начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Заплетен казус с досъдебно производство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Заплетен казус с досъдебно производство

Мнениеот robin7 » 20 Мар 2012, 20:03

Здравейте,
Днес получих информация от адвокат ми, че срока отново ще бъде удължен с 4 месеца. Прокурора сега решил да праща техниката на експертиза.. 6 месеца спаха сега като внесох жалби решиха да ги изпратят за експертиза. Има изпратени жалби до Районна прокуратура, Окръжна прокуратура и до Главния прокурор, също и до РУ-Полиция, РДВР и до Министерството на Вътрешните Работи. Къде мога да изпратя жалби още, защото според мен 6 месеца са достатъчно време в който бях лъган от разследващия полицай, че се прави експертиза, но такава не се е правила,а чак сега се прави.. до какви институции Български и Европейски мога да изпратя жалби?
robin7
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Мар 2012, 22:03

Аз мисля, че достатъчно жалби сте подал. Сега се опитайте да проявите търпение и да изчакате резултата от експертизата.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот robin7 » 20 Мар 2012, 22:13

Благодаря за отговора Ви, а относно наложена мярката за неотклонение „парична гаранция” в размер на 1 000 лева, след като са изминали 6 месеца и не са вършени с мен други процесуално-следствени действия мога ли да подам някъде молба или жалба да бъде отменена мярката за неотклонение тъй като до сега не съм осъждан, както и че липсва опасност да се укрия или да извърша друго престъпление, предвид това че имам постоянен адрес .
robin7
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Мар 2012, 22:26

Попитайте адвоката си, той знае какви действия да предприеме.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот robin7 » 20 Мар 2012, 22:52

То такъв адвокат не знам дали защото е на възраст или има много дела, но все трябва сам да си върша нещата... :(
robin7
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Мар 2012, 23:05

robin7 написа:То такъв адвокат не знам дали защото е на възраст или има много дела, но все трябва сам да си върша нещата... :(

Ами, той не е единствен, има и други колеги.. :P
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот robin7 » 20 Мар 2012, 23:17

Да, но минах през трима и.. пак същото.. просто географското ми положение е такова, че избор голям, но при три различни опита вече ми се изгуби надеждата, че има нещо по различно тук и реших поне за такива неща да се мъча сам. Та въпроса ми е /ако желаете отговорете/ може ли да се пусне молба/жалба до прокурора или съда за отмяна на мярката или изменение в "подписка" след като генералната и функция е отпаднала? Благодаря за вниманието, което отделяте.
robin7
Младши потребител

Мнениеот robin7 » 23 Мар 2012, 15:30

Здравейте,
Ето, че има някакво ново развитие. Адвокатката ми се обади и каза, че прокурора и разследващия полицай са били бесни, защото съм пуснал жалби. Оказа се и друго, че техниката е минала един път техническа експертиза и разбира се няма никакви данни за престъпление, но прокурорката е казала, че ще пращат техниката за нова експертиза. След като е минала експертиза, защо ще се праща за втора това не е ли нарушение на закона, след като няма правно основание за задържане на техниката, щом няма престъпление. От тук нататък какво може да се направи. Да се пускат ли нови жалби след като се размотава неоснователно делото с нови експертизи, по тази логика може 10 пъти да удължават срока и да правят нови експертизи. Какво може да се направи в случая. Ще съм Ви благодарен на всеки съвет и отговор.
robin7
Младши потребител

Мнениеот robin7 » 24 Мар 2012, 19:17

Защо никой не ми отговаря, моля Ви дайте ми някаква насока какво да правя тези действия на прокурора и разследващата в рамките на закона ли са или си превишават правомощията. Двамата ми процесуални представители са вързани. Адвоката е познат и приятел с прокурора и няма да пусне жалба никога, нито да се кара с него, а адвокатката ми е приятелка на разследващия полицай. Не знам какво да правя те са на мнение чакане. Разследващия полицай казва, че е пратил делото на прокурора, но не го е, а прокурора казва, че делото е при разследващия полицай. Да подавам ли жалба до инспектората към ВСС? Моля, дайте ми съвет :(
robin7
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Мар 2012, 19:47

Щом не Ви се чака, отидете да се консултирате с трети, независим от някого адвокат. Но, няма смисъл да подавате повече жалби, както са Ви посъветвали, изчакайте. И да подадете жалба до Инспектората, това няма да Ви помогне, няма да предприемат нищо при неприключило ДП.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот robin7 » 24 Мар 2012, 20:23

Благодаря за отговора, а това редно ли е което върши прокурора? Минава една техническа експертиза и сега да иска втора.. по тази логика може да иска трета и т.н.. след като при първата експертиза няма данни за престъпление... Редно ли е според вас?
robin7
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Мар 2012, 22:03

Зависи от това каква е причината да иска втора, може да има мотиви за това? Вие попитахте ли каква е причината да иска нова експертиза?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот robin7 » 24 Мар 2012, 23:09

Не, но странното е, че разследващия полицай казва, че делото е в прокуратурата от един месец, а прокурора казва, че делото е при разследващия. Или са явно неориентирани или въртят нещата. Непременно ще искам писмен отговор от прокурора за това си действие. Няма да се изненадам ако се окаже, че няма да се прави експертиза и, че до сега не е знаел като мен, че е направена една. Силно се съмнявам, че това ще се случи.
robin7
Младши потребител

Мнениеот robin7 » 25 Мар 2012, 18:56

Може и със Съдебен спор. По лоша е историята. Първо беше само адвокатката, после хванах и адвокат, който искаше пари под масата за да "уредил" нещата по бързо, той е приятел с настоящия наблюдаващ прокурор по делото и му отказах. Казах му, че не съм виновен, че да се раздавам с хиляди... взе ми хонорар и го махнах потърсих друг и така стигнах до настоящия. Та късмета ми е все един... все се познават :( утре ще ходя до адвокатката да ме информира какво става да видим как ще ме излъже :D и ще пиша.
Може ли някой да ми каже къде мога да си изтегля образец на Молба за промяна/отмяна на мярката ми за неотклонение, че половин година мина и няма никакви данни за престъпление, а и парите не са малко..
robin7
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 25 Мар 2012, 20:18

Господине, на колко сте години, ако не е тайна?
Съответстващият на robin7 профил в slаdur.com Ваш ли е?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот robin7 » 25 Мар 2012, 20:25

Не е тайна на 20 години съм. Регистрация нямам във въпросния сайт.
robin7
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 25 Мар 2012, 21:13

:lol: Нали съм си мнителна... та се зачудих, като Ви пуснах ника из нета, какво общо има човек роден 1959 г. /съответстващ на излизащият профил в сладур, подплатен със снимка/ с непълнолетен...
Та, по въпроса с Вашето досъдебно производство:
1. Ако си нямате вяра на адвокатите, оттеглети си пълномощията от тях - няма смисъл и полза, като махленска клюкарка, тук да преразказвате, след среща с тях, какво са Ви казали.
2. Няма нищо странно експертизата да отнема толкова време, поне в Бг, особено, ако е възложена на Института по компютърни технологии към МВР.
3. За набедяване и чл. 296 от НК ще мислете едва, когато наказателното производство спрямо Вас бъде прекратено или приключи с оправдателна присъда.
4. "Бланка" с искане за промяна на мярката Ви за неотклонение, която да ползавте, из нета няма да намерите.
5. На този етап - никой няма да Ви промени определената МНО - гаранция в пари /така щото гаранцията може и да е в ценни книжа, чистота не терминологията, няма значение/.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот robin7 » 26 Мар 2012, 20:53

Днес говорих с адвоката ми и бях заплашен, че ако не си оттегля жалбите ще ми се повдигнат по тежки обвинения. Имало нарушения и ще им наложели наказания. В играта е и адвоката. Предаден съм от човека на който съм се доверил и на който плащам. Ужас.. Става по интересно. Чудя се вече какво да правя. Моля Ви дайте съвет.
robin7
Младши потребител

Мнениеот robin7 » 05 Сеп 2012, 03:30

Здравейте след толкова дълго време. Ето, че пак съм със същите проблеми. Няма развитие нищо просто.
Нужен ми е съвет и мнение. :( Отчаял съм се вече. Към медиите ли да се обърна или просто не знам. :cry:
По молбата ми за връщане на веществени доказателства се произнесе прокурора, като в мотивите си излага съображения, че трябва да се направят експертизите за да не се попречи за разкриване на обективната истина. Обжалвах постановлението пред Съда и там го потвърдиха. Мина се много време експеритите бяха завършени и отново подадох молба за връщане, но прокурора отново отказа, но този път с мотив, че е възможно да се искат допълнителни експертизи след предявяване на материалите и евентуално ако делото бъде внесено в съда и бъда признат за виновен съгласно предпоставки по чл. 53 вещите да се отнемат в полза на държавата. Отново обжалвах постановлението тъй като считам, че вещите вече са минали експертиза и не са от значение за досъдебното производство. От друга страна ДП е образувано на 30.09.2011г., почти една година вече мина. Разследването беше удължавано многократно и последното удължаване на срока от Окръжна Прокуратура изтече на 05.08.2012г. Още по интересно е, че това са вещи не е 1 вещ, а 3 бр. компютърни конфигурации и 1 хард диск, който технически е невъзможно да са използвани за едно престъпление.
Жалбата до Съда:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/ГОСПОЖО СЪДИЯ,

На 30.09.2011 г. срещу мен бе образувано ДНП № .../2011 год. по описа
на РУ “Полиция” – гр. ..........., което не е приключено и до настоящия момент. С протокол за доброволно предаване от 29.09.2011 г. предадох на полицейските органи вещи, подробно описани в протокола.
Бяха извършени две компютърни експертизи. По ДП не се извършват каквито и да било други процесуално-следствени действия. За мен остава неясно бездействието на разследващите органи. Изтече и най-дългият законов срок за приключване на досъдебното производство, но и до момента то не е приключено.
Постановлението за отказ да ми бъдат върнати предадените вещи на Районна прокуратура .......... от 02.08.2012г. считам, че е необосновано и незаконосъобразно. Съгласно чл.111 ал.2 НПК веществените доказателства могат да се върнат на правоимащите лица само ако това няма да затрудни разкриването на истината по делото и не са предмет на административно нарушение. Съответно мотивите на постановлението на прокурора, с което се връща или се отказва връщането на налично по делото веществено доказателство, следва да съдържат обсъждане на тези въпроси и формулиране на правни изводи по тях. Такова обсъждане в постановлението липсва. Основния мотив за отказ се изразява в предположения, и мотива, че те могат да бъдат предмет на отнемане в полза на държавата при наличието на предпоставките по чл.53 НК при евентуално внасяне на делото в съда с обвинителен акт и признаване на обвиняемия за виновен. Подобен подход смесва двата режима за разпореждане с вещи в наказателното производство – като веществени доказателства и като вещи, подлежащи на отнемане или конфискация. В тази насока е и Определение по Наказателно дело 128/2012г. на Поморийски районен съд.

Аз съм компютърен специалист и работя с тези вещи. В момента съм възпрепятстван и лишен от правото да ги ползвам и съм без работа.
Предвид изложеното Ви моля, да ОТМЕНИТЕ Постановление за отказ № ..../02.08.2012г. на Районна прокуратура гр. ........ и да постановите да ми бъдат върнати вещите.

Не знам вече какво да правя. Моля за мнение според вас добре ли е написана жалбата и има ли шанс при така описаните мотиви Съдията да отмени постановлението, тъй като са направени нужните експертизи, а и ДП продължава вече 1 година. Моля за мнение. :(
robin7
Младши потребител

Мнениеот kaloiski » 08 Ное 2012, 10:14

Здравей,
в този форум едва ли ще ти помогнат - по-скоро ще те разследват допълнително
lexy21 написа:на колко сте години, ако не е тайна? Съответстващият на robin7 профил в slаdur.com Ваш ли е?

Какво значение има, ако някой (който и да е) се среща с непълнолетен? Това забранено ли е, или задължително трябва да има престъпни намерения? Тази логика се дължи на болното съзнание на прокурори, полицаи и свързаните с тях адвокати, с единствената цел - да изкарат пари макар и на гърба на т.нар. дете.
Иначе, как се развива положението с производството, винаги имай предвид, че адвокат може да "играе" зад гърба ти и против теб, за да си поддържа връзките си с разследващите.
kaloiski
Младши потребител

Предишна

Назад към Наказателно право