- Дата и час: 26 Ное 2024, 20:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Видеозаснемане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Видеозаснемане
Кой има право да ме заснема,без мое съгласие нарушение ли е това.Законно ли е.Прокуратурата ще се задейства ли.Престъпление от общ характер ли е.
- dracata
- Потребител
Re: Видеозаснемане
Това беше първия ми въпрос в този форум, ма ясен отговор не получих. Било "според зависи"...
Накратко - у вас, зад спуснатите щори, никой не може да ви снима без изрично ваше желание или заповед от съдия.
На улицата и други обществени места за които не е наложено някакво ограничение на достъпа (билет, пропуск...) може да бъдете сниман на воля, ако апарата е видим, и вие не сте показали недвусмислено, че не желаете да бъдете сниман. Как ще доказвате, че апарата не се е виждал, и че заснетия на кадъра изправен среден пръст е имал значение точно на "Не желая да ме снимат" (говоря примерно ) е ваша грижа.
Има някои тънкости при заснемане на частни сгради, посолства и обществени сгради с по-специален статут - банки, полицейски участъци, казарми...
А по кой закон е престъпление или нарушение - нямам си най-малка идея. Записано е в конституцията, но тя не определя наказанията...
Накратко - у вас, зад спуснатите щори, никой не може да ви снима без изрично ваше желание или заповед от съдия.
На улицата и други обществени места за които не е наложено някакво ограничение на достъпа (билет, пропуск...) може да бъдете сниман на воля, ако апарата е видим, и вие не сте показали недвусмислено, че не желаете да бъдете сниман. Как ще доказвате, че апарата не се е виждал, и че заснетия на кадъра изправен среден пръст е имал значение точно на "Не желая да ме снимат" (говоря примерно ) е ваша грижа.
Има някои тънкости при заснемане на частни сгради, посолства и обществени сгради с по-специален статут - банки, полицейски участъци, казарми...
А по кой закон е престъпление или нарушение - нямам си най-малка идея. Записано е в конституцията, но тя не определя наказанията...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Този който снимаше с беше с видеокамера и беше в период на водене на ндчх,аз с/у него,и неговия съучастник.Той засне също така,майка ми,брат ми,съпругата ми и двете ми деца,като по време на самото заснемане,диктуваше на камерата-цитирам (тази е майката на ''А'';този е брата на''А";тази е съругата на"А") предупредих го да спре да снима и съм сигурен че камерата беше включена и предупреждението беше записано,но вероятно след записването на целия диск е изтрито.Как да постъпя от тук нататък,страхувам се за мен и моето семейство,не знам и не ми се мисли къде въпросното лице е предоставило този запис.
- dracata
- Потребител
Мисля, че точно настоящите ви тревогите са били целта на записа, а не евентуални последващи действия. Ако е имал за цел разправа с вас или с член от семейството ви, и една снимка или дори само адреса и устното описание ще са достатъчни.
Няма и какво толкова да направите вече - едва ли ще ви кажат на кого са дали записа (което пак казвам ми се вижда като сцена от евтин екшън), едва ли пък вие сам ще отидете да си го вземете обратно. Можете евентуално да напишете един писмен сигнал до полицейското управление, че сте били заснеман от човек, с който имате съдебен спор, може малко да сгъстите краските (без да лъжете ), че се боите от разправа, и т.н. Полицаите би трябвало да направят нещо по сигнала, най-малкото да му звъннат на вратата и да го попитат дали това отговаря на истината, което за него ще е сигнал, че органите са информирани, и че ако на вас ви се случи нещо, ще знаят на коя врата да чукат първо. Това в 99% от случаите е достатъчно да охлади ентусиазма, а в останалия 1%... там и полицията няма да ви защити, но едва ли ще се стигне чак до там - за такива поръчки сумите са сериозни, и трябва да има наистина сериозни основания, а и недостиг на здрав разум, за да се стига до там.
Няма и какво толкова да направите вече - едва ли ще ви кажат на кого са дали записа (което пак казвам ми се вижда като сцена от евтин екшън), едва ли пък вие сам ще отидете да си го вземете обратно. Можете евентуално да напишете един писмен сигнал до полицейското управление, че сте били заснеман от човек, с който имате съдебен спор, може малко да сгъстите краските (без да лъжете ), че се боите от разправа, и т.н. Полицаите би трябвало да направят нещо по сигнала, най-малкото да му звъннат на вратата и да го попитат дали това отговаря на истината, което за него ще е сигнал, че органите са информирани, и че ако на вас ви се случи нещо, ще знаят на коя врата да чукат първо. Това в 99% от случаите е достатъчно да охлади ентусиазма, а в останалия 1%... там и полицията няма да ви защити, но едва ли ще се стигне чак до там - за такива поръчки сумите са сериозни, и трябва да има наистина сериозни основания, а и недостиг на здрав разум, за да се стига до там.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Приятел, за 60-100лв вече има запалки, дистанционни за кола с вградени камери, даже няма да разбереш, че са те снимали.
http://spy.bg/skriti-kameri/
Просто са искали да те сплашат, раздразнят, предизвикат....
Е, успели са така като чета.
А иначе, аз като тръгна 2-3 км пеша, мога съгласно законите да осъдя над 50 човека, кой се изплюл на улицата, кой паркирал на тротоара... всичките ми ограничават правата... ама ще ги осъдя на куков ден.
http://spy.bg/skriti-kameri/
Просто са искали да те сплашат, раздразнят, предизвикат....
Е, успели са така като чета.
А иначе, аз като тръгна 2-3 км пеша, мога съгласно законите да осъдя над 50 човека, кой се изплюл на улицата, кой паркирал на тротоара... всичките ми ограничават правата... ама ще ги осъдя на куков ден.
- nikiboy
- Потребител
dracata написа:Кой има право да ме заснема,без мое съгласие нарушение ли е това.Законно ли е.Прокуратурата ще се задейства ли.Престъпление от общ характер ли е.
dracata написа:Този който снимаше с беше с видеокамера и беше в период на водене на ндчх,аз с/у него,и неговия съучастник.Той засне също така,майка ми,брат ми,съпругата ми и двете ми деца,като по време на самото заснемане,диктуваше на камерата-цитирам (тази е майката на ''А'';този е брата на''А";тази е съругата на"А") предупредих го да спре да снима и съм сигурен че камерата беше включена и предупреждението беше записано,но вероятно след записването на целия диск е изтрито.Как да постъпя от тук нататък,страхувам се за мен и моето семейство,не знам и не ми се мисли къде въпросното лице е предоставило този запис.
...За това, трябваше, да се поинтересувате тогава - на момента.
А сега, остава да следите редовно новините, изнасяни в печатните и електронни медии.
П.П. Това, да не е продължението на тези:
viewtopic.php?f=13&t=38996&st=0&sk=t&sd=a
viewtopic.php?f=13&t=43426
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|