Здравейте. Накратко ситуацията е следната:
Лекият автомобил не спазва знак "без предимство", пресича кръстовището въпреки него, и блъска моторист, който от своя страна си е с предимство и трябва да му се даде път от лекия автомобил. Пораженията са одраскана боя на мотора и леки охлузвания по ръката на моториста. Има свидетели на случая. Следва споразумение между двамата - срещу определена сума пари да не се вика КАТ и случаят да бъде потулен (споразумението не е направено пред свидетели, а между двамата водачи). От прозшествието до днес минават повече от 2 месеца. Мотористът не е направил опит за изнудване и не е свел до знанието на органите инцидента.
Въпросът е, ако реши, в какъв срок мотористът може да уведоми органите на реда за случая и да се предприемат действия срещу водача на лекия автомобил.
Има ли все още възможност, макар че са изтекли над 2 месеца, да го направи?
Възможно ли да докаже нещо, след изтичането на толкова време?
Как може да се защити в такъв случай виновникът (водачът на автомобила)
Значи ли че щом не е придприел действия на същия ден (или поне в близко време), вече не може да направи нищо и че случаят е приключен?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 06:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно ПТП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
- student_pravo
- Младши потребител
Re: Въпрос относно ПТП
МПС-тата са напуснали местопроизшествието, няма констативен протокол, подписан от двамата участници, КАТ не е уведомен за ПТП-то, то не е заведено в дневника им, така че моториста .... да си яха мотора и да отпрашва.
П.С. С'я кат се замисля, май се сещам кой ми забърса калника на паркинга пред блока миналата есен. Аз вече го пребоядисах, ама може ли да сигнализирам КАТ за инцидента и да си търся правата?
Има си ясни правила и задължения за участниците в ПТП, разписани в ЗДвП и правилника към него. Нито едно от тях не е спазено, така че шанса е точно никакъв.
И такива "пресещания" за инциденти отпреди месеци и години не знам защо, ма ми навяват едни съмнения за изнудване... каква е причината това да се прави на този късен етап? КАТ се вика, за да се издаде документ, с който да може да се приберат едни пари от застраховката на виновника. Мен лично като ме омачкат не ми дреме особено дали виновника ще му съставят акт и ще го глобят. Аз искам да ми бъдат възстановени щетите по МПС-то. Дали ще ми ги плати застрахователя, или виновника, ми е все тая. Даже бих казал, че в момента на ПТП-то виновника често е по-щедър от застрахователя
П.С. С'я кат се замисля, май се сещам кой ми забърса калника на паркинга пред блока миналата есен. Аз вече го пребоядисах, ама може ли да сигнализирам КАТ за инцидента и да си търся правата?
Има си ясни правила и задължения за участниците в ПТП, разписани в ЗДвП и правилника към него. Нито едно от тях не е спазено, така че шанса е точно никакъв.
И такива "пресещания" за инциденти отпреди месеци и години не знам защо, ма ми навяват едни съмнения за изнудване... каква е причината това да се прави на този късен етап? КАТ се вика, за да се издаде документ, с който да може да се приберат едни пари от застраховката на виновника. Мен лично като ме омачкат не ми дреме особено дали виновника ще му съставят акт и ще го глобят. Аз искам да ми бъдат възстановени щетите по МПС-то. Дали ще ми ги плати застрахователя, или виновника, ми е все тая. Даже бих казал, че в момента на ПТП-то виновника често е по-щедър от застрахователя
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:Даже бих казал, че в момента на ПТП-то виновника често е по-щедър от застрахователя
Да, особено ако има малко алкохолец в кръвта - тогава определено става по-щедър от застрахователя.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
до-student_pravo пито платено
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|