начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Голям проблем!Моля помагайте!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Голям проблем!Моля помагайте!

Мнениеот xploda » 28 Сеп 2008, 21:37

Първо да кажа, че ако темата не е за този раздел нека модераторите я преместят, където е необходимо.
По същество-изправен съм пред следния проблем/ситуация.Януари месец тази година претърпях катастрофа с личнич си автомомобил-Голф 3,1.8 90 к.с.,1991-ва година (защо съм толкова детайлен ще разберете малко по-надолу).Колата нямаше автокаско.Оставих я в проблемния (впоследствие) сервиз и със собственика се договорихме устно да я оправи за около 1000 лв.Тук е мястото да кажа, че удара беше челен, като двата калника и бронята трябваше да се сменят, предният капак беше здрав.Та за тези 3 неща се договорихме да ги оправи за около 1000 лв. плюс минус "някой друг лев" по неговите думи.Впоследствие след около месец въпросния собственик ми поиска "някакви пари за да започне" ремонта, което ме учуди малко-в смисъл не е ли нормално първо да ти оправят колата и накрая да плащаш.Както и да е, дадох 500 "капаро" като в замяна получих хвърчащ лист с подпис, който "доказва" че съм дал някакви пари.И така днеска утре чакам да оправят колата.Провеждам стотици обаждания, като вместо да чуя колата е почти готова ми се сервира, че са възникнали и други проблеми по колата-например трябвало да се завари "малко" скоростната кутия, трябвало ново предно стъкло щото това било пукнато-реално погледнато когато я оставих стъклото си беше цялото непокътнато без каквито и да било пукнатини,ама те били "навътре" надолу под черната пластмаса в основата затова "не съм го бил видял".Както и да е продължавам аз да чакам да я оправят колата.Вече е май месец и на мен ми се съобщава, че ремонта ще излезе "малко по-скъп" от първоначалните сметки.Викам си добре 200-300 лв. отгоре може да е.И така си чакам аз да ми оправят колицата...до онзи ден.Колата беше готова на 23-ти септември т.е. преди няколко дена и отивам "да си я взема" и...леле мале-"дай още 1500 лв.".Викам МОЛЯ?"Ами така и така сега тва било онова било целия ремонт ти е около 2000+ лв,като извадим 500-те дет си ми дал остават още 1500 и нещо да ми даваш" ми вика собственика.Естествено аз нямах толкова и му казвам да му дам 200-300 лв.сега и да му давам всеки месец по някой лев, защото няма как да му извадя 1500+ лева накуп.Последваха високи тонове на разговор и си тръгнах без колата.Просто не ми я върна.Каква му била гаранцията, че ще му плащам и т.н.Конкретно за цялата дандания оплакването ми е, че ме задържаха 8 месеца за ремонт на една предница (и то не основен ремонт) и на всичкото отгоре ми иска безумно много пари за въпросния ремонт.Искам да подчертая,че колата си беше лъскава в смисъл запазена без ръжда,а сега онзи ден когато отидох да я прибирам уж,имаше ръжда по цялата дясна страна на автомобила.При въпросното договаряне, за което споменах в началото се бяхме разбрали да оправят всичко,което е повредено.Впоследствие преди да отида да я взимам ми поискаха акумулатор,щото "нямала и я палели с техен".Допълнително да съм си носел джанта щото едната била тотално повредена и трябвало нова, като за джантата и акумулатора трябваше пак аз да се бръкна.Какво е станало с предния акумулатор не получих обяснение.Та аз тази кола я взех за 2000 лв. миналата година.Сега 2000 лв. за ремонт ми се струва абсурдно.Питането ми към Вас е мога ли да направя нещо, каквото и да е за да си върна колата или пък нещо за да не плащам тази огромна за мен цифра.В смисъл имат ли право да я задържат така?Какво да се направи, към кого да се обърна да се понижи по някакъв начин цената на ремонта на тази кола?Благодаря предварително на всички!
xploda
Младши потребител

Re: Голям проблем!Моля помагайте!

Мнениеот bocman__ » 28 Сеп 2008, 22:33

жалба в полицията от собственика на автомобила или упълномощен от него ползвател за да си вземеш колата и за друг път ще знаеш да не ходиш по такива гаражни сервизи
bocman__
Младши потребител

Мнениеот xploda » 28 Сеп 2008, 22:42

Ако може малко да разясниш.Само с жалба ще стане ли?За парите кой ще се разпореди кой колко ще плаща?
xploda
Младши потребител

Мнениеот centara » 28 Сеп 2008, 22:45

Според мен здраво си я загазил. Нямаш никакви доказателства за това, което твърдиш. А той е упражнил право на задържане. Пробвай да оспориш това, което той твърди че е ремонтирал било, че нищо не е направил, било че не е било нужно, като през цялото време изтъкваш ръждата и всички други дефекти, които преди ги е нямало. Изисквай документи! Каква част е сложил, серийния и номер, къде е старата част (тя си е твоя и можеш да си я искаш) и пр. Бъди настъпателен, но не агресивен. Ако усетиш, че се разколебава, веднага го заплаши, че ще се оплачеш в полицията, че е измамник. Ако почне да мрънка и да се оправдава, му предложи да забравите за всичко, като му дадеш съгласно първоначалната уговорка 500 лв + още 200-300. Всичко зависи от това как ще разиграеш сценката. Можеш да вземеш и приятел със себе си. Така ще се чувстваш по-уверен, но в никакъв случай не го заплашвайте физически. Жалбата в полицията едва ли ще помогне, но не мисля и че ще навреди.
Успех и по-внимателно следващия път! :wink:
centara
Младши потребител

Мнениеот xploda » 29 Сеп 2008, 20:39

Малко ъпдейти от днес :)
Допитах се и до една местна адвокатка, семейна позната. Жената каза нищо не може да се направи понеже уговорки това онова всичко е било устно. Нямаш договор да докажеш черно на бяло какво е било как е било. Самата оценка на ремонта и труда трябвало да се извърши от вещо лице. Познаваме такова вещо лице, който е специализиран точно в автокатастрофи, ремонти и пр. Но не можело да се издейства съдебното му призоваване. Адвокатката вика можеш да го вземеш със себе си да види наистина кое е направено, кое е ново кое не и така. Оттам нататък трябвало да се преговаря наново със собсвеника-както казах по-рано-мисия невъзможна. Нарочно не ходих в полицията за жалба понеже нашите супер компетентни полицаи само щяха да се подиграят със ситуацията и никой нямаше да ми обърне внимание. Сутринта се обади собственика на сервиза и ми вика "К'о ше прайм" викам не знам ти кажи. След няколко "ми аз не знам ти кажи" между двамата му казах щом не ми я даваш да я карам намери купувач да я вземе за 3500. Ти си вземаш 1500 аз останалото. Отначало каза ОК. След няколко часа обаче се обади и вика "натискат ма за пари, намери ми 1500 лв. идвай и си зимай колата и да се оправяме поживо поздраво докат не е станала работата грозна и гадна и "кървава" и т.н.". Викам му посмъртно не мога да ти изкарам 1500 лв. и да ти ги тръшна на масата. Варианти с кредити разни евролийзи джет мет кредити, предложени от негова страна също не ми допадат. Та човека вика гледай да намериш тез пари тука до 30-40 дена че не знам. Викам ко не знаеш. Абе намери парите идвай и си зимай колата и толкоз. На въпроса с ръждите ми обясни че така ставало то. Всяка кола като влезела в гараж след катастрожа и ръждясвала. Адвокатката каза, че по легален т.е. съдебен начин нищо не може да се направи и ми каза off the record да измисля да я взема някакси и после да му мисля какво да правя. Един вид с груба сила да си я взема каза. Аз този вариант също го мислех още онзи ден обаче става много сложна работата и всичко за една кола ми се струва безсмислено.
P.S. Какво може да е наказанието за евентуално насилствено придобиване на колата от моя страна :roll: ?
xploda
Младши потребител

Мнениеот bocman__ » 30 Сеп 2008, 00:31

тук можеш да си плещиш глупости колкото си искаш и щом казваш, че уговорката ви е само устна какъв е проблема ? Начините да си вземеш колата е или като си платиш или с жалба в полицията стига колата да е твоя собственост или на някои твой човек. А той после може да си търси парите по частно-съдебен път там вече е въпрос на доказване. Тия устни договорки и хвърчащи листове никои съд няма да ги признае като доказателсво.
bocman__
Младши потребител

Мнениеот vetre » 01 Окт 2008, 21:32

какво да разбирам за 2 калника,броня и 2 фара предполагам ти иска 2 бона?
ти що не го попиташ чувал ли е за молотовки, ама не камионите
vetre
Потребител

Мнениеот xploda » 03 Окт 2008, 21:08

Ами правилно си разбрал.Аз поразпитах малко.Оказа се, че въпросния собственик на сервиза плащал по 8-10 бона всеки месец понеже две от братовчедките му го прецакали нещо много яко и сега човека гледа набарзо да си върне дълговете.Тази седмица всеки ден ми звъни "ко става намери ли парите до неделя да си ми ги донесъл и т.н.".Единия път даже се изнервих супер много и се псувахме взаимно сигурно 5 минути.Постави ми ултиматум, че ако не съм намерел парите (всичките) до неделя "най-късно" щял да хване щангата и да почва с нея по колата.И тука аз вече запалих както трябва дет са казва.Затворих му.След около час звънна видимо малко по-успокоен и ми вика "до неделя ако не получа парите почвам да свалям от колата всичко което съм слагал-броня,фарове и калници".Ходих в полицията да подам уж жалба.С две думи нямам думи,с една хич.Абе как може такова отношение направо ме изкарват извън нерви тез смотаните куки.Извинявам се ако сред вас има полицаи,ама то бива бива ма чак пък толкоз.Отивам аз да подавам жалба и единия простак ми вика "абе ква жалба кви пет лева,да си се научил да караш и да не си се блъскал,щом трябва да се плаща ще плащаш".Абе викам вие наред ли сте-то по тази логика оня ше каже дай 5 бона и аз тряаа ги дам тъй ли?И другата кука се вкючва "ти ся на интересен ли са прайш,да не го отнесеш ей ся набарзо".Викам си на акъла ма*ка ви смотана.Сложиха по една кирлива фуражка и се мислят едва ли не за богове.С триста зора накарах да извикат началника и срам не срам обяснявам на човека каква е ситуацията.И той ми обяснява "виж ко момче подай жалба щом искаш,но ние колата или парите не можем да ти върнем".Викам аз пари мари не ща,колата си искам.И оня продължава и ми вика е ясно ама ние нищо не можем да напраим,направи една жалба дет та заплашва вика ние ше го предупредим и тва е.Нататък трябва да се уреждате по лично правен път или нещо такоз беше.Бях крайно изнервен за да му слушам глупостите.Питах пак адвокатката си за този лично правен път ли там както се води,но жената ми вика нали ти казах нямаш нищо черно на бяло за да докажеш.Викам ОК,остави.С един авер мислим едни неща ама те май по-скоро стават само по филмите.В смисъл той даде идея да използваме акта от катастрофата.Вика там нали пише горе долу какво и е потрошено на колата.Пък аз мисля ако може по някакъв начин да се извадят някаккви справки от телефонните разговорите между двамата,защото там ясно може да се чуе примерно че сме се разбрали за по-малко пари.Но както казах може би това само по филмите става.Не знам просто какво да правя.В задънена улица съм.Дано го прочетат това повече хора, да им послужи един вид като пример, да не повтарят мойта грешка.
btw-благодаря на всички които си направиха труда да отговорят.
xploda
Младши потребител

Мнениеот law5858 » 03 Окт 2008, 21:27

Като ти се правят на интересни полицаите,им кажи ,че ще подажаш жалба и срещу тях. Ако началника ти казва ние нищо не можем да направим, отиваш в прокуратурата и там пускаш жалба , даже е по добре да я пуснеш направо в прокуратурата, но не за това че сте за разбирали за едни пари, а те излизат съвсем други, а за това че онзи ти задържа колата. Айде, успех и после да кажеш как се е развило всичко.
law5858
Младши потребител

Мнениеот bocman__ » 04 Окт 2008, 04:17

ох тоя Перник и тия луди голфари :)

До Началникът на
РУМВР гр....

ЖАЛБА

от............
ЕГН:....... живущ на адрес.........

На дата..... около часа..... закарах личният си автомобил марка..... модел.... цвят..... с регистрационен номер........... в автосервиз име.... находящ се на адрес.... След профилактичен оглед монтиорът ми каза, че ремонтът ще струва.... 500 лв който аз трябва да депозирам предварително. Парите дадох в присъствието на лицето име..... живущ на адрес... След известен период от време монтиорът отказа да ми предаде автомобила. Прилагам следните доказателсва за сабственост: копие на регистрационен талон

дата:.... с уважение:.............
гр....... (подпис)

примерна жалба толкова ли е сложно ? и разбира се я подаваш с входящ номер, а както ти казаха и в по горен пост същата с малко преправки и до районна прокуратура
bocman__
Младши потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 05 Окт 2008, 17:38

Интересна тема сте заформили, но защо никой не обясни на голфаджията какво ще стане като призоват майстора и тай заяви, че е извършил ремонт на колата и възложителят отказва да го плати и че това е единствената причина да държи автомобила?

Какво ли ще реши прокурорът при тия данни - ще откаже да образува дело срещу майстора с мотив, че между тях има договор и да си решават проблема по клаузите му...
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот vetre » 05 Окт 2008, 19:34

те ремонтите че са скъпи,скъпи са.на мен като ми казаха за една драскотина
че ще ми струва 80 лв да я боядисат,направо се отказах.
ама за 2 калника,които са на болтове ,броня на болтове и щипки
и два фара 2 бона са множко.максимум 1000лв ми се струва това
пък и стъклото-кой му е казал да го сменя,изобщо те стъклата са
малко специални и не всеки може да ги сменя.има нещо гнило
лошото е че няма ефективно решение на проблема-явно се действа
от позиция на силата
vetre
Потребител

Мнениеот bocman__ » 05 Окт 2008, 23:16

именно единият ще казва "той неми плати цялата сума дължи ми още еди колко си" другият ще казва "аз му платих цялата сума" и така нищо не може да се докаже с тия устни договорки и хвърчащи листове
bocman__
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 05 Окт 2008, 23:23

Аз пък не мога да разбера хората, които си мислят, че полицията е длъжна / или пък че може/ да разреши всичките им проблеми. И дори да са наясно, че трябва да се обърнат за решаване на проблема су другаде / съд, РИОКОЗ, РДНСК, НОИ, .../ винаги решават, че "няма да навреди" да пуснат и една жалбичка в полицията... Така ... за респект и тежест. :shock:

Полицията се занимава с охрана на обществения ред и противодействие на ПРЕСТЪПНОСТТА и НЕ Е ПЕНКИЛЕР. В Република България има съдебна система, и именно тя решава правните спорове между гражданите. Хубава, лоша, бърза, бавна - каквато такава ! Съдът е органът, който е компетентен да вземе отношение по казуса на питащия.

xploda, "Простакът - кука" сложил фуражка, и мислещ се за господ, много правилно Ви е обяснил, че в случая органите на МВР, могат единствено да предупредят писмено лицето да не отправя заплахи спрямо Вас. Също така, наред с глупостите, за които сте бил твърде изнервен да слушате, куката-простак, вероятно Ви е обяснил, че казусът е от гражданско-правен ( а не от лично-правен ) характер.

Това преведено на разбираем за Вас език, ще рече, че можете да търсите правата си, като ангажирате адвокат и (или лично) подадете искова молба В СЪДА, пред когото ще трябва да защитите и докажете твърденията, на които се опира молабта Ви. ЕДВА след като съдът се произнесе по въпроса, евентуално във ваша полза и ако лицето откаже да ви върне автомобила доброволно, ЕДВА ТОГАВА полицията има право да се намеси, за да съдейства за изпълнението на съдебното решение.

Това, че на Вас, или на Вашият адвокат не му се занимава със съдебно дело, или пък, че сам сте се поставил в положение да нямате изгледи за успех в делото - СИ Е ВАШ ПРОБЛЕМ, и куките-простаци нямат никакво касателство към него.

Куките-простаци, уважаеми xploda, се занимават с охрана на обществения ред, предотвратяване, разкриване и пресичане на ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Не с решаване на граждански дела, и защита на потребителите. :shock: Също така, не издаваме разрешителни или забрани за строеж, не регистрираме фирми, не ремонтираме запушени канали, и не предлагаме бояджийски услуги. Полицията има право да върши само това, което е надлежно разписано в ЗАКОНА.

Чудя се Вие, ако отидете в аптека и кажете да Ви направят пломба на горен трети ляв зъб, какво ли ще Ви отговори фармацефтът ?
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот vetre » 08 Окт 2008, 22:24

ех,инспекторе,ако "куките" си вършеха тези работи дето описвате,
щяхме да сме на по-добро дередже,ама като гледам гледат да си
изтикат смяната и евентуално да изпълнят плана си по глоби.
спомнете си случаите с ламборджинито на светофара в софия и
полицая дето нищо не прави,а стоичковия буркан?даже не го глобиха.
vetre
Потребител

Мнениеот xploda » 10 Окт 2008, 17:57

Inspector_MBP инспектор ли си какъв си не те знам,пък и ми е се тая понеже всички "сини" сте един дол дренки.Както и да е.Виж сега мъжки.Пуснах жалба понеже колегите от форума ме посъветваха,като както те казаха може и да не ти върнат колата,но пък и няма да навреди.Значи щом имам право и възможност да го направя го правя.Вие сте длъжни да обърнете внимание на проблема.Това ви е работата.
"Гражданско-правен,а не лично-правен"-е не запомних точно какво ми каза куката,а и в крайна сметка не съставяме някакви официални документи,че да сме 100% точни.Ако ще се поправяме да поправя набързо една твоя грешка-не се произнася пенкилер,а пейнкилър.
Другото което е-не е нужно да ми обясняваш на "разбираем за мен език" кое какво означавало.Достатъчно съм образован и грамотен и ако тръгнем да се мерим кой колко знае повярвай ми ще загубиш осезаемо.
"На мене или адвокатът ми не ни се занимавало с дела"-мислех да заведа дело,но след като нямаме нищо черно на бяло-разбирай договор и пр.,нямало смисъл да започваме каквото и да било дело.Питах трима адвокати,за всеки случай,всички до един бяха на това мнение и се отказах да завеждам дело.
Постът ти е крайно безсмислен според мен.В някой друг форум подобно мнение се води спам,даже на места се трият от модераторите на форума.В смисъл такъв не казваш нищо съществено по темата и само въртиш и усукваш около куката-простак,за какво всъщност отговаря полицията в България бла бла бла.Сега,разбирам че си раздразнен или ядосан,един вид част от предния ми пост те е жегнал,обаче виж сега-първото което е куките за мен винаги са били,са и ще продължават да бъдат едни от най-най-най-негативните(да не използвам сега народни думи,че още повече ще се обидиш) персонажи в България.Но,това е лично мое мнение и никой няма правото да го оспорва още по-малко да се опитва да го промени и още по-малко пък въпросния някой да е представител на проблемната раса (визирам теб).Хората са го казали отдавна-кръгла шапка кръгъл мозък.Факта че мойто мнение за тебе и събратята ти по професия не ти харесва си е лично твой проблем.
Сега ако седнем да приказваме кой какво как трябва да направи в тази държава има да приказваме с дни и в крайна сметка пак ще се окаже че не сте си свършили работата (не че изобщо някой някога я е свършвал де,ама това е друга тема на разговор).
Така че занапред се въздържай от други подобни на предния ти постове,защото просто няма смисъл.Ако имаш нещо да ми кажеш си има ЛС за тази работа,а не да пишеш излишни неща в темата.
xploda
Младши потребител

Мнениеот RinTimTim » 10 Окт 2008, 18:48

Хахаха, експлода ли си, къв си, не те знам, обаче както си много образован и грамотен, така си се оставил елементарно да те извози някакъв автотенекеджия, който сигурно също въобще не ти е на нивото :lol:

Това е първото несъответствие.

А второто е - след като от куките според тебе нищо не става, що ходиш да се жалваш при тях? :lol:
RinTimTim
Потребител

Мнениеот bocman__ » 10 Окт 2008, 19:38

хаха тоя наистина е някъв "образован" балък и с тоя голф... се поуля колко хора ти казаха какъв е начинът, но ти продължаваш да си пишеш глупостите. След като не си доволен от отговора на местното РПУ има и по горна инстанция. До инспектора... не си напълно прав... имал съм случай подобен не с кола, с лаптоп който по себестойност е доста над тоя голф, та районният инспектор или както са по известни кварталия го взема. Естествено сега водим дело, но... нито аз нито ответника можем да докажем нещо понеже имахме сключен устен договор...
bocman__
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 10 Окт 2008, 21:00

bocman__ написа:До инспектора... не си напълно прав... имал съм случай подобен не с кола, с лаптоп който по себестойност е доста над тоя голф, та районният инспектор или както са по известни кварталия го взема.

Да ме прощавате, но считам че в случая съм напълно прав. За казуса, който Вие споменавате, според мен има всико на всичко - три варианта.

1. Цитираният от Вас случай - като житейска ситуация може да е подобен, но да се различава съществено в юридически аспект, от казуса представен от г-н "експлода". Друг е въпросът, дали Вие можете да прецените евентуално съществуването на такава разлика.
2. След разговора с РИ, този който е държал лаптопа, по собствена подбуда е решил да го върне и за това е използвал "посредничеството" на РИ. :D
3. Районният инспектор, в желанието си да помогне на жалбоподателя е превишил властта си, което го излага на опасност, от него да бъде търсена съответнста юридическа отговорност.

Накрая искам да Ви помоля да не давате съвети нахората, без да сте сигурен в тях. В медицината има едно основно правило, което важи и за правото - Primum non nocere ( Първо не вреди !).

xploda написа:Пуснах жалба понеже колегите от форума ме посъветваха,като както те казаха може и да не ти върнат колата,но пък и няма да навреди.Значи щом имам право и възможност да го направя го правя.Вие сте длъжни да обърнете внимание на проблема.Това ви е работата.

Млади приятелю, кои са Вашите "колеги" в този форум ??? :roll:
Иначе, не мога да се въздържа да Ви питам, ако Вашата приятелка не желае доброволно, да хммм... да кажем, "да извърши действия на полово удовлетворение спрямо Вас", Вие пак ли ще пуснете жалба в полицията, защото "са длъжни да ви разрешат проблема" ? :D
Имате право и възможност... Пък и ако не помогне, няма да навреди! :lol:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот marek972 » 10 Окт 2008, 22:25

До модератора на този форум,
"Колегата" xploda" си позволява доста сериозни обиди към един от многоуважаваните членове на форума, а и не само към него.
Ще ви бъда много благодарен ако изтриете това мнение.
marek972
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право