- Дата и час: 26 Ное 2024, 10:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с лихвар
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Проблем с лихвар
Здравейте,
моля Ви за съвет.Случаят е следният:преди повече от година приятелят ми е взел пари на заем с лихва от даден човек.Върна му ги в срок,но след около 3 месеца лихваря му каза,че имало да се връщат още 50 лв на които текат лихви.Моят приятел му отговаря,че всичко е изчистено и повече отношение двамата нямат.Вечерта обаче ни откраднаха CD-то на колата.Сетихме се,кой може да е извършителя.Свързахме се с него,а той каза,че сидито щяло да покрие част от лихвата,заплаши също,че щал да вземи запис на заповед за много пари.Приятелят ми се ядоса и му каза,че когато му донесе въпросният документ тогава ще му дава нещо.Тук е момента да кажа,че цялата ситуация с тези пари е на устна уговорка,нито единия има доказателства,че ги е дал,нито другия,че ги е върнал.Никой никъде не се е подписвал за нищо.Проблемът е,че този лихвар,от 2 месеца почна да звъни всеки ден и да настоява за връщане на 1400 лв вече,също заплашва приятеля ми с побой,чупене на колата и още един куп глупости.Приятелят ми не се впечатлява много от това,но аз съм много притеснена.Моля Ви,да ми кажете към кого мога да се обърна за помощ.Как мога да защитя приятеля си?Искам да пусна жалба,но да пиша,че ни изнудва за пари или за заплаха или и двете?Моля,да ме насочите и посъветвате и какво мога да очаквам?Искам само да кажа,че този лихвар е дребна риба и за да достигнат парите за него първо минават през двама или трима други.Пак казвам,че няма никакви писмени доказателства за даването и връщането на парите.Благодаря предварително.
моля Ви за съвет.Случаят е следният:преди повече от година приятелят ми е взел пари на заем с лихва от даден човек.Върна му ги в срок,но след около 3 месеца лихваря му каза,че имало да се връщат още 50 лв на които текат лихви.Моят приятел му отговаря,че всичко е изчистено и повече отношение двамата нямат.Вечерта обаче ни откраднаха CD-то на колата.Сетихме се,кой може да е извършителя.Свързахме се с него,а той каза,че сидито щяло да покрие част от лихвата,заплаши също,че щал да вземи запис на заповед за много пари.Приятелят ми се ядоса и му каза,че когато му донесе въпросният документ тогава ще му дава нещо.Тук е момента да кажа,че цялата ситуация с тези пари е на устна уговорка,нито единия има доказателства,че ги е дал,нито другия,че ги е върнал.Никой никъде не се е подписвал за нищо.Проблемът е,че този лихвар,от 2 месеца почна да звъни всеки ден и да настоява за връщане на 1400 лв вече,също заплашва приятеля ми с побой,чупене на колата и още един куп глупости.Приятелят ми не се впечатлява много от това,но аз съм много притеснена.Моля Ви,да ми кажете към кого мога да се обърна за помощ.Как мога да защитя приятеля си?Искам да пусна жалба,но да пиша,че ни изнудва за пари или за заплаха или и двете?Моля,да ме насочите и посъветвате и какво мога да очаквам?Искам само да кажа,че този лихвар е дребна риба и за да достигнат парите за него първо минават през двама или трима други.Пак казвам,че няма никакви писмени доказателства за даването и връщането на парите.Благодаря предварително.
- lorane
- Нов потребител
Re: Моля за съвет
Никой ли не може да ме посъветва какво да предприема?
- lorane
- Нов потребител
Случайно ,да сте чували за полиция ,прокуратура и съд тел.112 и др.Те са рибарите.
-
Pause - Активен потребител
lorane написа:Здравейте,
Нямате никакви писмени доказателства кой на кого какво е дал или не е дал. А, за тези деяния защо не сте подали жалба в полицията?
- nk7702n
- Старши потребител
Затова поставих въпроса тук,за да ме насочите.Жалба,че ще пишем,ще пишем.Имам познати прокурори и криминални следователи,но ще ги видя чак в сряда.Исках и мнение от други компетентни хора,затова зададох въпроса,а и наистина съм се стресирала.А като пуснем жалба в полицията,тя ще влезе ли в съда или само ще го привикат тоя човек?Реално от полицията могат ли да ни помогнат или ще е само писане на жалби?И ако нещо се случи с приятелят ми,след като имаме жалба в полицията,един вид сме предупредили,че дадения човек има намерение да извърши престъпление,така мога ли да разбирам?Много благодаря на тези,които ще се включат с отговори!
- lorane
- Нов потребител
Какво ще се случи след подаване на жалба, е рано да се каже. Но, имате пълно право да подадете такава, няма друг начин да се защитите / законен /.
- nk7702n
- Старши потребител
А според Вас,този човек би ли могъл да се стресне от подадената жалба?Или има вероятност да стане по-зле положението?И въобще има ли спасение от тези "лихвари",все пак смея да твърдя,че не сме толкова настъпени и неграмотни хора,че да не си търсим правата.Че сме взели-взели сме,върнали сме си всичко и сега в един момент някой си да се опитва да ни прави на врабчета,да се облагодетелства за наша сметка,защото се чувства недосегаем,за мен е прекалено и искрено се надявам,че в случая държавата ни няма да се окаже мащеха.
- lorane
- Нов потребител
Защо ,е взел пари назаем от този човек, а не от банка? Какъв беше мотивът на вашия приятел?
-
Той по това време не работеше,а искаше да си вземе книжката,от едната гордост не поиска от баща си.Парите ги взе тайно от мен.После когато тръгна да ги връща ми каза.И пак от баща си ги взе,за да ги върне.
- lorane
- Нов потребител
под секрет ще Ви кажа, че в момента има луда надпревара между дирекциите
кой повече лихвари ще залови ...
използвайте го този момент, качулките напоследък леко бездействат
създайте им малко работа
създайте им малко работа
- marek972
- Потребител
marek972 написа:под секрет ще Ви кажа, че в момента има луда надпревара между дирекциите
създайте им малко работа
Чак пък луда надпревара? Не ми звучи много убедително. Без да се обиждаш, ама съм скептично настроена.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:marek972 написа:под секрет ще Ви кажа, че в момента има луда надпревара между дирекциите
създайте им малко работа
Чак пък луда надпревара? Не ми звучи много убедително. Без да се обиждаш, ама съм скептично настроена.
ами не си присъствала на поицейски оперативки и не знаеш какво се обсъжда на тях
- marek972
- Потребител
marek972 написа:nk7702n написа:marek972 написа:под секрет ще Ви кажа, че в момента има луда надпревара между дирекциите
създайте им малко работа
ами не си присъствала на поицейски оперативки и не знаеш какво се обсъжда на тях
Язък, за разпитите все някак успявам да се вредя, ама баш за оперативките още не съм успяла..
- nk7702n
- Старши потребител
Re: Проблем с лихвар
lorane написа:Той по това време не работеше,а искаше да си вземе книжката,от едната гордост не поиска от баща си.Парите ги взе тайно от мен.После когато тръгна да ги връща ми каза.И пак от баща си ги взе,за да ги върне.
Принципно доста неща има за изясняване на взетите пари ,но щом смятате че заема е погасен не давайте нищо.А, ако се съберат достатъчно доказателства може и Чл.252 НК да излезе за лихваря.Както и за другите блага които е почернил на вашия приятел отделно да си го понесе.
-
Благодаря за отговорите,малко се успокоих днес.Видях се с един прокурор,той също ми каза да подадем жалба и там щели подобаващо да се отнесат с лихваря ( тъй като сме малък град и всички се познаваме).Питаше ме също при кой е записната и като му казах,че няма такава,чак му стана весело.Каза ми точно в при кой да отидем в полицията.И това,което ми подейства най-успокояващо е ,че ми каза,че изобщо няма за какво да се притеснявам.Другото,което е,че при 1-2 акции в града задържаха няколко човека,които сигурно са нещо като главатари,като 2 акция беше преди максимум 3 месеца и по информацията която имам,той е човекът,който е дал пари на този,с когото е нашия проблем( той между другото е стар познайник на полицията,срещу него има дела за изнасилване,побой).И,Вие,като по-образовани от мен,смятате ли,че човек с такова досие,би посегнал?
- lorane
- Нов потребител
Язък, за разпитите все някак успявам да се вредя, ама баш за оперативките още не съм успяла..
грубо, с лека художествена измислица, но един вид по темата ...
началника чете бюлетина ..."еди кое си управление заловило лице за което има данни, че се занимава
с лихварска дейност, следва коментар "ето и тези заловиха лихвар, а ние за това три (пет, шест, девет)месечие
нямаме нито един, добре де за колко лихвари имаме данни в района на управлението ? трима, добре, колко от тях са действали със заплаха напоследък, Иван ? добре, тръгвайте да търсим някой да да подаде жалба срещу Иван и после да убедим някой да свидетелства, след това претърсваме, изземваме и отчитаме едно разкрито за лихварска дейност тази година ....
...еди кое си управление са хванали пет водача с фалшива винетка, ето, изпревариха ни с две винетки !
катаджиите да тръгват и да действат, кой кара с фалшива винетка ? С.А., К.Р и П.Л. ...
до довечера да бъдат спрени и проверени и тримата ! "
и така ..по целия диапазон на НК-то ....
- marek972
- Потребител
marek972 написа:.....грубо, с лека художествена измислица ....
Много реално, ако и да се посмях на начина за поднасяне на истината.
- Гост.
- Старши потребител
lorane написа:Благодаря за отговорите,малко се успокоих днес.Видях се с един прокурор,той също ми каза да подадем жалба и там щели подобаващо да се отнесат с лихваря ( тъй като сме малък град и всички се познаваме).Питаше ме също при кой е записната и като му казах,че няма такава,чак му стана весело.Каза ми точно в при кой да отидем в полицията.И това,което ми подейства най-успокояващо е ,че ми каза,че изобщо няма за какво да се притеснявам.Другото,което е,че при 1-2 акции в града задържаха няколко човека,които сигурно са нещо като главатари,като 2 акция беше преди максимум 3 месеца и по информацията която имам,той е човекът,който е дал пари на този,с когото е нашия проблем( той между другото е стар познайник на полицията,срещу него има дела за изнасилване,побой).И,Вие,като по-образовани от мен,смятате ли,че човек с такова досие,би посегнал?
Колкото по навреме се ,уведомят компетентните органи толкова по адекватна и своевременна защита бихте получили.Предварително определена сила на доказателствата в дос.производство няма.Просто ,обяснимо казано е не този човек да влезе в затвора поради ……..,а че просто в психологичен аспект да залегне идеята ,че няма да остане неразкрит.Това става в мислите на престъпника,което е потвърдено от адвокат М.Екимджиев.
-
И на мен ми хареса вицът.. Интересни мероприятия изпускаме, значи.
- nk7702n
- Старши потребител
Не е виц.
- Гост.
- Старши потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|