начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Имам ли регистрация като "криминално проявен" ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Имам ли регистрация като "криминално проявен" ?

Мнениеот dterziev » 26 Яну 2009, 17:29

Е при положение, че е прекратено производството, какви повдигнати обвинения... баси сложното нещо, не нпразно адвокатите взимат такива пари...
Както и да е, би трябвало да ме проверят, както се казва и ако има нужда да давам молба. Относно ЦИСС - в постановлението е отбелязано, че е изпратено копие за ЦИСС, това да го броя ли за служебно "отписване"?
dterziev
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 26 Яну 2009, 17:32

Прочетете си пак постовете на колегата Круела :D.
В който и да е регистър записването май става по -лесно от отписването :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Гост » 26 Яну 2009, 17:51

:) Отговорих, що се касае до ЦИСС.Става служебно, нещо повече-задължително е, затова и се изпраща. Предложих вариант да се случи максимално бързо. :lol:
Гост

Мнениеот marmarinov » 26 Яну 2009, 19:38

Колежке Павлова това се брои само за "зацапване" на ръцете, върви после обяснявай, че били чисти :P . Все пак човека го прибрали за кражба, а може и за всички неразкрити в страната да е, трябва да проверят хората. То и да не си заподозрян пак може да те изцапат, да речем по повод на това, че сте пили кафе с Х, а после на него му изчезнала чашата :D Важното е после да ги изхвърлят в кошчето,но... иначе по правилата на правовата държава, човека е без регистрация :wink:
marmarinov
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 28 Яну 2009, 16:39

Само да отбележа, че няма как от МВР да снемат служебно регистрацията, тъй като не получаваме никаква обратна информация от съд и прокуратура. Дали досъдебното производство е прекратено или внесено в съд, можем само да гадаем. Та с постановлението за прекратяване трябва да се разходите до РУ и да си пуснете молба.
Gabi1
Потребител

Мнениеот imaximov » 30 Яну 2009, 11:25

Здравейте,
Интересува ме същия въпрос, но зададен по-друг начин.

На 07.02.2004 г. аз и мои приятели бяхме задържани в 1-во РПУ гр. София за "съмнително поведение около летище София". Истината е, че седяхме до оградата и снимахме самолетите.

В районното ни държаха около час докато дойде човек от летищната сигурност и да каже, че не сме проблем! Междувременно обаче подписах (и другите де) "Заповед за задържане". Дадоха ни копие от нея, върнаха ни личните карти и ни пратиха да си ходим. Без отпечаатъци, без снимки, без белезници, без трамваи (оставихме писмени обяснения де).

Преди две години обаче кандидатствах по реда на тази наредба http://caa.gateway.bg/upload/docs/Naredba2320.pdf, за издаване на постоянен пропуск за същото това летище София. По смисъла на чл. 23 от наредбата при това се прави проверка на кандидата (мен). При проверката, консултана на фирмата ни (който е в много добри отношения с човека, който е разглеждал молбата ми) ми се обади и каза, че имам регистрация в полицията. Разказах му случая, а той се обади на "неговия" човек и му каза "няма проблем".

Сега при предстои преиздаване на пропуск, но от друга фирма и за друга длъжност (няма го вече добрия консултант). Въпросите ми са всъщност следните:

1. Може ли да имам регистрация, при положение че нито са ми вземани отпечатъци, нито са ме снимали, нито нищо... На практика ни прибраха за проверка?

2. Какъв всъщност ми е статута, при положение, че случая въобще не е стигал до прокуратура, не е имало преписки и т.н.?

3. На базата на чл. 23 от цитираната наредба, може ли да ми бъде отказано издаване на нов пропуск?
imaximov
Нов потребител

Мнениеот dterziev » 21 Фев 2009, 14:14

Със сигурност имате регистрация, би трябвало с молба да се оправят нещата.
Моят случай е по-сложен - оказа се, че ме има в ЦИССС, и дори не е отбелязано, че наказателното производство е прекратено. Съдба, сега трябва да подавам молби...
dterziev
Младши потребител

Мнениеот sokrat » 22 Фев 2009, 23:37

Ако са взели само отпечатъци не е полицейска регистрация.направено е с цел сравнение с намерени дактилоскопни следи.При условие че няма съвпадение това никъде не се отбелязва.иначе действително при прекратяване на делото или оправдателна присъда може да се иска снемане на полицейската регистрация.но честно казано това по никакъв начин не се отразява впоследствие.и криминално проявен се води не този който има полицейска регистрация,а за който е заведен заявителски материал като извършител на престъплнение.Дори и да снемат регистрацията то в другите база данни това си остава.Но пак казвам това не влияе негативно и не се отразява впоследствие.
sokrat
Младши потребител

Мнениеот dterziev » 24 Фев 2009, 19:24

Случаят ми се изясни.
По всяка вероятност нямам полицейска регистрация, но ме има в ЦИССС като извършител на престъпление.
Да, обаче наказателното производство е прекратено по чл. 24 т.1 ал.1 от НПК, който гласи:

"Чл. 24. (1) Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:

1. деянието не съставлява престъпление;"

В ЦИССС не е отбелязано, че наказ. производство е прекратено, пишело само, че има прокурорска преписка.
Мога ли да подам молба да изтрият данните ми от там, и ако да - към кого да е адресирана тази молба?

Препоръчаха ми за всеки случай да си подам молба и за снемане от полицейска регистрация - тя до кого трябва да е адресирана?
dterziev
Младши потребител

Мнениеот s_a_p » 10 Май 2010, 17:11

Бих желал да Ви запитам при кандидатстване за виза за САЩ, от посолството имат ли достъп до регистрите на МВР.

Каква е давността за престъпления по чл. 195, ал. 4? До момента не е предявено обвинение, а изминаха 5 месеца.

Благодаря Ви
s_a_p
Нов потребител

Мнениеот rumensp1 » 23 Ное 2010, 16:34

2002 или 2003 година ми писаха акт нарушаване на обществения ред в нетрезво състояние.Искам да попитам къде мога да отида да проверя дали съм криминално проявен и дали ме има в някакви регистри
rumensp1
Нов потребител

Мнениеот iva_sh » 23 Ное 2010, 22:44

Всеки би следвало да има достъп до данните които се отнасят за самия него. Наличието на информация за образувано наказателно производстство срещу определено лице в регистрите винаги е проблем - така например по чл. 58, ал.1, т.2 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия това може да е повод за отказ за издаване на разрешение или основание за отнемане на вече издадено разрешение дори и лицето да не е привлечено като обвиняем /чл.155 от същия закон/. В МВР има инструкция за реда за издаване на удостоверителни документи за образувани досъдебни производства, която е обнародвана в ДВ. Подобни документи са издават също от прокуратурата и от НСлС. Окръжни следствени служби от известно време няма - те бяха преобразувани в окръжни следствени отдели към съответните окръжни прокуратури.
iva_sh
Потребител

Мнениеот marek972 » 24 Ное 2010, 10:00

това с "криминалното проявяване" 90 % от случаите се решава от съответния дежурен, който пуска съобщението в бюлетина, много по-тежко звучи ...нищо, че човекът може да е бил регистриран преди 20 години за неплащане на издръжка, а сега да са го заловили с 1.21 промила ...той вече е "криминално проявен" !
marek972
Потребител

Мнениеот rumensp1 » 24 Ное 2010, 23:53

благодаря ви за бързите отговори обаче почти нищо не мога да разбера от това което ми пишете (причината си е в мен).Доколкото разбрах аз съм криминално проявен и за да съм 100 % сигурен трябва да проверя в прокуратурата.(при писането на акта не са ми взимали отпечатъци и не са ме снимали и помня че глобата беше около към 5-10 лева и бях и на 16 години тогава.Много тъпо ще е заради тази простотия да ми се провали кандидатстването за определена работа)
rumensp1
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 25 Ное 2010, 07:44

rumensp1 написа:2002 или 2003 година ми писаха акт нарушаване на обществения ред в нетрезво състояние.Искам да попитам къде мога да отида да проверя дали съм криминално проявен и дали ме има в някакви регистри

:arrow: Възможно е, всеки гражданин - по един или длуг повод, да фигурира в някой "информационен фонд" (регистър) на МВР (както и/или на ДАНС, и/или на ЦРУ, и т.н. ...вкл. и/или "оперативна разработка", "оперативно дело" и т.н. ...), за което никой не е длъжен и няма да му даде каквато и да било официална информация (!), но във връзка с конкретно зададеното питане - Вие определено НЯМАТЕ полицейска регистрация! 8)

НАРЕДБА № IЗ-1187 ОТ 26 ЮНИ 2007 Г. ЗА РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПОЛИЦЕЙСКА РЕГИСТРАЦИЯ

Чл. 3. Полицейските органи регистрират лица - български и чужди граждани и лица без гражданство, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135557329

ЗМВР - Чл. 160. (1) Данните от полицейската регистрация на лицата се използват само за предотвратяване и разкриване на престъпления или за дейности, свързани със защитата на националната сигурност и обществения ред.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135516991

rumensp1 написа:...бях и на 16 години тогава.Много тъпо ще е заради тази простотия да ми се провали кандидатстването за определена работа)

...Апропо, за каква работа ще кандидатствате? :wink:

П.П. ...Не съществува правен термин "криминално проявен"!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот rumensp1 » 25 Ное 2010, 15:56

georgiev_sfbg
благодаря за информацията.Темата ще бъде полезна не само на мен а и на други хора.Иначе за работата вече няма значение защото разбрах че няма да ме назначат
rumensp1
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 25 Ное 2010, 16:47

rumensp1 написа:...Иначе за работата вече няма значение защото разбрах че няма да ме назначат

...Как "разбрахте"?!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Предишна

Назад към Наказателно право