начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Срок за връчване на акт при ПТП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за връчване на акт при ПТП

Мнениеот r0ksi » 17 Фев 2006, 12:40

Във вторник, 14 февруари, отивайки на работа със съпруга ми около 10:30 на Т-образното кръстовище на бул. Мария Луиза и ул. Опълченска в София, блъснахме една баба. Софиянци знаят, че в момента ул. Опълченска е в ремонт и е затворена. Светофара не работи, има подлез. Ударът, доколкото може да се говори за такъв, стана в самия край на спирачния път, колата беше на практика спряла. След удара бабата падна на земята, но беше в съзнание и контактна. Повикахме линейка и КАТ както му е реда. В КАТ съпругът ми писа показания, върнаха му документите и казаха, че вината не е наша, че е имало неправилно пресичане и прочее.
Според мен, по спомен, се движехме с около 60 км в час. Бабата излезе на платното отляво, заобикаляйки чак края на оградата, пазеща пешеходците от трамвайната спирка, направи няколко колебливи крачки напред назад и в крайна сметка се метна върху предния капак. Естествено, след като бабата се показа на платното, съпругът ми веднага скочи на спирачките, но нямаше възможност да се изместим в дясно, щото имаше друга кола, нито в ляво, щото там беше оградата и спирката......... Бабата закачихме на 2 метра в самото кръстовище, след въпросната ограда-...
След измерването се оказа че имаме 32 метра спирачен път на мокър асфалт /както дочух от разговора между полицаите, което бахли го ква скорост означава/. На същия ден около полвин час преди произчествието, от 9 до към 10 часа прехвърчаше лек сняг. На предния капак има едва забележима вдлъбнатина от удара, съвсем в средата, на предния ръб.
Не сме попълвали никакъв протокол нито акт или друг документ, различен от показанията, не са ни давали да подписваме нищо.
Свидетели няма.
Възрастната жена е здрава, няма нищо счупено, в момента обаче се намира в Пирогов, оставена за наблюдение, с хематом.

Въпросът ми е какво е най-вероятно да следва оттук нататък?
В какъв срок от КАТ могат да ни връчат евентуално акт ?
Полицаите ни помолиха да не повдигаме иск пред застрахователя по КАСКОТО за щети, заради финансовото състояние на бабата.
r0ksi
Нов потребител

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 20:22

Това че не ви е съставен Акт за установяване на административно нарушение не означава, че не сте виновни в случая за настъпилото ПТП. Трябваше да ви бъде издаден екземпляр от Протокол за ПТП, сигурен съм, че има съставен такъв от оргжаните на МВР. Самия протокол с обясненията които съпругът Ви е дал и документите от изписването на бабата ще бъдат изпратени в СРП за да се установи дали има извършено престъпление. След като бъдат събрани всички необходими документи и ако се установи че бабата има средна или тежка телесна повреда се назначава автотехническа експертиза за изясняването на вината. Въпреки че не ви е съставен Акт за установяване на административно нарушение, може автотехническата експертиза да твърди, че именно Вие сте виновни за настъпилото ПТП и да ви бъде повдигнато обвинение. Въпросът за повдигане на така наречения иск пред застрахователя или по точно подаване на щета е най малкия Ви проблем в случая. Във вашия случай не Ви е сътавен акт за установяване на административно нарушение и най вероятно няма да Ви бъде съставен такъв със сигурност може да разберете като си вземете Протокола за ПТП от КАТ във него е записано към кой участник в ПТП е взето административно отношение дали към Вас или към бабата. Надявам се да съм бил полезен донякъде!
Гост

Мнениеот r0ksi » 20 Фев 2006, 10:50

Благодаря Ви!

Нямаме екземпляр от протокола за ПТП. Според консултация със вещо лице - експерт по автотехнически експертизи скоростта, с която сме се движели, е в рамките на закона. Затова и толкова ме интересуваше срокът, в който трябва да бъде издаден евентуално акт- според ЗАНН е 3 месеца.
r0ksi
Нов потребител

Re: Срок за връчване на акт при ПТП

Мнениеот pitasht » 20 Юни 2011, 08:55

и мой познат имаше такъв проблем. Стана ПТП но той бе откаран в бърза помощ какво са правили служителите на реда той и не знае но му е било отнето предимството, а акт няма Накарали го по негови думи да напише декларация че няма претенции към КАТ какви ли може да има? и му казали вие с другия шофьор ще се разберете
Възможно ли е да не се издаде акт за ПТП-то и какви са правата му?
Попаде молба до КАт но 2 седмици ни звук ни стон и едва ли нещо ще се случи.
Спорде Вас отказа да се издаде акт за установяване на нарушетието подлежи ли на обжалване пред съда?
pitasht
Активен потребител

Назад към Наказателно право