начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

НК чл. 66, ал. 4

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НК чл. 66, ал. 4

Мнениеот gotto » 21 Юни 2010, 21:14

Здравейте,

имам 6 месеца на 3 години условно за шофиране с над 1.2 промила. Чета НК в момента и гледам чл. 66, ал.4 която гласи:

"(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., доп., бр. 75 от 2006 г.) През изпитателния срок осъденият е длъжен да работи или да учи, освен ако е задължен да се лекува."

Аз съм трудово ангажиран. Трябва ли да представям пред някой документ за трудовата ми ангажираност или ще си правят сами справки? Или на практика тая алинея никой не я зачита?

Благодаря.
gotto
Нов потребител

Re: НК чл. 66, ал. 4

Мнениеот sunshine_75 » 21 Юни 2010, 21:58

Трябва единствено да не вършите престъпления през този срок...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Гост. » 22 Юни 2010, 00:13

:roll: С какво заслужихте такъв размер на наказанието?

Инак- за ал.4, май си е овехтяла до степен почти "мъртва" норма, ала си стои в НК заради лекуващите се.
Като се размислих- не виждам приложението и дори и за тях.
Някой колега би ли ми обяснил?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 22 Юни 2010, 09:20

А за това какво ще кажете:
Чл. 74. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Президентът може чрез помилване да опрости изцяло или отчасти наложеното наказание, а смъртното наказание, доживотния затвор без замяна и доживотния затвор - да опрости или замени.

Това също е почти "мъртва" норма! :D
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 22 Юни 2010, 09:47

Мдааа - смъртта им прилича :wink: ...
Що се отнася до ал. 4 на чл. 66: когато едно задължение не е скрепено със санкция, а също и с обективна възможност да бъде изпълнено (за конституционните трансформации от задължителен труд към право на труд от 1949 г. насам не ми се пише тук..) и контролирано, няма как да не бъде доведено до състояние на почти смърт... Иначе порових за практика, но не открих нищо, дори от времето, когато трудът беше дълг на всеки български гражданин по Конституция...
Що се отнася до чл. 74, там нещата ги виждам съвсем намясто... Имаме си още "смъртници", а и няма обективни гаранции, че например чужда държава няма да наложи смъртно наказание на български гражданин, което да доведе респективно до възможност и/или до необходимост от упражняване на президентски правомощия, в случай, че наказанието се търпи в РБ.
В този смисъл не бих поставила знак за равенство.
Дано не сме шашнали съвсем питащия :) - от къде тръгнахме, та къде стигнахме..
sunshine_75
Потребител

Назад към Наказателно право