начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпрос относно ПТП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно ПТП

Мнениеот student_pravo » 04 Сеп 2010, 00:36

Здравейте. Накратко ситуацията е следната:
Лекият автомобил не спазва знак "без предимство", пресича кръстовището въпреки него, и блъска моторист, който от своя страна си е с предимство и трябва да му се даде път от лекия автомобил. Пораженията са одраскана боя на мотора и леки охлузвания по ръката на моториста. Има свидетели на случая. Следва споразумение между двамата - срещу определена сума пари да не се вика КАТ и случаят да бъде потулен (споразумението не е направено пред свидетели, а между двамата водачи). От прозшествието до днес минават повече от 2 месеца. Мотористът не е направил опит за изнудване и не е свел до знанието на органите инцидента.
Въпросът е, ако реши, в какъв срок мотористът може да уведоми органите на реда за случая и да се предприемат действия срещу водача на лекия автомобил.
Има ли все още възможност, макар че са изтекли над 2 месеца, да го направи?
Възможно ли да докаже нещо, след изтичането на толкова време?
Как може да се защити в такъв случай виновникът (водачът на автомобила)
Значи ли че щом не е придприел действия на същия ден (или поне в близко време), вече не може да направи нищо и че случаят е приключен?
student_pravo
Младши потребител

Re: Въпрос относно ПТП

Мнениеот TheOldMan » 04 Сеп 2010, 10:02

МПС-тата са напуснали местопроизшествието, няма констативен протокол, подписан от двамата участници, КАТ не е уведомен за ПТП-то, то не е заведено в дневника им, така че моториста .... да си яха мотора и да отпрашва.

П.С. С'я кат се замисля, май се сещам кой ми забърса калника на паркинга пред блока миналата есен. Аз вече го пребоядисах, ама може ли да сигнализирам КАТ за инцидента и да си търся правата? :)

Има си ясни правила и задължения за участниците в ПТП, разписани в ЗДвП и правилника към него. Нито едно от тях не е спазено, така че шанса е точно никакъв.

И такива "пресещания" за инциденти отпреди месеци и години не знам защо, ма ми навяват едни съмнения за изнудване... каква е причината това да се прави на този късен етап? КАТ се вика, за да се издаде документ, с който да може да се приберат едни пари от застраховката на виновника. Мен лично като ме омачкат не ми дреме особено дали виновника ще му съставят акт и ще го глобят. Аз искам да ми бъдат възстановени щетите по МПС-то. Дали ще ми ги плати застрахователя, или виновника, ми е все тая. Даже бих казал, че в момента на ПТП-то виновника често е по-щедър от застрахователя :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 04 Сеп 2010, 12:48

TheOldMan написа:Даже бих казал, че в момента на ПТП-то виновника често е по-щедър от застрахователя

Да, особено ако има малко алкохолец в кръвта - тогава определено става по-щедър от застрахователя.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Сеп 2010, 21:19

до-student_pravo пито платено :D
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Наказателно право