начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЗАВЕДЕ СЪДЕБЕН ИСК?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЗАВЕДЕ СЪДЕБЕН ИСК?

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Окт 2009, 12:04

marek972 написа:ако по горепосоченият казус щетата е счупен стоп, или хайде счупен стоп ведно със счупено странично огледало ..как точно по чл.216, ал.1, с който ни наду главите,

По конкретно разглеждания казус, питащата, е посочила, че е нанесена "доста голяма щета". Приемайки, че деянието, е извършено по непредпазливост, следва да се образува наказателно производство по Чл.216, ал.(6). В Съдебното производство (по така образуваното НОХД), питащата (приемайки, че е собственик на въпросния л.а.), в качеството си на пострадал - има право да заведете граждански иск - за вредите, причинени от престъплението.

marek972 написа:...как точно по чл.216, ал.1, с който ни наду главите, ще вкараш за 5 години в затвора, извършителят, който се оказва опасен рецидивист лежал 5 пъти на топло, при това единия път за двойно убийство ?
за един стоп и огледало ли ?

По конкретно зададения от теб въпрос, имайки предвид липсата на достатъчно инфо :!: , съвсем на кратко:
...зависи, дали деянието е извършено умишлено или по непредпазливост, както и какъв е размера на нанесените щети (стопът и огледалото на л.а. марка "Голф-3" или стопът и огледалото на скъп и луксозен л.а. - модел 2008г.)?
Последна промяна georgiev_sfbg на 24 Окт 2009, 12:40, променена общо 2 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 24 Окт 2009, 12:35

и в тоя ред на мисли би ли ми казал какво ти определяш като "голяма щета" и има ли тя допирни точки със "значителни имуществени вреди"
например ?

не ми отговори на предния въпрос ...чакам ...да се посмея още малко ..
marek972
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Окт 2009, 12:42

marek972 написа:и в тоя ред на мисли би ли ми казал какво ти определяш като "голяма щета" и има ли тя допирни точки със "значителни имуществени вреди"
например ?

По казуса, зададен от питащата или по въпросът, с "опасен рецидивист" - зададен от теб?

:!: Ако се отнася до казуса - зададен от питащата "HHRISTINA", този въпрос, следва да зададем на нея ... Какво разбира под "доста голяма щета"? (а не ние да гадаем - за каква щета става въпрос и да си чешем езиците)... :wink:
...Но ако приемем, че действително става въпрос за "доста голяма щета" (както е посочила питащата "HHRISTINA") и деянието не е малозначително, смятам, че в конкретния случай, са налице нужните предпоставки и условия - за образуване на наказателно производство по Чл.216, ал.(6) от НК.
Последна промяна georgiev_sfbg на 24 Окт 2009, 16:37, променена общо 2 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Окт 2009, 13:14

poslednainstancia написа:За това - класиката на чл.45 ЗЗД, където вината на дееца се предполага и доказатествената тежест за невиновността лежи върху ответника.

Ако приемем, че собственик на л.а., е питащата "HHRISTINA", и имайки предвид разпоредбата на Чл.45 - ЗЗД,
"ЗЗД - Чл. 45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.
Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното."

...според Вас, кой е виновен за настъпилата "доста голяма щета" (както е посочила питащата, по зададения от нея казус) - синът й или неговия приятел (който не притежава СУМПС)???

По мое мнение, в случая, е от съществено значение също така, дали синът на "HHRISTINA", съзнателно е предоставил ключовете от л.а. на неговия приятел, давайки му възможност да го управлява, знаейки, че приятеля му, не притежава СУМПС!
Последна промяна georgiev_sfbg на 24 Окт 2009, 14:04, променена общо 8 пъти
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 24 Окт 2009, 13:27

както и да е ...предавам се
победи ме, по скоро Парламента ще премахне чл.343, ал.1, б."а" от НК
(както си е по цял свят) отколкото някой да ти налее малко мозък ..
дерзай момко !!
след няколко години,като завършиш, ще бъдеш бич божи за разледващи, прокурори и съдии, ти още отсега ни взе страха !!
marek972
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Окт 2009, 13:34

marek972 написа:както и да е ...предавам се
победи ме, по скоро Парламента ще премахне чл.343, ал.1, б."а" от НК
(както си е по цял свят) отколкото някой да ти налее малко мозък ..
дерзай момко !! ...

НК - Чл. 343. (Попр. - ДВ, бр. 29 от 1968 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 1978 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) Когато с деяния по предходния член по непредпазливост са причинени:
а) (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) значителни имуществени вреди, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация;

...Съставът на Чл.343, ал.(1), е за ДЕЯНИЯ ПО ПРЕДХОДНИЯ ЧЛЕН (в случаи на непредпазливост)!

По Чл.342 - НК, задължителен елемент от състава на изпълнителното деяние, е: "телесна повреда или смърт на другиго"!

...Аз, не съм участвал нито в съставянето, нито в приемането на промените по НК! :mrgreen:
Последна промяна georgiev_sfbg на 24 Окт 2009, 14:07, променена общо 1 път
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 24 Окт 2009, 13:53

georgiev_sfbg написа:...Аз, не съм участвал нито в съставянето, нито в приемането на промените по НК! :mrgreen:

убеден съм в това ..виж съдейки по демонстрираната от теб въпиеюща некомпетентност, имам известни съмнения, че може да си имал някакво участие в съставянето на новия НПК ..
marek972
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Окт 2009, 13:57

marek972 написа:
georgiev_sfbg написа:...Аз, не съм участвал нито в съставянето, нито в приемането на промените по НК! :mrgreen:

убеден съм в това ..виж съдейки по демонстрираната от теб въпиеюща некомпетентност, имам известни съмнения, че може да си имал някакво участие в съставянето на новия НПК ..

В такъв случай, посочи, къде конкретно и в какво греша и се обоснови! ...И тогава ще приема, че не съм прав!
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 24 Окт 2009, 14:23

е колко пъти да ти се обяснява бе момче, по казуса е
чл.343 ал.1 б.”а” във вр. чл.342 ал.1 от НК

а за обосновка, просто ще ти копна тази на колегата kаrslon, която явно не си прочел ..и повече просто няма какво да се допълни ..

"Щом настъпилата повреда е в резултат на управление на МПС ( макар и непосредствения обект на посегателството да засяга в някаква степен обществените отношения, в рамките на които се упражнява правото на собственост върху дадена вещ), то в случая не е налице престъпление против собствеността, а престъпление против транспортната дейност, тъй като непосредствения обект са именно обществените отношения, при които се гарантира сигурността при транспорта."

айде сега марш да залягаш над книжките ...
marek972
Потребител

Мнениеот karlson » 24 Окт 2009, 14:27

georgiev_sfbg написа:По Чл.342 - НК, задължителен елемент от състава на изпълнителното деяние, е: "телесна повреда или смърт на другиго"!

Защо ли се занимавам с тази тема....
Айде си отвори общата част на НП и намери определението на изпълнителното деяние.
Погледни малко и темата за родовия и непосредствения обект на престъплението.
Задай си и въпросът с какво деянието се различава от вредоносния резултат.

Нямам си и идея къде учиш, но по-добре и не го споменавай, защото ако тук чете преподавателят ти напрамо ще си умре от срам...
karlson
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Окт 2009, 14:38

Специални, са съставите на Чл.Чл.342, 343 и 343а - НК, спрямо съставите на Чл.Чл.123 и 134 - НК, относно престъпленията по транспорта!

Съгласно Чл.Чл.342, 343 и 343а - НК, задължителен елемент от състава на изпълнителното деяние, е: "телесна повреда или смърт на другиго"!

По конкретно разгеждания казус - няма пострадали лица!

Водими от горното, в конкретния случай, спрямо извършителя на деянието, следва да бъде образувано наказателно производство - по Чл.216 от НК!
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 24 Окт 2009, 14:43

Христина, в най скоро време Ви съветвам да подадете жалба в Прокуратурата, в която да опишете фактическата обтановка, най вече да определите приблизителен размер на нанесените щети (желателно е да са над 14 минимални работни заплатаи), прибавете и копие от Констативния протокол и други документи, които биха спомогнали за бъдещото разледване.
Прокурорът от своя страна, при всички случаи ще образува досъдебно
производство по чл.343 ал.1 б.”а” във вр. чл.342 ал.1 от НК.
По време на разследването след като бъдете разпитана в качеството на пострадал и извършителят и катаджиите като свидетели, усилията на разследващия ( поне аз така постъпвам) ще бъдат да прекрати наказателното производство на основание чл.343, ал.2 от НК, а именно "За престъпления по ал. 1, букви "а" и "б" наказателното производство се прекратява, ако пострадалият поиска това."
обикновено това желание у пострадалия се появява след като извършителят му заплати нанесените от деянието щети ...най вече от страх да не си опетни свидетелството за съдимост ..
но тук всичко зависи и от размерът на "значителните умиществени вреди", някои Прокуратури приемат за такива 1000 лв., други 14 мин.заплати ...тото ...
marek972
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Окт 2009, 14:50

marek972 написа:Прокурорът от своя страна, при всички случаи ще образува досъдебно
...

:arrow: ...силно се съмнявам! :mrgreen:

...ЧЕТИ (ако е необходимо по-бавно и по няколко пъти!):

НК - Чл. 343. (1) Когато с деяния по предходния член по непредпазливост са причинени:
а) значителни имуществени вреди, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация;

НК - Чл. 342. (1) Който при управляване на подвижен железопътен състав, въздухоплавателно средство, моторно превозно средство, плавателен съд, бойна или специална машина наруши правилата за движение, като допуска причиняването на телесна повреда или смърт на другиго, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

:!: :idea: :arrow: По конкретно разгеждания казус - няма настъпили "телесна повреда или смърт на другиго"!
:wink:
Последна промяна georgiev_sfbg на 24 Окт 2009, 16:41, променена общо 5 пъти
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Окт 2009, 15:47

marek972 написа:...Прокурорът от своя страна, при всички случаи ще образува досъдебно
По време на разследването след като бъдете разпитана в качеството на пострадал и извършителят и катаджиите като свидетели, усилията на разследващия ( поне аз така постъпвам)...

...И не на последно място, във връзка с горното, нека не забравяме, че:

НПК - Чл. 194. (1) Разследването се провежда от следователи по дела:
1. за престъпления от общ характер по чл. 95 - 110, чл. 357 - 360 и чл. 407 - 419 от Наказателния кодекс;
2. за престъпления, извършени от лица с имунитет, членове на Министерския съвет, съдии, прокурори и следователи или от държавни служители в Министерството на вътрешните работи или в Държавна агенция "Национална сигурност";
3. за престъпления, извършени в чужбина.
(2) Извън случаите по ал. 1 разследването се извършва от разследващи полицаи.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Последна промяна georgiev_sfbg на 24 Окт 2009, 15:57, променена общо 1 път
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 24 Окт 2009, 16:33

georgiev_sfbg написа:...Господи, ...какво ли ме чака, като магистрат - с тези "разследващи полицаи"!?

Мен, ако питаш, голЕм смех ще пада...
Завърши, вземи си държавните изпити, и после използвай времето си подобаващо полезно и чети, за да се подготвиш за момента, в който ще станеш магистрат.
Ако и когато се случи.
За да не ти се смеят противниците в съдебната зала.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Окт 2009, 16:54

До "poli_g" (на 24 Окт 2009, 15:33):

Трябва, да се въведе задължително изискване - за разследващи полицаи, да се назначават само завършили юридическо образование, преминали стажа определен в ЗСВ и придобили юридическа правоспособност!

...но преди това, на семестриалните и държавни изпити по Наказателно право - да ги изпитва проф.д-р А.Стойнов (известен в студентските среди, като „Сатъра”, „Екзекутора”, „Гилотината”, "Малката секира" и т.н.)! :mrgreen:

:idea: :arrow: Инфо за непросветените:
http://frognews.bg/news_13610/SKANDAL_S ... lma_Mater/

Последна промяна georgiev_sfbg на 27 Окт 2009, 02:40, променена общо 2 пъти
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 24 Окт 2009, 19:34

РМ :arrow: до колегата Георгиев :idea: ( ти що излагаш фамилията?!?)
Нямаш ЛС, и ще се наложи да го напиша тук.
Харесвам агресивното ти поведение, но понякога преиграваш! Нужно ти е да се огледаш не само в твоето огледало, а и в огледалото на събеседниците си... и да чуеш и техните образи, какво ти мълвят.
Приеми ( дано не ти е трудно да го преглътнеш), че не винаги си прав. И Боговете грешат. :wink:

По първият ти абзац( и защото не приемаш съвети) моля те- прочети отново относимите НА и ...чл. 217 ЗМВР :) уф, дано не се изненадаш много :oops: .( само не ми ги пействай- знам ги :lol: )

По втория- нЕма никакво значение кой ти е преподавал или изпитвал по НП и НП-с. Просто ми повярвай.

п.п. Липсва( поне това сочи опитът ми) корелация- прекрасен теоретик- прекрасен практик. Ама това си е моя опит...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 24 Окт 2009, 21:18

Скъпа, юначетата може би сега са на вълна държавни изпити - НПН (дай боже да са стигнали дотам) и яко ги тресе, че затуй си ги "мерят". Ама само с пействане и оцветяване нЕма стане.
Scire leges non est verba earum tenere, sed vim ac potestatem.
ПП - Моля те, не ползвай мъничкия шрифт, че не го виждам даже и с очила!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 26 Окт 2009, 08:10

poli_g написа:По първият ти абзац( и защото не приемаш съвети) моля те- прочети отново относимите НА и ...чл. 217 ЗМВР :) уф, дано не се изненадаш много :oops: .( само не ми ги пействай- знам ги :lol: )

:!: Чети внимателно! :wink:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот eric_cartman » 28 Окт 2009, 20:51

Голям майтап :D , това последовател на Хадвуката ли е? :D :D :D :D
eric_cartman
Младши потребител

Предишна

Назад към Наказателно право