начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

до кога е възможно изменение на обвинението?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

до кога е възможно изменение на обвинението?

Мнениеот d_nikolova » 24 Юли 2009, 17:22

Колеги, някъде сред въпросите или казусите за адвокатските изпити имаше въпрос от рода: "Изменение на обвинението е възможно до
а/ само на първа инстанция
б/ на първа и втора инстанция
в/ във всяко положение на наказателното производство
Възпроизвеждам го по памет, защото въпреки упоритото търсене, не можах да го намеря къде и как точно е формулиран въпросът...Извинявам се.
Според мен отговорът е : само на първа инстанция, защото според елементарната ми логика, по някой от другите начини би се накърнило правото на защита на обвиняемия, което нали пък е съществено процесуално нарушение и би се нарушило триинстанционното производство. :)
Простете за невежеството. Предварително благодаря.
d_nikolova
Младши потребител

Re: до кога е възможно изменение на обвинението?

Мнениеот system » 24 Юли 2009, 23:36

Изменение на обвинението се допуска до приключване на съдебното следствие в първата инстанция – мисля, че чл. 287 от НПК. Във въззивната инстанция е изключено, с оглед предмета на въззивната проверка (която в нашия НПК не е съвсем въззивна, но това е друга тема) – въззивната инстанция проверява правилноста на невлязлата в сила присъда. Дори когато се произнася по същество – с отмяна на присъдата и постановяване на нова присъда или с изменение на първоинстанционната присъда, въззивната инстанция не може да излезе извън рамките на първоинстанционната присъда. Затова изменение на обвинението пред въззивната инстанция е поначало недопустимо.
Само за сведение, ако се натъкнете на по-стари учебници или монографии: старият НПК допускаше изменение на обвинението и на досъдебното производство – мисля че беше чл. 212 от НПК (отм), но не съм сигурен. Това беше така, защото според стария НПК се приемаше, че повдигането на обвинението става с привличането на лицето като обвиняем – чл. 207 от НПК (отм). Затова имаше и отделна норма за „изменение на обвинението” в ДП. Сега обаче повдигането на обвинението става с обвинителния акт. Затова „новото привличане като обвиняем”, което съществува като процесуално действие в досъдебното производство по действащия НПК, (поне формално) не е „изменение на обвинението”.
Авторът на настоящото си запазва правото да напише някоя глупост, с оглед температурите днес – все още е над 30 ° С, въпреки че наближава полунощ.
Сега отивам да спя. Лека нощ на всички ! Утре ще се обвиняваме :D .
system
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 25 Юли 2009, 14:18

system написа:Затова „новото привличане като обвиняем”, което съществува като процесуално действие в досъдебното производство по действащия НПК, (поне формално) не е „изменение на обвинението”.

А според Чинова е точно това ...
пък и напоследък обвинителните актова са кът ...
marek972
Потребител

Мнениеот system » 25 Юли 2009, 14:25

marek972 написа:
system написа:Затова „новото привличане като обвиняем”, което съществува като процесуално действие в досъдебното производство по действащия НПК, (поне формално) не е „изменение на обвинението”.

А според Чинова е точно това ...
пък и напоследък обвинителните актова са кът ...

Да, според стария НПК.
Може да се измени само повдигнато обвинение. Обвинението се повдига (според действащия НПК) с обвинителния акт, а не с постановлението за привличане като обвиняем.
system
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 25 Юли 2009, 15:02

Не, според нея по новия НПК "новото привличане като обвиняем"
заменя староро "изменение на обвинението" , все пак тя е участвала в мисленето му ..
marek972
Потребител

Мнениеот d_nikolova » 28 Юли 2009, 20:35

Значи, колеги :) ,благодаря че отново се опитвате да помогнете. Много.
Последно това, което разбрах със сигурност и мога да обобщя - а пък ако греша, разчитам на вас да ме оборите, като се обосновете...:
Обвинението може да се повдигне с първото действие на разследващият орган срещу лицето, от който момент той вече "получава" статута си на обвиняем - сп. чл.219 ал. 1 и ал. 2 НПК, като разликата е само в това дали първо се съставя акта на първото действие за разследване и после се докладва на прокурора по ал.2 на чл. 219 НПК или обратно: по чл.1 на ал. 219 НПК: "Когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от ОХ и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, РО докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на съответно постановление" /Това като прелюдия/
Звучи ми логично твърдението на marek972, че новото привличане на обвиняемия по чл. 225 НПК в досъдебното производство по същество е "изменение" на обвинението защото включва 4 възможни изменения: "...1. се разкрият основания за по-тежко наказуемо престъпление или
2. съществено се изменят фактическите обстоятелства или
3. се налага да се включат нови престъпления или
4. да се привлекат нови лица...
разследващият орган докладва на прокурора и извършва ново привличане на обвиняемия" . Относно забележката на колегата system, че изменението на обвинението се извършва с нов обвинителен акт, а не с постановление - нямам опит, звучи ми логично, но не съм сигурна.
В крайна сметка обаче конкретен кратък отговор на въпроса "до кога" е възможно изменение на обвинението в наказателното производство мисля, че трябва да приемем отговора на system от самото начало - чл. 287 НПК
Изменение на обвинението се допуска до приключване на съдебното следствие в първата инстанция – мисля, че чл. 287 от НПК. Във въззивната инстанция е изключено, с оглед предмета на въззивната проверка (която в нашия НПК не е съвсем въззивна, но това е друга тема) – въззивната инстанция проверява правилноста на невлязлата в сила присъда. Дори когато се произнася по същество – с отмяна на присъдата и постановяване на нова присъда или с изменение на първоинстанционната присъда, въззивната инстанция не може да излезе извън рамките на първоинстанционната присъда. Затова изменение на обвинението пред въззивната инстанция е поначало недопустимо.
както е и по авторското заглавие над чл. 287 НПК на сборника на "СИБИ", с който разполагам.
Но редно е да благодаря и на колегата marek972, че ми обърна внимание на чл. 225 НПК, който май ми беше убегнал.
d_nikolova
Младши потребител

Мнениеот manol26 » 28 Окт 2012, 09:52

Относно изменение на обвинението, не е изключено това да стане и във въззивната интстанция. Чл. 287 НИ КАЗВА КАК И КОГА СЕ АСЪЩЕСТВЯВА. Може да стане при провеждане на съдебното следстви и в двете инстанции. Няма изрична забрана за това. Освен това чл.317 е една препращаща норма именно към правилата на съдебното производство в първата инстанция. Възможен е такав сценарии, в който се налага изменение на обвинението и то е правомощие на прокурора. Изменението е в резултат на новооткрити обстоятелства , които на са били известни до този моминт. Това е възможно като хипотеза.
manol26
Нов потребител

Назад към Наказателно право