начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ПРОДЪЛЖЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-чл.227б,НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРОДЪЛЖЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-чл.227б,НК

Мнениеот Blackthorn » 12 Окт 2005, 18:23

Здрасти на всички:)

Всъщност НП ми е доста омразно и ,слава богу, имам шанса да работя в кантора,която се занимва с търговски и граждански дела..Само че един мой познат има проблем и започнах да се губя, докато мисля как може да се измъкне:)
Въпросният пич е бил съдружник в едно ООД,което е прекратено с ликвидация още през 1997г. Там работата е малко мътна..самият той няма никакви документи, уж е подал молба за откриване на ликвидация..ама нищо след това..абсурдна работа..но въпреки че е бил управител само "на книга", си е имал съответната отговорност.. и преди 2 седмици са го извикали в следствието,за да го уведомят,че срещу него е повдигнато обвинение,защото не е уведомил ОС в 15-дневния срок от спиране на плащанията.
Така..престъплението е продължено и въпреки че преследвателната давност е 5-години в случая,според мен не може да се приложи. Рових се в старите редакции на НК и ТЗ, които са били в сила тогава..но самият аз не мога да определя-кога точно се води довършено престъплението?Това ,което според мен може да се приложи в случая , е споразумение..и овекът да се надява да се размине само с глоба. Тънката подробност е,че е осъждан.. и въобще става някакъв хаос:)
Някой да е "по в час" и да може да ми обясни определянето на момента на извършване на престъплението?

10х предварително!
Blackthorn

Мнениеот Диверсия в ефира » 12 Окт 2005, 19:06

Спокойно!Съгласно константната съдебна практика, за да понесе управителя на търговското дружество наказателна отговорност по чл.227б ал.2 от НК следва да е имало решение на съответния управителен орган на дружеството, който единствен има право да решава въпросите относно обявяване на дружеството в несъстоятелност.
Много от прокурорите в страната образуват такива дела във връзка с преписки на съответните данъчни администрации, които служебно ги изпращат в прокуратурата.
Някои пък просто не четат съдебна практика по НК и ТЗ.
Дори и да бъде внесен Обвинителен акт, гарантирам от моите седем години опит в съдебната зала, /няма да споменавам професията си, но не е адвокатска/, че няма да последва осъдителна присъда!
Диверсия в ефира

Мнениеот Blackthorn » 12 Окт 2005, 19:20

:)Znaeш ли...Георги Стефанов преди дискутираше дали Общото събрание не е компетентно да вземе това решение и да възложи изпълнението на Управителя..Само че нямам някое конкретно Р , накоето да се позова в случая.Ако можеш да удариш някое рамо, ще бъда мноооооооооооого благодарен!
Blackthorn

Мнениеот Диверсия в ефира » 12 Окт 2005, 20:28

Утре, в къщи нямам апис или сиела!
Диверсия в ефира

227б

Мнениеот chpg » 23 Окт 2006, 21:42

Колеги, знае ли някой дали има писани статии на тема - чл. 227б от НК. Доколкото съм запознат има противоречия в съдебната практика относно правните предпоставки на този вид престъпление. Ако някой знае нещо моля да пише. Предварително благодаря!
chpg
Нов потребител

Re: ПРОДЪЛЖЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-чл.227б,НК

Мнениеот keith_flint69 » 02 Юли 2010, 16:36

Ами когато е ЕООД - тогава каво правим!? В най-често срещаната хипотеза, когато едноличен собственик на капитала и управителя са едно и също лице!!! :(
keith_flint69
Потребител

Re: ПРОДЪЛЖЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-чл.227б,НК

Мнениеот svettoslav » 02 Юли 2010, 21:11

keith_flint69 написа:Ами когато е ЕООД - тогава каво правим!? В най-често срещаната хипотеза, когато едноличен собственик на капитала и управителя са едно и също лице!!!

Ами надали хоро ще играем.Какво да се прави? Има задължение да уведоми съда.
В разглеждания случай,макар и с "изтекла давност" сигурно,нама място за две мнения.Престъплението,което трае непрекъснато се смвята довършено щом престане да бъде осъществяван престъпния състав(войникът бъде върнат в поделението,управетелят престане да бъде такъв,отнеме се от органите на властта неаконно държаното оръжие или наркотично в-во и т.н. или пък
Blackthorn написа:Въпросният пич е бил съдружник в едно ООД,което е прекратено с ликвидацияоще през 1997г

Нямаме юридическа личност,но имаме задължение на физическо лице да обявява нещо си в съда,свързано с нея :D .Нея я няма вече.Каква несъстоятелност,какви други задължения по 227б,ал.1,какви 5 лв..
Ако пък е ЕТ,довършено е от мига,в който престане да има такова качество например или пък обяви в съда даденото обстоятелство,респ.поиска откриване ПН и т.н.Ако тези неща обаче са сторени от друг и обективно юридически не е възможно това да стане и от страна на дееца,то и тук няма вече престъпление от този момент нататък.Той не може вече да изпълни тези законови задължения.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право