начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

присъди за полицаите, убили Чората

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот stroitel » 12 Ное 2007, 22:55

Мисля,че действително полицейската професия е много стресова, много рискова.
Нещата са такива: Престъпниците съзнателно изкарват извън нерви полицаите - за да се оплакват после от насилие върху тях.
Полицаите НЕ МОГАТ да издържат:
- нито на психическия стрес;
- нито могат да бият.

НЕ МОГАТ да бият.

Като следовател имах за началник-ареста бивш БОКСЬОР.
Удряше на места,където Много боли , и не оставят следи. И няма смърт, няма телесни повреди.
Но МНОГО БОЛИ.
А тези - на Чората - тъп "хамалски" бой.
Каквото и да си говорим - тези са вечните рискове на тая професия: психическото равновесие и СМЪРТТА.
Никоя смърт не е оправдана - винаги е имало ДРУГ начин.

И полицаите трябва да работят върху проблемите в работата си.
Защото съд и присъди - ще има винаги.
И убийството - винаги е непростимо.
stroitel
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 13 Ное 2007, 11:27

Eдно уточнение за "изрезките" от вестниците за онези, които се опитват да боравят с наказателно-правна материя. Ако си отворят помагалото за работа, на някое място там би трябвало да намерят:

Законни поводи
Чл. 208. Законни поводи за започване на разследване са:
...
2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване;
...

Това съвсем не означава да се възприемат от тях и правните тълкувания на журналистите за разпространяваните по този начин факти или предположения за факти.

За побоя при задържането на уличени лица (които се ползват с презумпцията за невинност), за причиняването върху тях на леки телесни повреди от охраната (без да се оставяли следи по тялото) и за умишленото им подлагане на побоя и на другите, включително сексуални, престъпления от други арестанти чрез държането им в една и съща килия с тях, мисля че това прави от полицаите, които ги практикуват, престъпници, които следва да се преследват още по-строго като се има предвид, че действат в кръга на службата им.

Полицията е стожер на законността и тя не бива да се превръща в развъдник на престъпници, включително чрез прикриване на вършещите се в редиците й престъпления. Същевременно подобряването на заплатите и на материалните условия на труд на полицаите ми се струва, че биха допринесли за ограничаването на този феномен на прехода.
Последна промяна GeorgiKERELOV на 13 Ное 2007, 23:09, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 13 Ное 2007, 22:18

Ох, годсподине, господине... Като се замисля, че вчера Ви се бях вързал на постовете ! :D

Сега пак чета "размишленията и страстите" Ви и честно казано... Наивния ентусиазъм, в мненията Ви, в комбинация с тоталното Ви невежество, но пък гарнирано със солидно убеждение за превъзходство... Ох, всичко това буди у мен само... примирена усмивка. :)

С индивиди, като Вас е наистина е излишно човек да дискутира. Бъдете поне жив, здрав и щастлив.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 13 Ное 2007, 23:13

Да, съдът явно е приел, че има пряк умисъл. Даже медиите говорят за предумисъл, но трябва да се види присъдата какво точно казва. Дали убийството е целяло да се затвори устата на Чората, за да не разкрива друго престъпление - тук само можем да гадаем.
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот stroitel » 13 Ное 2007, 23:30

GeorgiKERELOV написа:
За побоя при задържането на уличени лица (които се ползват с презумпцията за невинност), за причиняването върху тях на леки телесни повреди от охраната (без да се оставяли следи по тялото) и за умишленото им подлагане на побоя и на другите, включително сексуални, престъпления от други арестанти чрез държането им в една и съща килия с тях, мисля че това прави от полицаите, които ги практикуват, престъпници, които следва да се преследват още по-строго като се има предвид, че действат в кръга на службата им.

Теоретично - съгласен съм.
Обаче:
1.Задържате престъпник,който не бяга, НО ви дърпа, плюва, рита, скубе, псува,заплашва ....мноооого варианти.
2.Ами ако престъпника не бяга, но и не иска да изпълнява вашите нареждания - просто си седи на масата /или в килията/- и не иска да се мръдне?

В тези случаи как ще постъпите вие?
stroitel
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 13 Ное 2007, 23:38

Постъпва се съгласно инструкциите, но прилаганата сила не може да надвишава преследваната цел. Държавната принуда винаги се прилага с мярка и никога безпричинно. Прекачи ли се мярката, има произвол.

Голяма част от полицаите обаче имат навика, след като неутрализират съпротивата на лицето (поваляне на земята и поставяне на белезници), да го понатупат превантивно, за да е послушно занапред. Побоят е особено жесток при първоначалното задържане на лицата в отсъствие на външни свидетели. Погледнете практиката на съда в Страсбург по делата срещу България, за да се убедите.
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот nezret » 14 Ное 2007, 14:30

По принцип бях решил да не пиша. Но действително ми се повръща от защитници в пубичното пространство на престъпници като въпросния Чората, когато на някои наистина им е паднало"пердето". Явно терора от мафията и страха който имат над хората за някои колеги е за предпочитане пред реда и законността?!?
Още през 2005г. на конференция в БТА на тема Бездействието на прокуратурата, където изложих своите виждания за промяна както в процесуалното законодателство така и от паралелните правни способи за защита на пострадалите от престъпления, казах на организаторите че ако видя ВИП колега койдо да говори отново по случая Чората, и изнася доклад , то аз нямам място на този форум. Въпросът е принципен поне за мен. Явно липсата на наказателно правосъдие, довежда до "друг" начин за прочистване на "големия" боклук. Идеята е отново на САЩ, макар че го крият и трябва да го крият. Преди години изтече информация за извънбюджетна сметка с която конгреса финасира "охранителна" фирма в която служители са бивши агенти на ЦРУ,ФБР, Сикрет сървис ,САС и други спец. служби с единствената задача , с цел заобикаляне на международните договори и за да не се накърнява имиджа на САЩ, вършат частно , "мръсната " работа, която се оказва неизбежна. а тя е събиране на доказателства за тероризъм и наркотрафик и "прочистване" на боклука. Ако стане издънка с някой от "фингърите" или от "чистачите" , те не са държавни служители и САЩ отрича да има нещо общо с тях. Пабло
Ескобар престъпник № 1 за 20 век с над 2 милиарда печалба на година от кока също беше разстрелян като куче и никой не си и помисля да води разследване срещу полицаите извършили това.
Навсякъде има престъпност но никъде делът и влиянието на сенчестия бизнес не е толкова силен както в България. Затова когато това наистина застрашава устоите , а те са застрашени, някои личностти бяха "пенсионирани" след като отказаха индулгенция. Хора които нямат страх нито от бог нито от закон, е ако продължават в този дух ги чака съдбата на Жан Моне Великия магъстър на ордена на тамплиерите. Изненадан съм че има осъдитени присъди. Но това е знак че полицията и полицаите "трябва" да играят с Мафията.
Честито. Това е знак че "уличното правосъдие" ще доминира над официалното държавно.
nezret
Потребител

Мнениеот lawyer_v » 14 Ное 2007, 17:53

Колега nezret,сравнението със съдбата на Жан Моне- Великия магистър на ордена на тамплиерите е меко казано неуместно.Явно не сте добре запознат с неговата съдба и съдбата на неговия орден.Той и рицарите-тамплиери са обвинени от френския крал Филип Хубави,по поръчение на римския папа,в множество престъпления и ереси-едно от друго по-смешни...И с каква цел-заграбването на богатствата на тамплиерите,натрупани от кръстоносните походи и банковото дело/лихварство/.А що се отнася до престъпници като Чората-знаем кой допусна разграбването на България и съществуването на подобни люде и кой после започна да ги отстрелва...И все пак,и те имат права...А полицейският произвол се наказва дори и в САЩ...
lawyer_v
Младши потребител

Мнениеот dirdri » 14 Ное 2007, 21:31

А не беше ли -Великия Магистър-Жак дьо Моле?А Жан Моне (пълно име на френски: Jean Omer Marie Gabriel Monnet) e френски предприемач и държавник. Считан е за един от бащите на Европейските общности.Това все пак е история -трябва да сме точни :)
dirdri
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 15 Ное 2007, 03:17

Ще се съглася с корегата nezret!!! Макар и не на 100%....

И нека не бъркаме историята, моля....Великият магистър е имал съвсем друга функция........ :lol: :wink:
Gabi1
Потребител

Мнениеот lawyer_v » 15 Ное 2007, 14:14

Съгласен съм с колегата didri,наистина е Жак дьо Моле.А функцията му е да управлява ордена на тамплиерите-най-общо казано.А сравнението на колегата nezret между Моле и Чората е наистина неуместно.Първият е уважаван за времето си Велик магистър на свръхбогат рицарско-монашески орден,а Чората-малко бандитче в ограбена държава.
lawyer_v
Младши потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 15 Ное 2007, 15:47

КРАДЕЦ НА РЕЛСИ ПРАЩА ПОЛИЦАИ "БИЯЧИ" В СЪДА
http://lex.bg/news.php?lang=bg&id=13952

"Вече е внесен обвинителен акт срещу тях в Софийския военен съд за нанасяне на лека телесна повреда (чл.130, ал.1 от Наказателния кодекс). Ако бъдат признати за виновни, ченгетата могат да отнесат до две години затвор или пробация."
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот stroitel » 16 Ное 2007, 22:39

Между ЧОРАТА /като част от организираната престъпност/, тамплиерите, Ескобар - има едно общо нещо.
От една страна - всички те са били много могъща "фирма".
От друга - и в трите случая таза фирма е "скочила" на държавата. Започнала е да регулира отношенията в обществото.
Поискали са те да са "последна инстанция".
Точно това е причината държавата да ги атакува.
Така тамплиерите,така Земундския клан в Сърбия,така Ескобар, Илия Павлов умря след като се появи в Народното събрание и т.н...
В момента "Държавата" е най-съвършения механизъм, с който да се организира обществото.Мафията, фирмите,са някакви несъвършени нейни подобия.
И в случай на непосредствена заплаха от тях Държавата действа при условията на "крайна необходимост".
Затова съм съгласен с nezret -и според мен правилата /инструкции за работа/ - не е задължително да се спазват в случая.
Друг е въпроса,че мафията може би трябва да се остави да съществува в ограничени размери - като противовес на мощна атака на легалния бизнес - срещу държавата.
stroitel
Потребител

Мнениеот blag009 » 16 Ное 2007, 23:33

Inspector_MBP написа: -> Наркоманът убил ПРЕДУМИШЛЕНО 18 годишната си бивша прятелка с преправен газов пистолет - 9 г. лишаване от свобода.

-> Убиецът, който заколи таксиметровия шофьор в София, по рано тази година - 7 г.

-> Днес виден бизнесмен по черноморието, а преди време клиент на МВР, лежа 6 (или 7, вече не помня) години за това, че преби до смърт жена си и след това инсценира грабеж в дома си, за да прикрие убийството. Преди това същият е осъждан за зверско изнасилване с още по зверски, побой над пострадалата.

-> Двамата РЕЦИДИВИСТИ отвлекли британски гражданин през декември 2005, дъжали го като заложник и водили огън срещу полицията, при задъжането им- 4 г. и 5 г.

-> Сводникът принуждавал момченца на по 15-16 години в София д проституират - 11 месеца.

-> Шофьор, с предходно осъждане, убил човек посред бял ден в София с 2.1 алкохол в кръвта си и опитал да избяга от местопроизшествието - 3 г. - УСЛОВНО.

-> Служители на МВР, изпълняващи задълженията си, причинили телесна повреда на съпротивляващо се лице при задържане, от което е последвала смъртта му - 19 г. и 18 г.

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ !

Погнусен съм. :oops:

Съжалявам инспекторе но не е работа на Служители на МВР, изпълняващи задълженията си, да се прават на ГОСПОД и да само раздават правосъдие!!!!!
В белите страни при подобен ГАФ министри на МВР дават оставки, при нас принципа е "... и шефа каза ПАРИ нема действайте"!!!
А всичко по-горе е решение на СЪДА, да имаш възражения против ТЕХНИТЕ решения??? Такива факти ТИ-ИНСПЕКТОРЕ,СЛЕДОВАТЕЛИ И ПРОКУРОРИ сте дали на съда така е осъдил!!!!!
Въпроси инспекторе?????
Но на мен като кибик и гражданин на тая Република ти казвам-има отказ ТИ И ПРАВНАТА СИСТЕМА ДА ПРАВОРАЗДАВАТЕ!!!!
Щом до сега според Гл.Прокурор сте за циклили над 800 000 дела и над 12 000 осъдени престъпници, не са помирисвали и ЕДИН ДЕН затвора, за какви ХИЛЯДИ ЧЕСТНИ ПОЛИЦАИ, СЛЕДОВАТЕЛИ, ПРОКУРОРИ И СЪДИИ ИМА ДА МИ ГУВОРИТЕ ПРИ ТИЯ 800 ХИЛ. ОТКАЗАНИ И ЗАБАТАЧЕНИ ДЕЛА + РАЗХОЖДАЩИ СЕ БАНДЮГИ"!!!!
Като гражданин на България ИНСПЕКТОРЕ, ПОГНУСЕН СЪМ ОТ ВАШАТА РАБОТА!!!!
Кибик Блаже
blag009
Младши потребител

Мнениеот blag009 » 16 Ное 2007, 23:47

bisotipa написа:аз искам да питам кои точно полицай от цитираните пет е нанесъл удара и/или ударите в главата на Чората. Все пак наказателната отговорност е лична. този кръвоизлив е причинен от нещо като удари. Не мога да коментирам професионалната подготовка и т-н- на служителите на РЗБОП БЛАГОЕВГРАД, довели до този резултат. Но искам да знам как точно е установено колко са ударите по главата наЧората и кои от петимата полицай е нанесъл удара причинил смъртта му.
Въпроса няма нищо общо с това кои е Чората. става въпрос за правосъдие за всички. И за полицайте.
не съм запознат и с първоначалните следствени действия и събрани ли са достатъчно доказателства в тази насока. Но ако фаталният удар е един или два , то останалите четири или трима полицай осъдени са невинни. В човешки план един срещу пет е доста смешно като оправдани еза боя. Но юридически са някои от тях невинни.

А случайно уважаема bisotipa да Ви интересува тува което пишеше по весниците , че в разстояние на 7 дни(не си спомням в момента) имаше две епикризи, родителите на убитото момче ОТКАЗАХА да ГО погребат и т.н. И Вие да питате кой е нанесъл фаталният удар!!!!
Амче , наисина , ако Чората не е имал влиятелен роднина ВИЕ КАТО ЮРИСТ, КАК БИХТЕ КВАЛИФИЦИРАЛИ ТОВА БРУТАЛНО УБИЙСТВО, КОЕТО Е ЩЯЛО ДА ОСТАНЕ НЕ НАКАЗАНО???
Или като при Нар.съд в края на 40-те г. Всичко е ясно, да влезне убития !
blag009
Младши потребител

Мнениеот blag009 » 16 Ное 2007, 23:50

NEUVEDOMEN написа:Много е спорна квалификацията според мен. Не съм запознат с доказателствата, но да се приеме, че е налице пряк умисъл /или евентуален такъв за причиняване на смърт/, трябва да са налице изключително сериозни доказателства. Предстои въззивно и касационно разглеждане със сигурност.....почти съм убеден, че така постановените присъди няма да останат в сила...

Абсалютно съм съгласен ... шъ бъдат осъдени на толкова дни , колкото са лежали в ареста + условна присъда с изпитателен срок!!!
На бас !!!!!
blag009
Младши потребител

Мнениеот blag009 » 16 Ное 2007, 23:57

stroitel написа:
Само аз ли виждам тази ОЧЕВАДНА диспропорция в тежестта на наказателно правната репресия ???

НАПЪЛНО съм съгласен с Inspector_MBP.
Диспропорциите са очевадни - просто тези полицаи са УМРЕЛИ КУЧЕТА.

Всеки от тях е НИКОЙ в тая държава.

Открай време такива момчета служат за оправяне на статистиките.
Убеден съм - за делата срещу Валъо Топлото, срещу Маргините - никога няма да лежат те в затвора,нито СОФИЯНСКИ.

Просто - няма равноправиеняма равноСЪДИЕ!

Строител прав си при тия министри и тия премиери наистина полицията е умряло куче, то на ТЯХ им се иска и народа да е така , ама - ядец , шъ ги преживееме тия хубавци!!!
Кибик Блаже
blag009
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 17 Ное 2007, 00:05

:?

Човешката простотия, уважаеми колеги, е като пътищата - край няма! Един свършва, друг започва.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот blag009 » 17 Ное 2007, 00:34

lawyer_v написа:Съгласен съм с колегата didri,наистина е Жак дьо Моле.А функцията му е да управлява ордена на тамплиерите-най-общо казано.А сравнението на колегата nezret между Моле и Чората е наистина неуместно.Първият е уважаван за времето си Велик магистър на свръхбогат рицарско-монашески орден,а Чората-малко бандитче в ограбена държава.

Та на въпроса драги ми lawyer_v от кого е ограбена държавата , ОТ МАЛКОТО БАНДИТЧЕ ЧОРАТА?????
Отговори си на въпроса и шъ видиш къде е "закопано" котето!!!!!
Кибик Блаже
ПП. Бих Ви задал едно въпросче с не повишена трудност , но ..... шъ имате ли куража да отговорите господа юристи?????
Например , колко закони има след десети, правени за ДАДЕН ЧУВЕК??? Например "АнтиКуцкова", Лучано, Ванко-І и т.н.??
blag009
Младши потребител

Мнениеот lawyer_v » 19 Ное 2007, 11:10

Знаем от кого е ограбена държавата,а Чората е един малък човек в тази ограбена държава,който има своите права и задължения.Може да е престъпник,може да не е-това се доказва от съда.По-важното е другото,че тунелът не свършва и скоро няма дя свърши...
lawyer_v
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право