- Дата и час: 30 Ное 2024, 02:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СЛАМКА за образуване на наказателно производство????
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
СЛАМКА за образуване на наказателно производство????
Колеги никога не съм се занимавал с наказателно след университета, в Сиелаta-процедури имало сламка за такава молба / не че е кой знае каква академия /, но я нямам и не ми се тепърва твори в непознати поля.
Помогнете! H E L P !!!!!!!
Зная ,че не аз - а покуратурата ще дава квалификации и прави разследване , .....става дума за общоопасно стопанско престъпление и документна измама по чл. 212 НК МНОГО МЕРСИ НА ПОМОГНАЛИТЕ !!!!!!
Помогнете! H E L P !!!!!!!
Зная ,че не аз - а покуратурата ще дава квалификации и прави разследване , .....става дума за общоопасно стопанско престъпление и документна измама по чл. 212 НК МНОГО МЕРСИ НА ПОМОГНАЛИТЕ !!!!!!
- младежа
Re: СЛАМКА за образуване на наказателно производство????
След като става въпрос за престъпление, което се преследва по общия ред, то тогава е необходимо да напишеш една жалба до съответната прокуратура, в която кратко и ясно да опишеш фактическата обстановка. Не е желателно да правиш квалификация на деянието. Достатъчно е да сезираш прокурора, оттам на татък той служебно извършва действията. Ще си позволя да ти дам едно съветче, нещо което и мен ме посъветва един прокурор по време на стажът му преди години: Завършвайки жалбата си използвай следното изречение или нещо подобно "Моля, да разпоредите проверка по случая и ако се установи, че е налице извършено престъпление, да предприемете необходимите процесуални действия." Защото ако си по-директен, могат да се извъртят нещата срещу жалбоподателя и той да отговаря за набеждаване.
- shveda
- Потребител
До прокуратурата се пише не жалба, а писмено съобщение по чл.185-НПК за престъпление. shveda е прав досежно изложението, но няма да отговаряш за набеждаване, а за това, че си осъществил от обективна и субективна страна елементите на състава на НАБЕДЯВАНЕТО.
- bgjurist
- Потребител
За да сме по точни- материята е уредена в чл.186-188 от НПК. Няма значение как ще "се казва" съобщението ти, но обикновено е прието да бъде жалба или тъжба. Извинявам се, че съм написал набеждаване, колегата е прав, че е набедяване. Но когато бързаш става така. Чл. 185 от НПК е отменен ДВ бр.50/2003 г.
- shveda
- Потребител
Колеги, и при мене стават грешки - знам много добре кога е отменен чл.185-НПК, а ето, че съм го написал.
- bgjurist
- Потребител
Нищо Жельо, няма значение, на адвокатите, които се занимават с наказателни дела им е простено да не помнят (или да не знаят) последните промени в НПК. Знам и за други такива случаи....
- Без значение
колеги,няма значение заглавието на изложението,важно е съдържанието в случаите когато се касае за престъпление от общ характер.За да сте гарантирани
срещу евентуално повдигане на обвинение по чл.286 НК, не сочете имена,а искай
те образуване на предварително производство срещу нейзвестен автор/при въз
можност/.Когато става реч за престъпление от частен характер,то тогва заглавието
е "Тъжба".въпроса ми е при евентуално оправдателна присъда по НЧХД тъжите
ля изпрпавен ли е пред опасността да му се вмени престъпление по чл.286 НК ?
срещу евентуално повдигане на обвинение по чл.286 НК, не сочете имена,а искай
те образуване на предварително производство срещу нейзвестен автор/при въз
можност/.Когато става реч за престъпление от частен характер,то тогва заглавието
е "Тъжба".въпроса ми е при евентуално оправдателна присъда по НЧХД тъжите
ля изпрпавен ли е пред опасността да му се вмени престъпление по чл.286 НК ?
- ipon
- Потребител
Без претенция за меродавност, но мисля, че може. Разсъждавам така: налице е надлежен орган на властта - Съдът, ако е налице и знание, че подсъдимият е невинен или респ. са представени неистински доказателства, то защо да не е съставомерно? Още повече при хипотезата на ал. 2 на същия член- когато вече е привлечен към наказателна отговорност. Разбира се трябва да се прецени много внимателно. Не съм срещал практика по този въпрос.
- shveda
- Потребител
shved при чл. 286 НК се иска набедяващия да знае че си невинен, докато по чл.147 от НК е достатъчно да ти препише престъпление. мисълта ми е че и по този текст можеш да попаднеш.
- volodqj
Това за финала на жалбата, тъжбата сигнала и т.н. е добро щото наистина могат да извъртят нещата.
- volodqj
По принцип би могъл да попаднеш в тази хипотеза, но в конкретния случай ставаше въпрос, че жалбата ще бъде адресирана до надлежен орган на власт - Прокуратура или МВР.
- shveda
- Потребител
МЕРСИ на всички, но ........работата е ,че исках да е не само СИГМАЛ,МОЛБА ЗА проверка/ май отпаднаха предварителните проверки-?
Сега не е ли добре забравеното: "Да образувате наказателно производство и ако установите извършено престъпление да повдигнете обвинение, като......" ???
Така добре ли е???
Сега не е ли добре забравеното: "Да образувате наказателно производство и ако установите извършено престъпление да повдигнете обвинение, като......" ???
Така добре ли е???
- младежа
Колега, шведа е прав...предварителни проверки продължават да се вършат за вичко. И послушай съвета за финалната формулировка- безценна е, това ти го казвам ,като бивш прокурор и настоящ адвокат. Адресирай до прокуратурата - няма значение как ще го озаглавиш, важно е да изложиш фактите, не могат да откажат да го проверят. Най-много да получиш постановление за отказ с "вълшебната" констатация, че се касае до гражданско-правни отношения, които следва да се уредят чрез съда. Успех!
- Rostova
Не се притеснявай, извършват се предварителни проверки.
- shveda
- Потребител
Извършват се проверки, но не като предварителна проверка по НПК, а чрез възможността за възлагане от прокурора на проверка по ЗСВ
- LakeG
тъжбата може да бъде така редактирана,че да се избегнат възможностите за
вменяване на престъпление по чл.286 НК/набедяване/.Прочетете внимателно тек
ста и ще се уверите в това.Съвета ми към колегата е:не се отнасяйте към наказате
лното право със високомерие ,там подводните камъни са повече отколкото на плажа в Шкорпиловци.
вменяване на престъпление по чл.286 НК/набедяване/.Прочетете внимателно тек
ста и ще се уверите в това.Съвета ми към колегата е:не се отнасяйте към наказате
лното право със високомерие ,там подводните камъни са повече отколкото на плажа в Шкорпиловци.
- ipon
- Потребител
мисля че дори в жаобата си да пишете точно срещу кого е ,достатъчно е да употребявате навсякъде думата "за евентуално извършено престъпление" от иди кой си по член еди кой си за да нямате проблеми с чл.286 от НК
- cit69
- Нов потребител
Мда, след почти 6 и половина години този съвет ще дойде точно навреме ....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
МОЛЯ ЗА МНЕНИЕ: КАКВО ИЗВЪРШВА държавне орган, когато те наказва въз основата на видео материал записан с телефон на любител, без съответните законови изисквания за събиране на данни за извършено нарушение???
МОЛЯ за обосновани предположения, как се доказва деянието на органа???
МОЛЯ за обосновани предположения, как се доказва деянието на органа???
- rim_konsul
- Потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|