начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

задържане за 24ч..

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

задържане за 24ч..

Мнениеот tedy_72 » 10 Юни 2010, 00:37

здравейте,навсякъде е писано,че задържания за 24ч е лишен само от правото му на свободно придвижване...
попадайки в ареста му се дава декларация,в която са изредени правото му на лекар,на адвокат и т.н.срещу които се полага подпис,че е информиран и запознат с това...
въпроса ми е как един задържан,може да изиска тези му права да се спазят реално...
факт е,че веднъж подписал се и попаднал в така наречената клетка,е невъзможно да отстоява кое да е от така наречените си права...
изхождайки от това,че само правото му на свободно придвижване е ограничено ,не би ли следвало задържания да има право лично да се обади на близките си и да ги информира за това което се случва с него?да поиска вода,храна и т.н. неща от които се нуждае в обикновеното си ежедневие....
полицейските служители оспорват правото на адвокат,обяснявайки,че след като не е повдигнато обвинение е излишно да се харчат пари за такъв...често се повдига и въпроса щом искаш адвокат значи си виновен/а....
редно ли е служителите да коментират както и да е,желанието за адвокат на задържания,и ако не,какво би следвало да се прави за да се пресече подобно отношение...
за всички е ясно,че в ареста случайно попадналите вероятно са 1%....и все пак,всеки е невинен до доказване на противното...и при вина,виновния си плаща дълга с присъдата издадена от съда...
не би трябвало служителите на МВР да нарушават правата ти залагайки,че си под стрес и не си наясно как да се защитаваш и отстояваш...
tedy_72
Нов потребител

Re: задържане за 24ч..

Мнениеот voltron » 10 Юни 2010, 09:20

Ако става въпрос за задържането по змвр/полицейско задържане/ може да се обжалва по реда на АПК, ако е влязла в сила. Може и за вреди да се претендира, ако е в единия процент :D . А за полицаите - те не са най - добри приятели на задържания :lol: за да се тревожат за разходите които ще направи или за душевното му състояние.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот street » 10 Юни 2010, 11:28

Няма пречка , да се обади, винаги му се дава тая възможност, няма пречка и пречка да си извика адвокат, има си телефонно обаждане може да прецени на кой ще се обади, аз проблем не виждам. Това ,че някой ти казва подпиши това не незначи че трябва. То си пише за какво е уведомен, най-лесно може да те пуснат ,ако кажеш че не си добре със здравето или ти е лошо ;) ,ама няма сега тука да казвам подробности :) все пак всичко се плаща ;)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот voltron » 10 Юни 2010, 13:53

И като каже, че сега получава удар и вижда светлината и трябва да го пуснат ли? Я се прегледай при психолог. Плаща се когато има за какво :lol: .

въпроса ми е как един задържан,може да изиска тези му права да се спазят реално...

Ся практически съвет - искай да говориш с "началника" и му обясни иканията си.
voltron
Потребител

Мнениеот tedy_72 » 10 Юни 2010, 14:24

въпроса ми не беше за пускането а за начин по който да успееш да изискаш правата които ти се полагат...
все пак се казва,че само правото на свободно придвижване ти е ограничено при задържане за 24ч....
по кой начин е възможно да се пресече прехвърлянето за малко по късно,правото ти на тел разговор,правото ти на храна,вода,на цигари и т.н....
тел разговор може ли да се приема като полу4ено право,ако служител на РПУ се обади на твой близък или имаш право лично да проведеш този разговор...
след като е ограничено само правото ти на свободно придвижване,кое ограничава броя разговори които имаш право да проведеш...след като имаш право на адвокат,кое дава право на служителите да коментират и отлагат възможноста ти да потърсиш такъв...кое допуска интерпретацията на търсенето на адвокат с наличието на вина...
питам,защото никой от нас не си знае правата и когато му се случи нещо не е способен да се защити...
аз тълкувам за себе си свободно този текс със запазването на всички останали права...което примерно би озна4авало,че един задържан има право да поиска храна която да заплати със свои пари,но това май не се случва,има право да говори от собствения си телефон с близък,с адвокат,но това не се случва,може да се изброява мисля още...факт е,че тр да говориш с всеки служител отделно и да просиш полагащото ти се право....и всеки те прехвърля на следващия и т.н...
за мен проблема със задържането ве4е е история без последствия,но осъзнах,че всъщност в полицията се държат с всеки абсолютно безцеремонно...облечени във власт се изживяват като недосегаеми и абсолютни властници на положението....
tedy_72
Нов потребител

Мнениеот voltron » 10 Юни 2010, 14:28

Кетъринг ли да ти дават или пица да си поръчаш. Казах ти практически съвет - търси началника, ако смяташ, че са ти нарушени правата :? . Има и "вътрешен" правилник какво можеш и какво не. Все пак основната цел е да се предотврати престъпление, разкрие и т.н. Достъп до скайп не искаш ли.
voltron
Потребител

Мнениеот tedy_72 » 10 Юни 2010, 15:06

не бях дочела целия пост и практическия съвет ми убягна.... :)
не става и въпрос за кетъринг,а за това,че няма от къде да имаш вода,когато никой не знае къде си и да ти донесе...
намирането на началника ми се струва би било точно толкова трудно както и получаването на другите права...
обикновено търсим информация "след това"...и не се налага да я ползваме по4ти никога..но не е лошо човек да знае....
tedy_72
Нов потребител

Мнениеот voltron » 10 Юни 2010, 15:51

И аз не съм чел повече от 5 думи от вашия, ама се ориентирах.
Има и апокалипстични книги като "никой не може да те защити от полицията", ама не е така :D . Просто трябва да си мнооого тъп да си помислиш, че съвет даден от полицай в такава ситуация защитава твоите интереси. Тогава човека има мнооого по - голям проблем в личен план от стоене 24 ч. в "клетка"
voltron
Потребител

Мнениеот nksuccess » 10 Юни 2010, 18:17

Погледнете си http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135627067 след чл.240
nksuccess
Потребител

Мнениеот voltron » 10 Юни 2010, 19:09

Ти праиш ли разлика м/у ПАМ и нещо по НПК :? . Аматьор си.
Tи си погледни чл. 1 и се скрий 8) .
voltron
Потребител

Назад към Наказателно право