно възпитателните грижи и поведението на условно осъдените се осъществява от районния съд по местоживеенето им.
(6) Редът и начинът за прилагане разпоредбите на предходните алинеи се уреждат със закон.
НК - Чл. 68.(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Ако условно осъденият не изпълнява без основателна причина някоя от определените му по реда на чл. 67, ал. 3 пробационни мерки, съдът може по предложение на пробационния съвет да я замени с друга или да постанови да изтърпи изцяло или отчасти отложеното наказание лишаване от свобода.
(4) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако условно осъденият без основателна причина прекъсне лечението, съдът постановява да изтърпи изцяло отложеното наказание лишаване от свобода.
НК - Чл. 69а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) В случаите по чл. 68, ал. 2, 3 и 5 и чл. 69, ал. 2, ако осъденият в изпитателния срок извърши ново престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода, или продължава да не изпълнява без основателна причина някоя от определените му по реда на чл. 67, ал. 3 пробационни мерки, той изтърпява останалата част от наказанието.
http://www.bulgarianembassy-london.org/
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
до-nikiboy много е лесно ,него го има в комп, на летища автогари и бдж ,и като се върне в бг ще бъде задържан докато се изясни ситуацията това ти го давам гаранция
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
toni_sf написа:до-nikiboy много е лесно ,него го има в комп, на летища автогари и бдж ,и като се върне в бг ще бъде задържан докато се изясни ситуацията това ти го давам гаранция
За какво да бъде задържан? На какво основание?
В най-лошия случай ще е обявен за ОДИ - но за установяване на адрес, а не принудително довеждане, което значи че ще му напишат призовка да се яви при съответното лице, което го е търсило и обявило.
Забрана за напускане може да се сложи по много причини, макар че напоследък се маха масово по една причина само , а той е напуснал страната докато е нямал забрана. Всичко е ОК според мен.
- nikiboy
- Потребител
до-nikiboy аз не споря а просто казвам мнение, като се прибира човека отвьн минава контрол ,и там като чукнак на ПС излиза че има забрана да напуска страната ,това стига а после след 24ч може да обясниш защо нямаш сестра и чак тогава да се срещнеш с адвокат
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
toni_sf написа:до-nikiboy аз не споря а просто казвам мнение, като се прибира човека отвьн минава контрол ,и там като чукнак на ПС излиза че има забрана да напуска страната ,това стига а после след 24ч може да обясниш защо нямаш сестра и чак тогава да се срещнеш с адвокат
За какво стига?
В ЗМВР има точно 8 основания за задържане на човек до 24 часа, повярвай ми, това за което си мислиш го няма.
Максимум призовка - да се хванем на бас за едно Шотландско уиски - който спечели го прибира. А..., забравих, dembata да купи уискито
- nikiboy
- Потребител
Това са свободни интерпретации.След като имате забрана за напускане на страната, значи има и акт, с който тя е наложена. Най вероятно е получен от баща Ви. Ако не е получен, упълномощете някой да отиде и да го получи. След това го занесете на адвокат , който ще ви обясни каква е ситуацията с Вас. А Вие просто разказвате някакви житейски преживявания...
- dimist
- Потребител
забраната за напускане на страната се налага по някое от основанията, посочени в чл. 75 или чл. 76 от Закона за българските лични документи. Това е нещо различно от обявяването за издирване. Ако има забрана по ЗБЛД просто като влезе в страната, лицето няма да може да излезе отново докато не бъде снета тази забрана. След § 5 от ПЗР на ЗБЛД автоматично беше прекратено действието на голяма част от забраните по чл. 76 от ЗБЛД. Остана чл. 76, т.1 от ЗБЛД, която обаче е до изтърпяване на наложеното наказание /ако то е условно, значи няма какво да се търпи/. Вероятно има забрана по някои от основанията по чл. 75 от ЗБЛД - например парични задължения в големи размери /над 5 000 лева - публични или частни/ или задължение за издръжка, или /не дай боже/ наложена мярка по чл. 68 от НК, вр. чл. 75, т.3 от ЗБЛД /при обвинение в тежко умишлено престъпление/
- iva_sh
- Потребител
dimist написа:Това са свободни интерпретации.След като имате забрана за напускане на страната, значи има и акт, с който тя е наложена. Най вероятно е получен от баща Ви. Ако не е получен, упълномощете някой да отиде и да го получи. След това го занесете на адвокат , който ще ви обясни каква е ситуацията с Вас. А Вие просто разказвате някакви житейски преживявания...
Човека е в чужбина, кой да опълномощи?
Човека иска да се прибера в България - няма време да се занимава с глупости. А няма и нужда да го прави.
Както е написано долу от iva_sh , просто един път като влезе в страната няма да може да я напусне до сваляне на забраната. А това може да стане като установи причината и инициатора й, или като отпадне основнаието или.... просто много зависи на какво основание е.
iva_sh написа:забраната за напускане на страната се налага по някое от основанията, посочени в чл. 75 или чл. 76 от Закона за българските лични документи. Това е нещо различно от обявяването за издирване. Ако има забрана по ЗБЛД просто като влезе в страната, лицето няма да може да излезе отново докато не бъде снета тази забрана. След § 5 от ПЗР на ЗБЛД автоматично беше прекратено действието на голяма част от забраните по чл. 76 от ЗБЛД. Остана чл. 76, т.1 от ЗБЛД, която обаче е до изтърпяване на наложеното наказание /ако то е условно, значи няма какво да се търпи/. Вероятно има забрана по някои от основанията по чл. 75 от ЗБЛД - например парични задължения в големи размери /над 5 000 лева - публични или частни/ или задължение за издръжка, или /не дай боже/ наложена мярка по чл. 68 от НК, вр. чл. 75, т.3 от ЗБЛД /при обвинение в тежко умишлено престъпление/
Естествено че няма нищо общо с ОДИ, аз не го и твърдя.
Но на практика, наложената забрана му е инициирана след напускането му на страната, тоест по някаква причина след това нещо някъде се е случило.
Във връзка с това може да е бил търсен на адреса от съответните органи, тъй като при напускане на ГКПП от БГ често същите не се залагат в инф. система, то служителите на МВР може да не са устновили, че същият е напуснал страната, и да са го обявили за ОДИ ( баща му може да е бил на лозето, съседите на почивка и никой съсед да даде достоверни данни за търсеното лице ).
Така че пак казвам, в най-лошият случай има ОДИ за установяване на адрес, което значи "призовка" а не задържане.
Обзалагам се на едно уиски, както писах по-горе.
Теорията е едно, но практиката друго.
- nikiboy
- Потребител
до-nikiboy приемам ти баса защото аз съм се сблъсквал с такива неща и знам как се виси по 24ч поне задържан
- toni_sf
- Активен потребител
до-iva_sh мисля , че спора е такъв когато човек се прибира и установява ,че има такова решение, и никой няма да го пита как е напуснал , а ще го базикат защо се е върнал
- toni_sf
- Активен потребител
toni_sf написа:до-nikiboy приемам ти баса защото аз съм се сблъсквал с такива неща и знам как се виси по 24ч поне задържан
Ама преди колко години?
- nikiboy
- Потребител
Защо си опитвате да откажете човека да провери защо му е наложена забрана?
Не е хубаво да се гадае. А едно пълномощно ще пристигне след 24 часа, и още след няколко ще има резулат. След това може да обжалва и в някои случаи заповедта има всички основания да падне, а и в останалите случаи могат да се положат усилия с положителен край. А иначе и аз се опитвам да позная числата от тотото, но добре че имам и други доходи...
Не е хубаво да се гадае. А едно пълномощно ще пристигне след 24 часа, и още след няколко ще има резулат. След това може да обжалва и в някои случаи заповедта има всички основания да падне, а и в останалите случаи могат да се положат усилия с положителен край. А иначе и аз се опитвам да позная числата от тотото, но добре че имам и други доходи...
- dimist
- Потребител
dimist написа:Защо си опитвате да откажете човека да провери защо му е наложена забрана?
Кой го отказва и от какво?
dembata написа: Проблемът е че го закъсах в Англия и искам да се прибера в България, въпросът ми е следният могат ли да ме арестуват и как трябва да постъпя?
Така че няма за какво да го арестуват, а като се прибере ще разбере за какво му е забраната.
- nikiboy
- Потребител
НК - Чл. 272. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2004 г.) Който самоволно напусне населено място въпреки установената по надлежен административен ред забрана, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който след съответно предупреждение продължава системно да нарушава взетите по отношение на него законоустановени мерки за административен надзор, се наказва с пробация за срок от една година.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който след съответно предупреждение продължава системно да нарушава взетите по отношение на него законоустановени мерки за административен надзор, се наказва с пробация за срок от една година.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|